16.05.2021
TSMC, dünyanın bu alanda ilk olan elektronik yarı iletken üreticisi.Tayvan‘lı. Dünya pazarının % 85’ine sahip.Şirketin geçen yıl 560 milyar $’lık piyasa değeri vardı,nerdeyse bir orta büyüklükteki bir ülkenin ulusal geliri. 60 bin çalışanı var. Yarısı
TSMC, dünyanın bu alanda ilk olan elektronik yarı iletken üreticisi.Tayvan‘lı. Dünya pazarının % 85’ine sahip.Şirketin geçen yıl 560 milyar $’lık piyasa değeri vardı,nerdeyse bir orta büyüklükteki bir ülkenin ulusal geliri. 60 bin çalışanı var. Yarısı ya doktoralı ya da bilim ünvanına sahip.
30 yıla zor sığan geçmişiyle -kuruluşu 1987-dünyada yarı iletkenlerin ‘’en büyüğü’’ olan TSMC yatırımlarını bu yıl 13 milyar $ –evet doğru okudunuz, milyon $ değil - arttırarak, 30 milyar $‘a çıkarıyor. 2023 yatırım hedefi, 100 milyar $. Satışlarda başabaş noktasını 6 ay içinde yakalıyor, olağanüstü bir başarı bu.
Bu kuruluşu irdelemeye devam etmedenönce kurucusu Dr.Müh.Morris Chang‘ı biraz anlatmam gerek. 1931 doğumlu Dr. Chang, MİT’de lisans ve bilim uzmanlığı ünvanlarını alıyor, Stanford’ta doktora yapıyor. Uzun yıllar ABD’de bu alanda üst düzey yönetici olarak çalışıyor.Tayvan‘a 80’li yıllarda dönüyor. TSMC‘nin mimarı. Bunu nakit sermayesiyle değil, entellektüel sermaye ile gerçekleştiriyor, ortada bir nakit devlet desteği de yok. çünkü Tayvan G. Kore‘nin ‘’dev şirket‘’ (cheabol) modelinden farklı olarak bir KOBİ cenneti, bir işi bilirsen yol alabiliyorsun. Dr. Chang, 31 yıl etkin görev süresi sonrası 2018’te kendini emekli etti.90 yaşında ve anılarını yazıyor.
Bu kuruluşun ‘’ web ‘’inde vizyon/misyon gibi ‘’safsatalar’’ var ama en önemlisi ‘’ Felsefemiz’’ bölümü...
Burada yer alan 10 maddenin ilk maddesi ‘’dürüstlük ‘’. ‘’Yapamayacağımız bir işi öngörmez / taahhüd etmeyiz ‘’diyorlar. ‘’ Fikri hakkı gözetiriz ‘’ derken,sadece hissedarlara değil ,başta toplum olmak üzere ‘’ paydaş şirket politikasına yürüttüklerini ‘’ vurguluyorlar.İnovasyonu ‘’işin kaynağı‘’ olarak tanımlıyorlar.Yarı iletkenler dışında hiçbir alanda hiç bir üretimleri de yok, niyetleri de yok...
‘’Kriz yönetimi yapmıyoruz, zira uzun dönemli vizyon ve stratejimiz var ‘’diyorlar,ifade parmak ısırtıcı...
TSMC’nin 5 yaşam ilkesi var :
1-Teknolojide tüm şirketlerden en az 10 yıl önde dur.
2-Her türden ekonomik dalgalanmanın dışında kal.Bunun için aktif sermaye yapını iyi koru.
3-İşlem gücünü 2 yılda 2 kat attır, rakiplerin hem önünde dur, bu yolla onların erimesini sağla.
4-En yeni teknolojiye en yoğun yatırımı yap,bunun için risk almaktan çekinme.
5-Fiyatda ucuz olma, operasyonel gelirini hep arttırmayı hedefle.
5+1-ABD-Çin gerginliğinin dışında durmak için 2 ülke arasında ‘’tampon‘’ olmayı becer...
Peki TSMC,Çin-ABD gerginliğinin nasıl dışında durabili-
yor?
TSMC sabit varlıklarının % 97‘si Tayvan ‘da. ABD ve Çin’de sadece birer tesisi var. TSMC, bu 2 ülke arasında bir ‘’tampon’’..
Hem Çin, hem ABD, TSMC‘nin yarı-iletkenlerine bağımlı durumda. TSMC’nin tedarik zinciri çalışmazsa, akıllı telefondan elektrikli otoya, tanktan hassas elektroniğe uzanan alanda her türden üretim durur.
Bu nedenle araları ‘’gergin ’’ olan ABD ve Çin‘in yarattığı statüko ( süredurum) TSMC’nin ve Taivan‘da durumun aynen devamı.
Ama,1 Mayıs tarihli The Economist’in kapağı ‘’Dünyanın En Tehlikeli Yeri : Tayvan ‘’ idi.Bu yıl Çin Komünist Partisi ‘nin kuruluşunun 100.yılı. Tayvan‘ı işgal etmek gibi Çin’de ulusalcılığı okşayacak daha iyi bir konu yok. Çin ordusunun tahrip etme kapasitesi üst noktada. ABD’nin bu bölgedeki 3 deniz üssü ve 7. Filo’su Çin’e olsa olsa ‘’uyarı atışı‘’ yapabilir. Zaten Pentagon’da yapılan tüm savaş oyunlarında ABD, Çin karşısında yeniliyor...
Şimdi burada kalayım. Zira bunun her söz salt bir spekülasyon olur !
Resmi adı Çin Cumhuriyeti olan 24 milyon nüfuslu Tayvan‘ın bu tehdit / gerginlik ortamında,kişi başına gelir 35.000 $. İhracat 350 milyar $ ve tümü ultra sanayi ürünü. Milyar dolar cirosu olan 16 şirketi ve 6 teknoloji parkı var.Prof. Manuel Castells’in eşsiz incelemesi ‘’Binyılın Sonu’’(Çev. Ebru Kılıç,İstanbul Bilgi Üniv. yayını) Asya- Pasifik bölgesi’nde Tayvan için ‘’ Herhalde asıl başarı hikâyesidir ‘’ şeklinde söz eder.Burada ‘’ ağır elli ‘’ devletin rolü, mamul mal ihracatını beslenmesi için sanayi temelini derinleştirir.Dünyada eşi olmayan bu modelin adı ‘’ ihracata odaklı ithal ikamecilik ‘’ tir.
TSMC, para / siyasi destek / payanda / sübvansiyonla ‘’itibar’’ın inşa edilmediğinin iyi örneği olarak TSMC ‘’ bana daha yakından bakın ‘’ diyor.
(km /15.05 )