Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

15.03.2020

Korona Savaşından Suud-Rus Petrol Savaşına

Koronavirüs; sağlıktan ekonomiye, turizmden ticarete, eğitimden spora dünyada herşeyi altüst etti. Çin gibi ülkelerde ekonomik faaliyetler yavaşlayınca enerji ihtiyacı da ister istemez azaldı ve petrol fiyatlarıda tepetaklak gitti.  Bir ay önce varili 70 dolar olan petrolün varili 30 dolarlara kadar düştü. Bundan kimileri kazanırken kimileri de kaybetmekte. Çin koronavirüsten darbe alırken;  petrol üreten ülkeler,  başta Rusya olmak üzere, İran, Venezuella, ABD gibi ülkeler de petrol gelirlerinden kayıplarda. Petrol fiyatlarındaki düşüş bizim gibi petrolde tamamen dışa bağımlı ülkelerin cari açıkları üzerinde pozitif etki yapıyor. Ülke olarak enerji ithalatına her yıl 40 milyar dolardan fazla para ödüyoruz. Böylece bir miktar döviz de cepte kalıyor.

Petrol Fiyatlarını Ruslarla kotada anlaşamayan Suudlar düşürdü. Böylece pazardan daha fazla pay alma peşindeler. Ama bu düşüş onların bütçesinde de mutlaka negatif etki yapacaktır. Suudlar petrolden kazandığı para ile Amerika’dan silah alıyor. Böylece Amerika’ya daha az para çıkışı olacak belki de. Sonra Suudlar Libya’daki Hafter’e de para yardımı yapıyor. Suriye’deki, Yemen’deki askeri harcamaları davar. Böyle olunca Suudlar da zora girecek. Demek oluyor ki bu durum Ortadoğudaki vekalet savaşları üzerinde de etkili olacaktır.

Bu petrol savaşı Ruslar’ı hırpalayacak, Rusların kadim hasmı Amerika’nın ise hoşuna gidecektir. Koronovirüs bir taraftan Çinve Rusya, diğer taraftan İtalya’ya kadar uzanan “Bir kuşak bir yol” projesinin yolu üzerindeki İran ve İtalya’yı da vurunca sanki koronovirüs olayındaki komplo iddiasında bulunanları destekler gibi bir durum ortaya çıktı.  Zaten İran, bu virüs işi Amerika’nın bir biyolojik savaşıdır diye iddiada bulundu bile.

Koronavirüs vebu virüs nedeniyle oluşan “Petrol fiyatlarındaki düşüş” dünya ekonomilerini sarsan iki parametre olarak atbaşı gitmekteler. Texas gibi ekonomisi büyük oranda petrole bağlı eyaletleri zora sokacak olan petroldeki fiyat düşüşü elbette Trump’ı da bu bölgelerde oy olarak negatif olarak etkileyecektir. 

Petrol Fiyatlarındaki düşme ülkemizde doğal gaz fiyatlarına bir etki yapar mı?. Eğer bu düşme uzun vadeli olursa, bu durum Ülkemizin gaz ithalatı faturalarına da olumlu olarak yansıyacağı gibi,   Ayşe Teyze ve Mehmet Amca’nın doğal gaz faturalarını da azaltır.

Korona ve Petrol fiyatlarındaki düşme daha ne kadar zaman dünya ekonomilerini etkiler. Uluslararası ilişkiler uzmanları ve stratejistler, son dönem dünya diplomasisinin liderler üzerinden gittiğini ve geleceği bu liderlerin “dediğim dedikçi” yönetim tarzlarının belirlediğini belirtmekteler.  ABD, Rusya, Suudi Arabistan, İsrail, Çin, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzey Kore gibi ülkelerin liderlerinin kendi ülkelerinde iktidarda kalmak için politikalarını biraz da aşırı milliyetçi duygularla belirlemiş olmaları “gelecekte neler olabilir”in de cevabını vermektedir. Yani,   daha fazla hırs ve daha fazla şövenist duygularla beslenen iktidarlara bakarak gelecek tahmininde bulunmak da ancak belirsizlik olarak önümüze çıkmaktadır. Yani ne desek boş. Bekleyip göreceğiz.

Koronavirüs şimdi Petrol savaşlarına evrildi. Rus Ruleti mi yoksa Suudi Prens Selman’ın kumarı mı ?Amerika  buoyunu uzaktan takip ediyor gibi gözükse de Suudların dümeninin ABD’nin elinde olduğu düşünüldüğünde hedefin Rus’lar olduğu da açık.  Çin zaten koronavirüslebüyük bir darbe yedi. ABD’nin Ortadoğudaki yegane hasmı İranda hem koronavirüsü ile  hem petroldeki düşüşle darbeyi çifte yedi. Üstelik yeni İpek yolunun sonundaki İtalya da bu fırtınadan nasibini aldı. ABD için “Bundan iyisi Şam’da kayısı” . Bir korona taşıyla birkaç kuş birden vuruldu . Daha ne istesinler.

Biz ise durumdan vazife çıkarmak zorundayız. En büyük ithalat kalemimiz olan petrol kalemindeki düşüşü avantaja çevirerek, hem cari açığımızı düşürmenin hem de büyüme hedeflerinin üzerine çıkmanın yollarını aramalıyız.