Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
14.11.2024

7.08.2017

DÜĞÜN EKONOMİSİ

Yaz ayları Türkiye’de olduğu gibi Karadeniz’de de yılın en hareketli ayları. Tarım hasadı bu aylardadır. Fındık ve çayla birlikte yöresel tarım hareketlenir. İl dışında ve yurt dışında olanlar memleketlerine dönerler. Okulların tatil olmasıyla birlikte bölge her bakımdan adeta kış uykusundan uyanır ve cıvıl cıvıl olur deseniz yeridir. Düğünler de yaz aylarına getirilmeye çalışılır bu yüzden . Bu yıl Ramazan ayı ve bayramı ile Ağustosun fındık ayı olması nedeniyle Temmuz ayı adeta düğün ayı oldu . Düğünden düğüne koşar olduk Temmuzda.

2015 yılı verilerine göre Altınordu’da 2015 yılında ocakta 55, şubatta 51, martta 51,nisanda 105, mayısda 176, haziranda 124, temmuzda 184, ağustos ayında 123 , eylülde 177, ekimde 165 kasımda 79 aralık ayında 45 evlilik gerçekleşti . Temmuz ayı en fazla düğün yapılan ay oldu. 2016 ve 2017’ de Temmuz ayındaki düğün sayısının çok daha fazla olduğu söylenebilir. 2015 yılında çoğunluğu Gürcistan uyruklu olmak üzere 45 evlilik de yabancılarla yapıldı .

Ordu Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlüğünün açıkladığı rakamlara göre Ordu’da 2016 yılında 8843 doğum , 4286 ölüm , 4331 evlilik ve 909 boşanma olayı gerçekleşti. Bu oranlarda 2015 yılına göre çok az da olsa düşmeler var. Dikkat çeken husus doğumların ,ölümlerin yaklaşık iki katı olduğu şeklinde . Düğünlerin Ordu Ekonomisine katkısı ise yaklaşık 130 milyon tl civarında olduğu söylenebilir.

2016 yılında en çok evlilik 1011 çiftin dünya evine girdiği Altınordu’da yaşandı. Altınordu’yu 788 evlilik ile Ünye, 681 evlilik ile Fatsa takip etti. En az evlilik ise 47 evlilik ile Mesudiye ilçemizde gerçekleşti. Yıl boyunca Ordu’da gerçekleşen boşanma sayısı ise 909. Altınordu’da 170 boşanma gerçekleşirken Çaybaşı, İkizce, Kabadüz ve Kabataş ilçelerimizde 2016 yılında hiç boşanma yaşanmadı. Çamaş ve Ulubey’de ise 1’er boşanma gerçekleşti.

TÜİK Trabzon Bölge Müdürlüğünün açıkladığı verilere göre ise Doğu Karadeniz Bölgesinde kaba evlenme hızının en düşük olduğu il Gümüşhane . Bin kişi başına düşen evlenme sayısını ifade eden kaba evlenme sayısı Gümüşhane’de binde 5. Türkiye’de ise kaba evlenme hızı binde 7,5 iken Trabzon’da binde 6,82, Ordu’da binde 6,51, Giresun’da binde 6,02, Rize’de binde 6,31 , Artvin’de binde 5,97.

Doğu Karadeniz illerinin tamamında kaba evlenme hızı Türkiye ortalamasının altında .

Doğu Karadenizliler aynı zamanda biraz da geç evleniyor. Doğu Karadeniz’de ilk evlenme yaşı erkeklerde 27,8 , kadınlarda ise 24,6. Bu oran Türkiye ortalamasının üzerinde .

Tahminler Türkiye’de bu yıl 650-700 bin dolayında çiftin evleneceğini göstermekte. Bu ise ekonomiye yaklaşık 20 milyar civarında bir katkı demek .

Düğün deyip geçmeyin. Bölgede olsun Türkiye’de olsun , esnafın adeta can suyudur düğünler. Mobilyacılık, kuyumculuk , düğün salonları , çiçekçilik, matbacılık, beyaz eşya sektörü, yemek dağıtım şirketleri, taksici esnafından emlakçısına kadar 20’ den fazla sektör etkilenir düğün sezonundan ve adeta bir düğün ekonomisi oluşur bu nedenle. Bugün en düşük maliyetli bir düğünde düğün sahibinin harcaması en az 30 bin lirayı bulur. Yemek şirketlerinde , düğün salonlarında ve ilgili diğer sektörlerde yüzlerce çalışanın ekmeği bu sektörden gelir. Yüzlerce kişiye iş ve aş demektir düğün sektörü. Bir önemli geleneğimiz var ki , o da düğünlerimizin olmazsa olmazı olan damada ve düğün sahibine verilen bahşişler. Gerçekten “düğün bereketlidir ,kendi kendini yaptırır” derler ya , gerçekten eş ,dost ve akrabaların verdiği bahşişler ve takılar bazen düğün sahibine hiç artı yük getirmeden düğününü yapmayı ve çocuklarını evlendirmeyi sağlar. Bu güzel gelenek aslında bir bakıma küçük esnaf ve sanatkara bir sosyal dayanışma vasıtasıdır diyebiliriz.

Bu yıl hükümetin beyaz eşya sektöründe uyguladığı ÖTV indirimi de düğün ekonomisine epey bir hız kazandırdı. Anayasadaki sosyal devlet anlayışının da bir gereği olarak hükümetin evlenecek çiftlere kolaylık olarak uzun vadeli ve faizsiz kredi imkanı veya başkaca yardımlar sağlayacak tedbirler alması aslında orta ve küçük esnafın dükkanının da hareketlenmesini sağlayacak önemli bir teşvik olacaktır.

NOT: Ben de bu arada oğlumu evlendirme fırsatı buldum. Bu nedenle düğünümüze katılan , bu mutlu günümüzde bizi yalnız bırakmayan , çelenk ve çiçek gönderen tüm eş , dost ve akrabalarımıza teşekkür ediyorum .