Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

23.05.2017

KARADENİZ “İPEK YOLU”NA HAZIR MI?

Ülkemiz son yıllarda çok önemli projelere imza atıyor. Yeni havaalanları, denizaltından kıtaları birleştiren Marmaraylar, köprüler, tüneller , yüzyılın rüyası olan Dereyolu veya Karadeniz-Akdeniz bağlantı yolu, kanal projesi ,uzaya yapılan yatırımlar ve kendi uydularımızla şekillenen iletişim dünyamız . Ulaşım ve iletişim alanında ülkemizin devasa projeleri . Hepsi de aynı zamanda ülkemiz ekonomisini de şekillendirecek olan dünyanın da ilgisini çeken projeler.

Dünyanın en büyük ekonomisi olma yolunda hızlı adımlarla ilerleyen Çin, 14-15 mayıs tarihlerinde “tek kuşak, tek yol” veya diğer bir adıyla “modern İpekyolu” projesini hayata geçirmek üzere 100 den fazla ülke temsilcisini Pekin’de bir araya getirdi. Türkiye de Çin’in özel davetlisi olarak burada Cumhurbaşkanımızla temsil edildi. Hatta Rusya ve ev sahibi Çin’le birlikte fotoğrafın tam da merkezinde yer aldı . Çin bu buluşmada dünya ekonomisin yönünü değiştirecek olan bu dev projenin tanıtımını yaptı .

Proje; Asya , Avrupa ve Afrika’yı elektrik hatları , karayolları , havayolları, limanlar , demiryolları bağlantıları ve fiber optik kablolarlarla birbirine ulaşım ve lojistik olarak birleştiriyor. Avrupa birliği ile kıyaslandığında çok daha önemli ve çok daha büyük bir proje .

Bölgemizi de içine alan bu modern İpekyolu projesi ülkemizi de çok yakından ilgilendiriyor. Çin bu proje ile Rusya üzerinden İPEK YOLU’nun kuzey koridorunu, İran üzerinden de güney koridorunu hayata geçirmek isterken, Orta kuşak yolunu ise ülkemiz üzerinden Avrupa’ya bağlamak istiyor. İşte bu hat hem ulaşım hem de lojistik olarak ekonomimize büyük bir ivme kazandıracak stratejik bir yol.

Orta kuşak yolu da bu güzergah ile Türkiye ve Avrupa , Orta Asya cumhuriyetleri, Afganistan ve Pakistan üzerinden Çin’e bağlanacak .

Dünya nüfusunun yaklaşık 4,5 milyarına tekabül eden ve 65 ülkeyi kapsayan bu yol güzergahnda bulunan Türkiye , mevcut ulaşım altyapısındaki eksiklikleri tamamlamasıyla , bu pastadan da çok önemli bir pay alacaktır. İşte yukarıda girişte bahsettiğim Türkiye’nin büyük ulaşım projeleri olan MARMARAY , YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ, BAKÜ –TİFLİS –KARS üzerinden KARS- EDİRNE demiryolu projeleri , bu modern ipek yolunun orta koridorunu oluşturan altyapı yatırımlarıdır.

Bu proje ile , Çin’den gelen bir mal , bugüne göre üçte bir gibi bir zamanda Avrupa ve Türkiyeye ulaşmış olacaktır. Yani zamandan çok büyük bir tasarruf yapılacak ve ulaşım maliyetleri de büyük miktarda düşecektir. Yani PEKİN –İSTANBUL arası , mevcut mal sevkiyat güzergahına göre 3000 km. daha kısalacaktır.

Ayrıca Çin, Hindistan , Türki Cumhuriyetler, Orta Asya devletleri, Ortadoğu ve Kafkasya Bölgesi ülkeleri ile ülkemiz arasında ticaret malı nakliyesi ve alışverişin daha hızlı , cazip ve maliyet olarak daha ucuza yapılabileceği düşünüldüğünde, ticaret erbabı , esnaf ve müteşebbislerimizin yatırım hesaplarını da buna göre yeniden yapmaları gerekecektir.

Bu projenin hayata geçmesiyle Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayacak olan Dereyolu projesi birkat daha önemli bir hale gelecektir. Ayrıca Karadeniz Bölgesinin en büyük Limanı olacak olan Ünye Port projesi ve KIRIKKALE –ÇORUM üzerinden SAMSUN’a , ERZİNCAN üzerinden de TRABZON’a bağlanacak olan hızlı tren projelerinin hayata geçirilmesi de büyük önem arz etmektedir

Şu ana kadar Çin’in ve Modern İpek yolunun ilgili ülkelerinin bu projenin altyapı yatırımları için 300 milyar doların üzerinde harcama yaptıkları belirtiliyor. KARADENiZ havzası da önümüzdeki dönemde karasıyla da deniziyle de Türkiye ve Dünya ekonomisinin lokomotifi olacak bu dev projenin bir parçası olamaya aday . Ülkemiz , merkezi yönetimiyle bu dev projeye son yıllarda gerçekleştirdiği ulaşım altyapılarını tamamlayarak hazırlanırken , bu havzanın önemli büyükşehirleri olan SAMSUN , ORDU ve TRABZON gibi yerel yönetimlerimizin de bu modern ipek yolunun bir parçası olmaları hasebiyle altyapı olarak gerekli hazırlıklarını yapmaları gerektiğine inanıyoruz.