Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

18.04.2018

Karadeniz iş dünyası teşvik bekliyor

Başbakan Binali Yıldırım hafta içi Diyarbakır’da Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik teşvik sistemini açıkladı. Paketin miktarı çok büyük ve 23 şehri kapsıyor. Böylelikle Anadolu’dan batıya hiç göç olmayacak!

Son derece faydalı bir teşvik, fakat her kesimi kapsamadığı için diğer ticaret erbapları da sıranın kendisine gelmesini bekliyor.

Kalkınmada öncelikli bölgede yer almayan Karadeniz iş dünyası da özellikle imalat sanayinde faaliyet gösteren ve ülkemizde 50 bin kişinin istihdam edildiği Türk fındık sanayi de yeni yatırımlar ve istihdamlar için özel teşvik bekliyorlar. Malum yerel yatırımcının ulusal ve uluslararası yatırımcıların en büyük şikâyetlerinin başında Türkiye’deki bürokratik süreçlerdeki çok başlılık ve karmaşıklık geliyor. Yatırımcı çoğu durumda yatırımı için ruhsat, lisans, izin vb. peşinde aylarını hatta yıllarını harcamak durumunda kalabiliyor.

Tasarı’ya göre Bakanlar Kurulu tespit edilen imkânlardan yararlanabilecek yatırımlarla ilgili olarak diğer kanunlarla getirilen izin, tahsis, ruhsat, lisans ve tesciller ile diğer kısıtlayıcı hükümler için de istisna getirebilecek. Bu sayede yatırımcı çok büyük yasal ve idari bürokratik yükten de kurtulmuş olacak.

Türkiye’nin yatırım cazibesini -hem yerelde hem de uluslararası yatırımcı nezdinde- arttırmak için teşvik sistemi üzerinde yapılması planlanan bu değişikliklerin muazzam olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Sırada, bu paketin tüm ülke geneline yayılması ve yerel ulusal ve uluslararası tüm yatırımcılara en iyi şekilde anlatılması ve yatırımların bir an önce içeriden ve dışarıdan Türkiye’ye çekilmesi var. Tanıtım konusunda sadece Hükümet ve Devlet’e değil; ekonomik alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, iş dünyası ve medya başta olmak üzere hepimize çok önemli görevler düşüyor.

Yatırım demek, istihdam demek özellikle üretime dönük yatırım demek, iş demek, aş demektir. Her türlü şartlarda yatırımlar devam ediyor ama kamuoyunun bekleyişi, ekonomik büyüklükte, ihracata dönük, döviz faturamızı küçültecek, döviz gelirimizi artıracak yatırımların artması...

Burada hedef; yüksek katma değerli ileri teknolojiye dayalı yatırımların gerçekleştirilmesi.

Darısı Karadeniz iş dünyasının başına diyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları