12.09.2021
Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak Anadolu’daki sanayici ve ihracatçılara yaptığımız ziyaretlerde hem nabız tutuyor hem de isteklerini dinliyoruz. Bugünlerde en önemli gündemleri arasında kredi garanti fonuna ilişkin beklentiler önemli yer tutuyor. Bilindi
Bu durumda bize de “fikri takip” yapmak düştü ve aracı olmak için manşetimizi KGF’ye ayırdık. İlk işlerlik kazandığı günden itibaren KGF iş dünyasından çok büyük talep görmüş ve piyasalar fon sayesinde rahatlamıştı. O zaman da bu gelişmeyi yansıtmıştık. O nedenle Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’ın, sanayicinin ve ihracatçının sesini duyarak çalışmaları hızlandırması ülke ekonomisi açısından kadar üreten kesimin rahatlaması açısından da büyük önem taşımaktadır. Örneğin; ülkemize 3 milyar dolara yakın döviz girdisi sağlayan fındık, ihracatçı tarafından bu aylarda finansa edilmektedir. Sadece fındık değil çay ve hububat ödemleri için de ülke genelinde reel sektörün gözü kulağı KGF paketinde. Artık bu sürecin başlatılması ve piyasaların KGF tarafından rahatlatılması gerekmektedir. Başlangıcından itibaren bu fonun hedefi gelecek vaat eden işletmeler olmak üzere tüm işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırarak, Türkiye’nin büyüme ve kalkınmasına stratejik destek sağlamak olmuştur.
Ulusal ve uluslararası işbirlikleri ile tüm KOBİ’ler ve KOBİ dışı işletmelerin krediye erişimini sağlayan, Türkiye için vazgeçilmez bir finansal destek kurumu olmak işte tam da budur. O nedenle Anadolu iş dünyası şimdi Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın Ağustos ayında yaptığı açıklama ile devreye sokacaklarını bildirdiği “Yeni Kredi Garanti Fonu Paketi”nin hayata geçirilmesi sabırsızlıkla bekleniyor. Bu adımların atması ülke ekonomisinin rahatlatılması açısından da büyük önem taşıyor.
FINDIK SEKTÖRÜ VE FİYATLAR
Fındıkta son dört yıldır taban fiyatları TMO açıklıyor. Rekoltenin yanı sıra arz ve talebe göre özel sektörün TMO fiyatlarını geçtiğini. Ofisin de fındık aldığı bazı sezonlarda aldığı fındıkları zarar etmeden serbest piyasaya sattığı gerçeğini gördük. TMO, Giresun fındığı için 27,5, levant kalite için 26,5 lira fiyat açıkladı. Serbest piyasada 23,5 bandına düşen fiyatlar kısa sürede her şey dâhil yani randıman kırmadan 25 liraya alındığını gözlemledik. Yabancı alıcının da fiyatını 25 lira olarak açıkladığı ticaret grubu tarafından konuşuluyor. Bu şunu gösteriyor, Yabancı alıcı Türkiye fındık rekoltesinin bu sene arz ve talebe cevap verebilecek durumda olduğunu düşündüğü için TMO fiyatlarını şimdilik geçmedi. Ama ilerleyen aylarda arz ve talebin neler göstereceğini hep beraber göreceğiz. Yerel sanayici ve ticaret grubu aldığı fındıkları TMO’ya 26,5 liradan satamayacağına göre ülkemizde 250 milyon kilo kabuklu alımı yapan yabancı alıcının fiyatını dikkate aldığını üstüne çıkarsa batacağını söylüyor. Evet sonuç olarak hep beraber şunu görmeliyiz. TMO taban fiyat açıklayarak denge oluyor. Bunu yapmasaydı bugün fiyatlar 20 lirayı dahi zor olurdu gerçeğini iyi görerek eleştirileri yapıcı bir şekilde yapmakta fayda var. Şunu da unutmayalım; fındığı olan eninde sonunda kazanır. Yeter ki fındık olsun.
ŞÜKRÜ AMCA’YA VEDA
Fındık sektöründe siyah beyazlı dönemlerin son temsilcilerinden, fındık sektörünün sevilen ismi “Şükrü amca” olarak bilinen Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman’ın babası Şükrü Kahraman’ı hafta içinde kayıp etmenin üzüntüsünü yaşadık. Bir yıldız daha kaydı. Her ay mutlaka bir çay veya kahve sohbetimiz olurdu. Şükrü amcanın en büyük üzüntüsü en fazla üreten ülke olarak fındıktan daha fazla katma değer yaratamamak olmuştu. Neden ülkeye 2 milyar dolar yerine 5-10 milyar dolar sokmayalım diye hayıflanırdı. Bu politikaları oluşturmak ve üreticimizi hep güçlü tutmalıyız derdi. Allah mekânını cennet eylesin ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.
HAFTANIN SÖZÜ
Size bir torba çimento ve bir kova su verildiğinde, bir basamak yapmak veya bir set çekmek kendi tercihinizdir.”