Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

7.06.2021

Dijital dönüşümün bezirganları

Musk ve Bezos adlı iki kafadarın şu günlerde   ‘’uzay oyunu‘’ nun tanığı   oluyoruz. 

Musk ve Bezos adlı iki kafadarın şu günlerde   ‘’uzay oyunu‘’ nun tanığı   oluyoruz. 

Musk‘ı elektrikli otomobil üreten  Tesla‘dan,  Bezos’u da kapısından  sendikanın giremediği   Amazon’dan tanıyoruz.  

Önce Elon Musk...

Musk, elektrikli otonun imza sahibi. Tesla’nın piyasa  değeri yaklaşık 1 Trilyon $ eşdeğeri. Halka açık olan  bu  şirketin bu güne dek dağıttığı  ‘’tek bir dolar’’ pay  yok.İş bununla kalmıyor,bedelsiz  olarak , 273 patent  alan büyük  buluşcu Nicola Tesla’nın (1856-1943 ) adını kullanıyor, zira Tesla hiç evlenmemiş.2003’de kurulmuş Tesla’nın kurucusu bile değil. 2009’da kendisini kurucu ortak  olarak  ‘’ tescil ettirdi ‘’. Ama şirketin çoğunluk hissesine sahip değil.  İşçi haklarına sistematik  tecavüzden mahkumiyeti var.2018 ‘den bu yana FBİ’ca izleniyor.İş güvenliği, marka tescili gibi konulara aldırmıyor, hakkında onlarca dava var.İş yerinde ‘’ tacizci ‘’ olarak tanınıyor ve ‘’ patolojik bir sosyopat ‘’ olarak  niteleniyor, ‘’hapçılık’’ yapıyor.

Musk,maymun iştahlı çocuklar örneği, uzay ekonomisi  işine girdi. NASA,  ay ve mars çalışmalarından çekildi, bu 2  gezegeni ona  ikram etti. NASA, Musk‘ın  yatırımlarına dolgun hibeler de veriyor.

Musk‘ın hedefi, uydular arasında seyahatlerin isim babası olmak. ‘’Yeni Uygarlık ‘’ adını verdiği Mars‘a yerleşmek istiyor.

Bu işler için geliştirip ürettiği  Space X  kapsülü  dünyanın en kıymetli start up ‘ı.Değerine  74 milyar $ biçiliyor.

Space X, NASA’dan 2.9 Trilyon $ hibe aldı,  ‘’ bir ulusal güvenlik tehdidi ‘’ gerekçesiyle hibe askıya alındı, herhalde Biden yönetimi  ‘’kırmızı kart‘’gösterdi.   

Jeff Bezos ise ‘’Amazon’’ olayının yaratıcısı(1994).

‘’Teknoloji şirketi’’ olarak anılıyor  ama kanımca dünyanın en büyük e-ticaret ve   kargoloma  şirketi. Adını antik dönem  kadın savaşçıları Amazon’lardan alıyor. Sayısı 1 milyon olan çalışanlarının tümü  sözleşmesiz ve sigortasız.Ken Loach’un ‘’Sorry We Missed You ‘’ filmi (2019 )bir Amazon kuryecisinin  amansız iş ortamında  yaralanıp, yüzüstü bırakıldığını anlatır. 2021 Mart ayında bir sendika Amazon işyerinden yetki almak  için oylamaya  gitti. Bezos, çalışanları tehdit etti, oylama olumsuz sonuçlandı. Ama Bezos servetiyle ‘’ dünyanın en zengin insanı ‘’ ünvanına sahip.

Bezos, uzay   ekonomisinin  içinde...

‘’ Blue Origin ‘’ adını verdiği bir kuruluşu var ve bu işe dört elle sarılmış  durumda.

Amazon şirketi‘nin başı dertte....

Şirket  hakkında açılan davalar çok arttı.Yargılama sayısı çok artınca  Bezos’un ‘’canı sıkıldı ‘’, Amazon  YK başkanlığını bıraktığını açıkladı, Temmuz  2021 sonrasında  dışarıdan yönetecek.

Oysa uzay  onun için yeni  bir ‘’hobi’’, hem de çok kârlı.

Basın işine girdi,Washington Post  gazetesini satın aldı. Yetinmedi, Mayıs 2021’de, iflas eşiğindeki Metro-Goldwyn-Mayer  film şirketini  8.6 milyar $’a  almaya  hazırlandığını açıkladı.

‘’Amazon Sınırsız ‘’ kitabının yazarı  B. Stanes, Bezos için ‘’doyumsuz ‘’ deyimini kullanıyor.   

Bu ikilinin ortak özelliği, vergi vermeyi  ve hukuğu sevmiyorlar...

İkili pek bir gözüpek, her işe girebiliyor. Uzay eğer bir iş  kolu sayılırsa, çetrefil. Bu  sektördeki gezegenlerin kime ait olduğu belli  değil.  Kuralları koyan bir hukuk çerçevesi ve bir uzay hukuku yok.  

Bu iki   bezirgânın  olur-olmaz işleri, insanlığın  başına çok taş düşüreceğe benziyor. 

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi