26.02.2018
Türkiyenin ihracatında ilk sıraları otomotiv ve makinadan sonra tekstil ve hazır giyim sanayi almaktadır. Geçen yıl ülkemizin yaptığı toplam 157 milyar dolardan fazla ihracatın 9 milyar dolara yakın kısmını tekstil yani örme giyim eşyası ve aksesuarları ihracatımız oluşturmuş. Bu miktar her yıl da artarak devam etmekte. Yani, tekstil ülkemiz için önemli bir ihracat kalemi. Her yıl bu trend yukarıya doğru gitmekte. Avrupada mağazalarda Türk tekstil ürünleri aranan markalar arasında.
Ordu da da tekstil imalatı, fındıktan sonra gelmektedir. Özellikle 2012 yılında değişen yatırım teşvik sisteminden sonra hazır giyim sektörü özellikle Fatsa ilçemizde önemli bir istihdam kaynağı olmuş. İlimizin bu alanda bir cazibe merkezi olması, bölgenin geleceği için elbette ki bir umut. Özellikle işsizliğin önemli bir sorun olduğu bölgemizde yoğun işgücü talebi olması nedeniyle tekstil sanayi desteklenmesi gereken ve desteklenen bir sektör konumunda. Tekstil sektörü ve imalatı birim alana düşen çalışan sayısı itibariyle en yüksek orana sahip olan bir sanayi dalı. Bu sektörde bir dönümlük bir fabrika alanında yüzlerce çalışanı istihdam edebilirsiniz. Bu nedenle, istihdam açısından çok önemli bir sanayi dalı.
İlimizde 2015 yılı TOBB verilerine göre 10u Fatsada olmak üzere 26 firma giyim eşyalarının imalatı sektöründe faaliyet göstermekte ve 4 bin 200 civarında kişi bu işyerlerinde istihdam edilmektedir. Bu önemli bir rakamdır. Sektör devlet tarafından önemli teşvikler almaktadır. Bu açıdan da sanayicimiz için verimli bir yatırım alanıdır. 2018 için bu sektöre Orduda 11 milyon tl.nin üzerinde teşvik yapılacağı açıklanmıştır.
Ancak, bu sektördeki firmaların imalatlarının çoğunlukla fason ürünler olması bir dezavantaj teşkil etmektedir. Firmaların kalıcı olması kendi markalarıyla üretim yapabilmelerine bağlıdır. Bu nedenle altyapısı uygun olan firmaların kendi ürünlerini ve markalarını üretmeleri sektörde kalıcı olmaları bakımından önemlidir. Firmalarımız bu konuya odaklanmalıdır. Ancak sektörün bu açıdan nitelikli işgücüne ihtiyacı vardır. Bu alanda üniversiteler ve meslek yüksekokullarıyla işbirliği içerisinde nitelikli eleman yetiştirilmesi önemlidir. İŞKUR Ordu İş Gücü Piyasası Araştırma Raporunda da bu duruma dikkat çekilmiştir. Rapora göre, Orduda açık işlerin mesleklere göre dağılımında, hazır giyim sektöründeki meslek kollarına talebin toplam talep içerisindeki oranının %29 olması, sektördeki yetişmiş kalifiye eleman ihtiyacını ortaya koymaktadır. Bu bakımdan ilimizde hazır giyim sanayi hem işgücü temini hem de işgücünün eğitimi açısından öncelikli bir sektördür.
Kısa sürede teşkilatını kurarak faaliyete geçebilmesi ve önemli bir istihdam kaynağı olması açısından, Ordu ilimiz gibi göç veren iller kategorisinde olan bir bölge için tekstil sektörü işsizliğe çözüm olması açısından önemli bir alandır. Köylerimizde atıl vaziyette olan eski ilköğretim okul binaları bu açıdan değerlendirilerek sanayi dalına kazandırılabilirler. Hatta köylülerimiz bir araya gelerek şirketleşip, bu alandaki teşvik sisteminden yararlanabilir. Böylece, hem çocuklarımızın geleceği açısından işsizliğe bir çözüm bulunur hem de önemli bir gelir kaynağı elde edilmiş olur.