5.04.2021
Çin bu ay 14. Beş Yıllık Kalkınma Planı‘nı kabul etti. Başkan Xi Planı ‘’ Çin şimdi artık dünyanın gözleri içine bakabilir ‘’şeklinde takdim etti. Çin, 2025‘de her alanda kendine kendine yeterli olmayı hedefliyor, bu Plan bunun için yeni hedefler
Çin bu ay 14. Beş Yıllık Kalkınma Planı‘nı kabul etti. Başkan Xi Planı ‘’ Çin şimdi artık dünyanın gözleri içine bakabilir ‘’şeklinde takdim etti. Çin, 2025‘de her alanda kendine kendine yeterli olmayı hedefliyor, bu Plan bunun için yeni hedefler getiriyor.
Bu tür Planların ana hedefi ‘’ büyüme ‘’ olur. Çin de bu doğrultuda her yıl ortalama % 6 büyümeyi öngörüyor. Yıllık bir hedef yok ama ortalama ile yetinilmiş. Bunu tamamlayan ikinci hedef ise % 65 ile bir kent toplumu olması.
Ar-ge harcamaları Plan‘ın özel başlığı.2025‘de dek ar-ge harcamaları % 7 artacak. Stratejik olarak üretilecek teknolojik alanlar tek tek sıralanmış.
‘’ Yüksek Kaliteli ‘’altyapı hedefi dikkat çekiyor.Plan döneminde hızlı tren ulaşımı 70.000 km‘ye ulaşacak. Bu uzunluk ,dünyadaki mevcut hızlı tren uzunluğundan daha fazla.
Bütün bu iddialı hedefler dizisi içinde ‘’sıfır karbon ‘’ hedefi yok, anlaşılan bu ‘’unutulmuş’’. Çin dünyanın en büyük kirleticisi olmaya devam edecek.
Borç / GSMH oranı % 300 e ulaşmış, ‘’ azaltılması ‘’ da bir hedef değil. Yüzde 3.2 oranında çok iddialı ve küçük bir bütçe açığı hedefi var.
Büyüme , ulusal çıktı ve bütçe açığı altalta dizildiğinde Harrod- Domar Büyüme Formülü’yle tutarsız.Ancak rahmetli Erdoğan Alkin hoca ‘’ Çin’in bu türden rakamlarını ihtiyatla karşılamak gerekir ‘’ derdi, hoca yine haklı çıktı.
13. Plan ‘’ Çok Taraflı Dünya İşbirliği ‘’ temalı idi. 14. Planda hakim vurgu ‘’ Dünya ve Hegemonya ‘’. Anlaşılan son 5 yılda köprünün altından çok sular aktı,artık yeni hedef dünyanın süper devleti olmak.
Yedi kıtada ‘’ Çin İpek Kemeri ‘’ni örmüş olan bu ülke şimdi kuzey yarım kürede de bir ipek kemer yaparak bu petrollerden ‘’pay sahibi’’ olmak istiyor.
Geçen hafta İran ile imzaladığı ‘’ Stratejik İşbirliği Anlaşması ‘’Çin‘in orta-doğu‘ya sağlam bir girişini sağladı. Bir hesaplama Çin‘in dünyaya 1.5 Trilyon borç para verdiğini ortaya çıkardı ki bu bir dünya liderliği’’ Bunu bu parayı geriye ödeyecek olanlar düşünsün ‘’ denmeyecek dek büyük bir rakam.
Çin yetersiz yağışları önlemek adına ‘’suni yağmur yağdırma’’ yöntemi uyguluyor (bulutlara gümüş iyot yüklemesi ).Ülkenin yarı alanına ulaşan 5 milyon km2 ‘de suni yağış yöntemi uygulanıyor.Resmi beyan 200 milyon $ ‘lık harcama karşılığı ülke su talebinin % 8 ‘nin karşılandığnı ve bu işin ‘’çok etkin ‘’ olduğunu açıklıyor. Oysa Dünya Meteeoroloji Örgütü-WMO aynı kanıda değil : Bu yöntem salt iklim dengelerini bozuyor, hepsi bu...
Şimdi gündemde 2022 Çin Kış Olimpiyatları var. Bu Olimpiyatları ‘’ Uygurlara uygulanan insanlık dışı işlemler ‘’ gerekçesiyle boykot etmesi beklenen ülkelerin çokluğu nedeniyle Olimpiyatların nasıl gerçekleşeceği ‘’güzel’’ bir soru.
Önümüzdeki çeyrek yüzyılda Çin‘in ‘’ hissedilir sıcaklığı ‘’çok artacak, bu kesin...
En önemlisi, ABD’li Profesör Prof. Ander Gunder Frank’la başlayan ‘’ doğu despotizmini ‘’ kutsama davranışlarını gözden geçirmemiz gerekiyor.
Çin başta, güney Asya ülkelerinin hızlı büyümesini ‘’ devlet kapitalizmi ‘’(Atilla Sönmez,Doğu Asya ‘’Mucizesi ‘’ ve Bunalımı : Türkiye İçin Dersler )olarak nitelerken, bizler kalkınmanın ‘’az ya da yok demokrasi ile mümkün olmayacağını’’ öğrendik, şimdilik burada duralım. (km /3.04)