Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

28.02.2021

Yatırım iklimini ilin dinamikleri sağlamalı

Ülke genelinde üreten kesimin reel sektörün üzerindeki yükü artmış durumdadır. Anadolu’da yaptığımız ziyaretlerde iş dünyası temsilcilerinin Ankara’dan özellikle yatırımcıyı koruma adına atılacak adımları beklediğini gözlemliyoruz. Bu beklentiye sahada en

Ülke genelinde üreten kesimin reel sektörün üzerindeki yükü artmış durumdadır. Anadolu’da yaptığımız ziyaretlerde iş dünyası temsilcilerinin Ankara’dan özellikle yatırımcıyı koruma adına atılacak adımları beklediğini gözlemliyoruz. Bu beklentiye sahada en büyük desteği de 81 ilin dinamikleri olan valiler, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile OSB başkanlarının vermesini istediklerini biliyoruz. Oluşacak güç birliği ile her kent için önceliklerin yeni istihdamlar yaratılması için yeni yatırımların hayata geçmesini sağlamak olduğu aşikârdır.

Özellikle kamunun son yıllarda beton ekonomisine ayırdığı kaynaklar, OSB’lerin sağlam bir altyapı ile yatırımcıya sunulmasının önüne geçmiştir. Reel sektör, esnafımız ve halkımız pandemi kriziyle daha zor duruma girmiştir. Dolayısıyla 2020 yılında verilen desteklerin daha fazlasını 2021 yılı için bekler duruma gelinmiştir. Alınan kredileri geri ödeyecek gelire kavuşamamış ve mağduriyetleri son süreçte daha da artmıştır. Reel sektörün diğer beklentisi de “kurda denge, faizde düşüş ve istikrar”dır.

Sırayla saymaya devam edelim. Reel sektörün maliyet yapısını artırarak rekabetçiliği düşüren hammaddedeki fiyat artışları ve tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar giderilmelidir. Kritik sektörlerde ithalat vergileri gözden geçirilmeli, rekabetçiliği azaltan doğalgaz, elektrik ve lojistik maliyetleri ucuzlatılmalı ve kısa çalışma ödeneği uzatılmalıdır.

Reel sektörün gündeminde döviz kurunda istikrarın ne zaman sağlanacağı, yatırım ikliminin ne zaman oluşturulacağı, yüksek faizlerin ne zaman düşürüleceğine dair sorular da var. Ayrıca, pandemi şirket bilançolarını da fena halde bozdu. İlk ve ikinci 500 sanayi kuruluşu listesine giren firmaların karlılıkları ağırlıklı olarak bankalara finansman giderlerine gitmeye devam ediyor. Bilançoların düzeltilmesi için stok affı bekleniyor.

TOBB ve Reel Sektör

Türkiye’nin en büyük sivil toplum yapılanması olan TOBB,  ülkemizin her ilinde ve önemli ilçelerinde Ticaret ve Sanayi Odaları ile Borsaları bünyesinde barındırıyor. Buradaki üye işletmeler il ve ülke ekonomisini ayakta tutmaktadır. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, ülke ekonomisinin çıkarları doğrultusunda her dönem hükümete destek vermesiyle bilinmektedir ve bu yönüyle çokça da eleştirilmektedir. Bu anlamda iş dünyasına yeni nefes kredilerinin verilmesi adına yeni girişimlere ihtiyaç vardır.

Bölge Ekonomisi ve Kazanımlarımız

Karadeniz Bölgesi denildiğinde akla öncelikle fındık, çay, kivi, un ve bal geliyor. Fındık ve un sektöründe TMO sayesinde işler yolunda gidiyor. Ofisin başındaki başarılı genel müdür sayın Ahmet Gürdal’ın çabalarıyla TMO’ya bağlı tüm ürünlerde önemli bir başarı söz konusudur. Bunu kim söylüyor? Konunun paydaşları söylüyor. Çay konusunda işler Çaykur kanalıyla yürüyor. Balda Arıcılık Araştırma Enstitüsü’nin daha etkin ve daha önemli işler ortaya koyması gerekiyor. Fındık Araştırma Enstitüsü’nden de aynı performans bekleniyor. Su ürünlerinde de çok önemli potansiyele sahip olan Karadeniz’de bölge ekonomisi adına verimliliği artırmalıyız.

Not: Un sektöründe önemli firmalarından biri olan Ulusoy Un A.Ş.’nin 52.yıl dönümünü Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak kutlarız.

Haftanın Sözü

Hayat kırılgandır. Yarının garantisi yoktur. Bu yüzden sahip olduklarınızın değerini elinizdeyken bilmek gerekir. Sabırlı olmak geleceği kazanmak demektir.

 

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Yazarın Diğer Yazıları