Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

10.11.2019

KOBİ'lere Ne Anlatıyorum?

Son zamanlarda KOBİ Dünyası buluşmalarımda "İşletme Dünyasında Yeni Eğilimler" olarak şu başlıkları anlatıyorum:


1-Belirsizlikler, belli olanlardan daha fazla. Bu nedenle irrasyonel beklentiler rasyonel beklentiye dönüşüyor.

2-Dijital ekonomi ya da bilgi toplumu dediğimiz ve 4.0 olarak özetlenen evre hayatımıza çok girdi. Buysa "3.0" olarak başlıklandırdığımız sanayi toplumunun gündemini perdeliyor. Türkiye gibi ülkelerde sanayi toplumunun gündemini yitirmemek gerek.

3-Siyaset popülizm denilen "olmayanı dağıtma" sanatından çok fazla nasibini alıyor. Bu ise KOBİ Dünyasının hayaller dünyası içinde yüzmesine yol açıyor. Buna "son" verelim, gerçekçiliğe dönüş yapalım.

4-İklim değişimleri imalatçı sektörün artık dikkate alması gerektiği bir boyuta geldi... Buna insanın insan eliyle yarattığı "antroposen çağı" diyorlar. Buna "dur" demek belki mümkün değil. Ama buna karşılık ürettiklerimiz çok daha çevreye duyarlı olabilir. Araştırmakta yarar var.

5-Orta ve yüksek eğitim çok sıradanlaştı. İşe yeni aldıklarımızı "uyum eğitimi" yapmamız çok önemli. Yoksa işgücünden verim almak mümkün olmaz. Bir de piyasa ihtiyaçları değişiyor ve çeşitleniyor. Çalışanlarımızın buna uygun yeni eğitim kalıplarından geçmesi gerekiyor. Bu konuyu erteleyemeyelim.

Etkin bir iş insanı ve başarılı bir girişimci olan Sn. Erdem Çenesiz (TÜRKONFED önceki dönem başkanlarından) bir Çorum buluşmamda bana çok anlamlı gözüken 3 ilkeyi şöyle sıraladı:

1- Ayakta kalmak isteyen KOBİ en az 3 yıl için bir gelecek planı yapmalıdır.

2- Borç yönetimi yapmak hayati bir iştir.

3- Sosyal sorumluluk projesi yapan şirketlerin daha uzun süreli yaşadığı ortaya çıkıyor. İşletmeler yaşadığı çevrede bu türden projelere girişmelidir.

 

PÜF NOKTASI: Bir akıl yürütme yöntemi olarak "korku seline kapılmak" ya da "belki bunun tersi olur, düze çıkarız" sözlerinin KOBİ Dünyası'nın gündeminden çıkması gerektiğini bir püf noktası olarak panoya asıyorum.


HAFTANIN NOTU: Eski çalışma bakanı, has bir Çorum'lu, Ankara bürokrasisinin sevilen sayılan ismi Ateş Amiklioğlu'nu kaybettik. Ona rahmet ve geride kalanlara başsağlığı diliyorum.