Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

13.11.2021

‘’Squid Game’’ Neden Tutuldu ?  

‘’Squid Game ‘’Netflix’in  142 milyon haneyi  TV başına oturttuğu dizinin adı.90 ülkede en çok izlenen dizi. 21.4 milyon $’ lık maliyetine karşılık  900 milyon $’lık bir hasılat ( ciro ) yaptı. Netflix  4,4 milyon yeni abone kazandı. Bu tür diziler için

Umut yok, iç karartıcı, gerilime dayanan  nesneler  bu tür diziler. Ama burada  ‘’ ölüm ‘’ var, oyunun kaybedenleri ölüyor / öldürülüyor.456 çaresiz insan, 39 milyon $ ‘lık ödül için ölümcül bir  oyunun içinde.

Oyun yaşamda kaybedenler için son fırsat.  

Kuşkusuz ‘’ölüm’’ bu dizinin ana izleği. Bunun yanında  ‘’ kadın düşmanlığı ‘’,Kuzey Kore’den kaçanlar ‘’, ‘’ yoksulluk ‘’, ‘’ göçmen sömürüsü ‘’, yandaşlarını  kayırma ‘’, ‘’Çin ile karmaşık ilişkiler ‘’ gibi temalar da yer almakta. Arka planda günümüz toplumlarının gelir-servet uçurumları  ve adaletsizlikler.

Bu dizi için sahip olanlar ile olmayanların öyküsü demek mümkün.Seul ‘da lavobosu bile olmayan bir bodrumda yaşayanlar gerçeği var. Kore diliyle  ‘’ banjiho kültürü ‘’. 

Ama bütün bunlar, günümüz  yerküresinin gerçekliği değil mi ?

Bu Kore filmi kolay anlaşılır bir dizi, ama dünyanın herhangi bir yeri olabilir  bu...

Batı dünyasında sıkça  gösterime  giren   ‘’ Hunger Games ‘’ türü oyunlardan, bir distopik öykü  yaratılmış hepsi  bu.

Bu dizi  Oscar kazanan  ‘’ Parazit ‘’  filminden sonra  G. Kore ‘nin kültürel üretimlerini  pazarlama becerisini  gösteriyor.    

Bu TV dizisini Güney Kore toplumu ile özdeşleştirmek hem kolaycılık, hem de büyük bir  yanlışlık olacak.

Bu tür  ‘’Rus Ruleti’’ oyunları tüm dünyada yaygın. Yokolma ve parçalanma  nedenlerini  arıyorsak,   önce yerküreye bakalım derim.

G. Kore ise bu dizinin kazananı...

Dünyanın 10. büyük ekonomisi olan, 2010 ‘da G 20 ‘ye katılan  Kore, 1.6 Trilyon $  büyüklüğe ulaşmış ekonomisi,28.000  $ lık kişi başına gelirle ‘’Hızlı ekonomik çıkışlarda önce eşitsizlik artar  sonra azalır ‘’diyen Kuznetns  Hipotezi ‘ne  çok uyuyor.

Mart 2022 ‘de  Başkanlık seçimlerinin en güçlü adayı olan  Lee Jae-myung’un  vaadi  ‘’ gençliğe temel gelir ‘’.Belediye başkanlığı yaptığı Gyonggi kentinde bunu  uyguladı da...  

Kore,şu an ülke olarak dayanıklı beyaz elektronik ürünler kadar, kültürel ürün ihraç ediyor.

Türkiye’nin  son 20 yılın  anlamlı  dökümanteri  ve ondan ötesi  bir yüzleşmesi  olarak  gördüğüm ‘’ Kulüp ‘’ dizisinin gerçekliğini  araştırmak, bize Kore sokak  efsanelerinden  daha fazlasını kazandırır kanısındayım.

 

 

 

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi