Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

23.06.2019

Not defteri

Ekonomist şirketinin araştırması iş dünyasını öncelikli talebinin "Yapısal Reform" konusunun olduğunu ortaya koyuyor. TOBB yapısal reformların adını anmadan "Yapısal reformların arka arkaya hayata geçmesini talep ediyor." 
Buna karşılık TÜSİAD yapısal reformları; yatırım ortamı, eğitim, dijital dönüşüm ve iş piyasası olarak başlıklar altında somutlaştırıyor. 
MÜSİAD reformların netleşmesini ve kamusal dönüşümlerin tamamlanması konularını arzuluyor. Yabancı sermayeli şirketlerin üst kuruluşu YASED ise "İş ve yatırım ortamının ilerlemesine odaklanılmalı" diyor. 
Buradan ortak paydanın ne olduğu çok açık. Biz de bu dileklerin altını çiziyoruz.

+ İstanbul Sanayi Odası'nın "Türkiye'nin İlk 500 Büyük Şirket" listesi açıklandı. İhracatın artık tek çıkış olduğunu bu liste net bir şekilde anlatıyor. Buna göre 500 büyük şirketim 464'ü ihracat yapıyor. Buna karşılık satışlar içinde finansman giderinin payı % 90'lara çıkmış. Bunun sonucu her 5 şirketten 'i zarar etmiş. Bu son 10 yılda ilk kez rast geldiğim yüksek bir oran. 
Bu listede yer alan kuruluşların 40'ı bu yıl ikinci 500 listesinden buraya yükselmiş, bu önemli bir başarı. 
Buna karşılık, Anadolu illerinden büyük bir başarı sıçraması göremiyorum. Anadolu'dan listeye giren 325 kuruluş var ama 17 il sadece 1 şirket ile listeye girmiş, bu vasat bir başarı. Ancak bu sene listede Aydın'ı 3 ve Çankırı'yı da 1 şirket ile listede yer bulmasını "bir ilk olay" olarak alkışlıyorum.

+ Yapay zeka girişimcileri yatırım fonu bulmakta zorlanmıyorlar. 
Sadece son 6 ayda 11 yapay zeka kuruluşu 6,4 milyonluk fon sağladı. Bunların 4'ünde yatırım miktarı açıklanması. Bununla fon miktarını 10 milyon dolar olarak hesap etmemiz mümkün. 
İkinci yarıyılda bu rakamın 50 milyona dek artması bekleniyor. 
Bu şirketlerin görücüye çıkması ise genelde platform ya da melek yatırımcı sitelerine direk başvuruyla mümkün oluyor. 
Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi rakamlarına göre bu alandaki girişim sayısı sadece 75, ancak sayıları süratle artıyor.