5.10.2020
Kaliforniya, Napa Vadisi ve San Fransisco’ya dek ulaşmış doğa yangınlarıyla kavruluyor şu günlerde...
Kaliforniya, Napa Vadisi ve San Fransisco’ya dek ulaşmış doğa yangınlarıyla kavruluyor şu günlerde... 1985’te 1 milyon he alanı yanan bu ABD eyaletinde 2018’de yanan alan 3,5 milyon hektar. İklim değişimi ile birlikte yangın sezonu 3 ay daha uzun, çünkü gezegenin kuraklık dönemi uzadı. Yangınlar söndürülemiyor zira doğal çevre yapısıyla ilgili ve yangınlar bir ateş küresi gibi büyüyerek sürüp gidiyor.
İklim değişimi ile birlikte atmosfer dinamikleri de değişti, Denver kentinde 7 Eylül’de gün içi sıcaklık 34 C’di, gece kar yağdı, gece yarısı don yaşandı. Zira kuzey kutbunda insanoğlunun hunharca sürdürdüğü petrol araması, buz kütlesini eritiyor, iklim dengesini değiştiriyor, kutuplardan gelen “Jet Stream” başka türlü bir ısı rüzgârı olarak alçak basınç kütlesine kavuşuyor. Yaşananlar için bilim dergileri “gezegenimiz ateşin üstüne oturdu” nitelemesi yapıyor. Ki bu Kaliforniya, 3,2 Trilyon $’lık ekonomisi dünyanın 5.’inci büyük ekonomisi. Kişi başına geliri yaklaşık 60 bin $ ve ABD ortalamasından 7.000-8.000 $ daha fazla. Ve Kaliforniya bu yangınları eli –kolu bağlı olarak sadece gözcülüğünü yapıyor...
Eyaletin 20 yıllık “Konut Yapım Yönetmeliği” değiştirilemediği gibi, sivil toplum girişimleri yeterince yankı yapmıyor, çünküüüü insanoğlu ucuz çözümleri yeğliyor.
“Roma yanarken o keman çalarak yangını seyrediyordu” sözü Roma hükümdarı Neron için söylenmiştir, doğru değildir. Zira o tarihte “keman” bir müzik aleti olarak yoktu.
Ama “seyretmek” fiili çok yerinde, insanlık adı “ dünya” olan gezegeninin yokoluşunu seyretmenin ötesinde, gaz dökerek yangını kızıştırıyor.
Geçen Cuma, 25 Eylül günü, Greta Thunberg ve arkadaşları “Dünya İklim Grevi” gününde 186 milyon genç iklim aktivisti birlikte bize neyi “ıskaladığımızı” bir kez daha anlattılar.