15.08.2021
Birleşmiş Milletler ‘e bağlı olarak çalışan IPCC‘nin yeni ‘’İklim Raporu ‘’ insanlığa ‘’ yokoluyorsun ‘’ mesajını veriyor,günlerdir bu başlık haber ve yorum konusu oluyor. Oysa Rapor, yeni bilgi adına ‘’ hiçbir şey ‘’ söylemiyor.Bu Rapor’u
BM Raporu, atmosfere karbon salınımının 2030‘a dek %50 düşürülmesini öngörüyor. Bunu mümkün görüyor, raporun sözleriyle ‘’gidişat bize bağlı ‘’.
BM-IPCC Raporu yayınlanmasıyla 26 Kasım’daki COP 26 Glasgow Zirvesi arasında kabaca 3 ay var. Bu Zirve ‘’ bağlayıcı karar ‘’ alabiliyor. Kanımca IPC Raporu bu nedenle ‘’keskinkılıç ‘’ ifadeler kullanıyor.
Raporun ‘’ Yönetici Özeti ‘’ nde 42 kez ‘’ büyük bir ihtimalle ‘’sözü tekrarlanmış.Bu bilimin ‘’kesinlik‘’ eşdeğeri olarak kullandığı bir söz. Büyük olan ‘’ihtimal‘’ ise yerkürenin yokoluşu, yani ‘’ big bang ’’.
Peki,19. yy’ın icadı olan ‘’ulus devletler‘’, 21. yy.’daki bu ‘’büyük yokoluş‘’ un üstesinden gelebilir mi ?
Rakamlandırayayım : Paris İklim Konferansı Sözleşme’sine imza koyan ülke sayısı 191. Bu Sözleşme’nin gereği olan ‘’iklimi soğutma ‘’işinde çabalayan ülke sayısı ise sadece 6.
Eritre, İran,Irak, Libya, Türkiye ve Yemen‘in içinde yer aldığı 6 ülke ise bu Sözleşme’ye imza bile koymuyor.ABD ‘nin 50 eyaletinden sadece 1‘inde Karbon Vergisi alıyor.
Oysa Yeni Zelanda enerjisinin % 85 ‘nin yenilebilir kaynaklardan ve sudan...
IEA açıklıyor: Yeni ortaya çıkan elektrik talebinin % 45‘i yine fosil kaynaklardan sağlanıyor.
Raporlar ile insanlığın adımları uyumlu olmak bir yana, a-simetrik.
Ulus-devletler ‘’Yokoluyoruz Korosu’’nda yer almasına alıyor ama parçayı ‘’ mırıldanarak ‘’ okuyorlar, hatta notaları yutuyorlar.
Bu işin bir yanı..
Yıllar yılı ‘’ kamu ekonomisi ‘’ dersini verirken hep ‘’ortak çıkar yaratmayı ’’ı ulus coğrafyası üstünden yapardım, yaptığım yanlışmış. Küresel ısınma, tüm gezegene ait ve sorun ‘’ulus-üstü‘’.
Burada da ‘’Çin Faktörü’’ karşımıza çıkıyor. Bu ülke, ekonomik büyümesi için umursamadan fosil kaynaklar kullanıyor, kullanmaya devam da edecek, bundan emin olun.
Bu yüzden, 26 Kasım CAP 26 Zirvesi ‘nin bir ‘’düdük ‘’ çalıp, hakemsiz oynanan bu ‘’maçı’’ durdurması gerek.Primo Levi‘nin eserinin başlığıyla ‘’Şimdi Değilse Ne Zaman ?‘’.
‘’Umut ‘’ var : BBC‘nin sözleriyle ‘’Bilim neyin işe yarayacacağından yana daha emin ‘’. Ama Gandi ‘’ İnsan Karakterini Etkileyen 7 Tehlike’’ den biri olarak ‘’ İnsanlık Olmadan Bilim ‘’i anar.
Bilim ‘’ yooookoluyoruz ‘’ diye bağırırken, aslında önlemi değil ‘’o insanı ‘’ arıyor.