Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

12.04.2016

Ordu Ekonomisi..

Ordu ekonomisi için gündem istihdam yatırımları olmalıdır. İlimiz siyaseti ve yerel yönetimler enerjilerini yatırımlar ve projeler için harcamalıdır. Altınordu, Fatsa ve Ünye organizeleri daha hızlı hayata geçmelidir. Ordu ili tüketen değil üreten bir şehir görüntüsü vermelidir. Ordu'nun içeriden çok dışarıdan nasıl gözüktüğü çok önemlidir. İlimiz tarım ağırlıklı bir ekonomiye sahip olup, sanayi yönünden yeterince gelişmemiştir. Fındıkta yaşanan fiyat istikrarsızlığı bölge ekonomisine yansımaktadır. İlimiz ekonomisinde sanayi sektörü, tarım ve hizmet sektörlerine oranla daha küçük bir paya sahiptir. İlimizde sanayi sektörüne yönelik özel sektör yatırımları gıda, orman ürünleri ve mobilya sanayi, tekstil, madencilik ve toprağa dayalı sanayi, çimento ve hazır beton imalatı sektörlerinde daha fazla yatırımlar yoğunlaşmıştır.

Tekstil ürünleri imalatı ilimizde son dönemlerde en fazla gelişme gösteren sektördür. İlimizdeki gıda sanayi yatırımlarının çoğu fındık kırma, işleme ve fındık mamulleri üretimine yöneliktir. Fındık işleme sektörü il imalatının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Fındık işleme sanayinde çalışan işçilerin çoğunluğunun mevsimlik olarak istihdam edilmesi, sanayinin istihdam olanaklarını ve ekonomiye katkısını önemli ölçüde kısıtlamaktadır. Ordu ilimizin gündemi ili yönetenler tarafından istihdam olmalıdır. Ordu ilinde sanayi sektörü henüz gelişme aşamasında olmakla birlikte, ilde ülkemizin sayılı sanayi kuruluşları arasında yer alan büyük işletmeler de mevcuttur.

(İSO ilk 500 ve İkinci 500’e giren firmalar)

Gıda sektöründe fındığın dışında, çikolata-gofret, şekerleme, helva, süt ürünleri, yem, sıvıyağ, çay gibi ürünler, taş ve toprağa dayalı sanayi, agrega tesisleri, tekstil, plastikten mamul mallar(poşet, su boruları vb.), kauçuktan mamul mallar, gıda makineleri imalatı, demir çelik saç makine imalatı, PVC doğrama sistemleri, su ürünleri ve bal mumu imalatı, LPG dolum tesisleri gibi işletmelerle sanayi yatırımlarının etkisinin arttığı görülmektedir.

Ordu OSB’de bir adet yabancı sermayeli firma, Fatsa OSB’de faaliyet gösteren iki adet yabancı sermayeli firma mevcuttur.Ordu ili için il ve ilçelerde istihdama yönelik yatırımlar kazandırmayı başarırsa bölgemizde daha iyi bir noktaya gelmesi mümkün olacaktır. Her şey daha güzel bir Ordu için.

Yazarın Diğer Yazıları