Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

4.06.2018

‘İSO 500’ ve Karadeniz Sanayisi

Reel ekonominin mevcut durumunu ve yaşadığı sorunları ortaya çıkarması bakımından önem taşıyan İSO 500 araştırmasının sonuçları geçen hafta açıklandı. Öncelikle büyük bir motivasyon, ülke ve bölge genelinde listeye giren tüm sanayicilerimizi kutluyoruz. Fakat Karadeniz bölgesinde sayının geçmiş yıllara göre düşmüş olması gözümüzden kaçmadı. Karadeniz Bölgesinden sadece 9 firma listeye girdi bunun 5’i fındık sektöründen.

Burada aslında listeye girmekten daha önemli olan sanayi kuruluşlarımızın karlılık oranları.2017 yılı zor bir yıldı ve şirketlerin mali yapısı içeresinde karlılık oranları etkileyen nedenler vardı. Kur dalgalanmaları, faiz oranları, giderler gibi.. Her yıl olduğu gibi karlılık yine finansman giderlerine gitmiş gözüküyor.

Karadeniz bölgesinde Fındık sanayicileri her zamanki gibi yine listenin en şık basamaklarında yer alıyorlar. Kurun yükselmesi birçok sektörü negatif yönde etkilerken fındık sektörüne olumlu yansıdığını söylemek mümkün. Dileriz fındık sektöründe lisanslı depolar, vadeli işlem borsaları kurulur da bu sayı hem istikrara dönüşür hem de iki katına çıkar.

İSO 500’ün üretimden satışları 2017 yılında yüzde 33,2 artışla 490 milyar TL’den 653 milyar TL’ye çıkarak yüksek bir büyüme performansı gösterdi. Son üç yıldır İSO 500’ün üretimden satışlarında görülen zayıf büyüme, 2017 yılında yüzde 19’luk oranla yerini reel büyümeye bıraktı. Satışlardaki artışta iç ve dış talepteki büyümenin yanı sıra ihracat gelirlerinde etkili olan döviz kurlarındaki artış rol oynadı. Gerçekleşen büyüme oranı da İSO 500’de son 13 yılın en yüksek büyümesi olarak dikkat çekerken Karadeniz bölgesi adına aynı şeyleri söylemek mümkün değil.

İSO, Karadeniz sanayimizi fotoğraflayan önemli bir araştırma. Bölge olarak ekonomimizi düzeltmek zorundayız. OSB uygulamaları bölgede henüz istenilen seviyeye gelmedi. Sanayileşmenin önünde duran sorunlar çözüme kavuşmadı. Daha güçlü ve lokomotif firmaların bölgeye yeni yatırımlar getirmesi ve istihdamını artırması, bölgede hâkimiyeti olan sanayicilerimizin katmadeğer ve ihracatını artırması için, altyapısı tamamlanmış OSB'ler istiyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları