Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

28.09.2019

Not defteri

+Rusya Federasyonu'nun ürettiği Su 57 savaş uçağını geçen hafta ilk kez Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan‘a tanıtımı sırasında gördüm. 
Okuduklarımdan çok şey öğrendim. Bunu sizlerle paylaşmak isterim. 
Bu uçak, bir ülkede ulusal irade ve odaklanmasının çok önemli olduğunu bize açık seçik anlatıyor. Bu savaş uçağı, 5.nesil uçak olarak takdim edilmekte. Hem emsallerinden daha ucuz, hem radarlara görünmezliği var, hem manevra yetisi daha fazla, taşıyabildiği 37 ton bomba vb. ağırlık, hızı (2.600 km) ve irtifa gücü (20.000 m) ile ABD'nin F-35 uçaklarının çok ötesinde bir savaş ve imha aygıtı.
1991'de yeni adıyla Rusya Federasyonu olan Rusya'da devlet Mikoyan firmasına bir Mig-1.44 uçağı sipariş ediyor. Proje tam 9 yıl bekliyor. Şirket altından kalkamıyor. 2000'de devlet bu şirketin projesini iptal ediyor. 2002‘de bu kez Sukhoi şirketine (muhtemelen yine bir yarı devlet şirketi) bu proje veriliyor. 2007‘de Rusya ve Hindistan bu projede ortak çalışma kararı alıyor. Hindistan 2010'da 214 savaş uçağı teslim etme yükümlülüğünü yerine getiremiyor ve 2018‘de bu projeden ayrılıyor. Rusya işin gerisini bırakmıyor ve prototipini 2010'da yaptığı bu uçağın, 2019'da da seri üretimine geçiyor.
Maks Fuarı’nda görücüye çıkan S-57 işte bu proje... Bu proje birçok yönden ezberi bozacak bir proje. "İleri teknoloji salt 1. dünyanın olayıdır" tezi çürüyor. İkincisi, "bir savaş aleti ancak kendi askeri ittifaklardan alınır" zorunluluğuna adeta bir reddiye. Hem F-35 den daha iyi hem daha ucuz (42 milyon $). Üçüncüsü, bir ülkenin bir veya bir kaç hassas üründe ihtisaslaşarak katma değeri yüksek bir olayda yol almasının anlamını bize anlatıyor. Örneklersek, bu uçaktan yılda 1000 adet satılırsa, bu Türkiye toplam ihracatının üçte birine eşdeğer (Türkiye'nin ihracatının kilo değeri halen 2 $‘ın altında. Buna karşılık 42 tonluk bu savaş uçağının kilosu 250 bin dolara geliyor. Katma değeri bundan daha iyi ne anlatabilir ki?). 
Bu savaş uçağında bir de ABD savaş uçaklarına göre önemli bir felsefi farklılığı var. Bu uçağın kara birliklerini destekleme işlevi var. Böylece yer ve hava harekatını birlikte yürütmek olanaklaşıyor. Oysa insansız savaş dönemine geçen ABD‘de askeri uçakların böyle bir özelliği artık yok.
Küçük bir ayrıntı, gözden kaçabilir: Bu uçağın nümerik değeri "57". Neden? Zira, 1957'de dünyanın yörüngesinde ilk kez uçan astronot Yuri Gagarin 166 saat sürekli uçarak "uzay pilotu" olmuştu. Rusya bu nümerik değerle, her işin bir birikime dayandığını, uzay teknolojisinde hep (ve ilk olarak) var olduklarını dünyaya duyurmuş oluyorlar. 
Bunda yerden göğe hakları var...

+Ekonomik sıkıntı sonucu devreden ya da devletten iadesi alınamayan KDV tutarının 200 milyar TL'yi bulduğu anlaşılıyor. KOBİ dünyasının bundan olumsuz etkilendiği açık. Bunu aşmanın yolu şu:
-Alacaklar vergi borçlarından mahsup edilir. Bu konuda yasal bir uygulama zemini var. 7104 sayılı yasa gereği devlet bu uygulamaya olanak tanırsa alacaklar vergiden düşülür.
Merkez Bankası 12 Eylül'deki para kurulu toplantısında yeni bir faiz düşüş kararı alacak. Bankalar Birliği'nin buna uyma kararının pratikte fazla anlam taşımadığını gördük. 
Çünkü arz edecek fon miktarı belli...

ETİKETLER; üretim uçak