Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

14.06.2020

INC ve fındık

Kısa adı INC olan Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi’nin 39’uncu kongresi korona virüs salgını nedeniyle bu yıl internet üzerinden yapıldı.

Kongre’de ülkemizin tahmini rekoltesi Türkiye Fındık Masası’nın moderatörü Olam Progıda Türkiye başkanı Ufuk Özongun tarafından açıklandı. Geçen yılki INC toplantısına, Tarım Bakanı Pakdemirli ve TMO Genel Müdürü Güldal da katılmıştı. Bu yıl pandemi nedeniyle internet üzerinden yapılan toplantıya Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç de katılarak tahmini yıllık üretim hakkında sorulan sorulara cevap verdi. Brüksel’deki toplantıda konuşmacılar internet üzerinden katılım sağlayarak görüşlerini beyan etti. Üretim ve ticaretinde en büyük söz sahibinin Türkiye olduğu fındık konusunun ele alındığı kongrede 2020 yılı dünya fındık rekoltesi 1 milyon 38 bin ton olarak açıklandı. Bu rakama 2019 yılından devretmesi öngörülen 84 bin 800 tonluk fındık da eklenince toplamın 1 milyon 122 bin 800 tona ulaşacağı belirtildi. INC Türkiye masası moderetörü Özongun ve Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sevinç, rekoltenin badem, kaju, fıstık diğer sert kabuklu meyvelerde olduğu gibi fındıkta da tahmini rekoltesinin açıklandığını son rakamların Temmuz sayının sonlarında kamuoyu ile paylaşılacağını söylediler.

Toplantıda farklı ülkelerin rekoltelerinden bahsedildi. Türkiye’de 2020 yılında 620 bin tonluk yıllık fındık üretimi olacağı öngörüldü. 2019 yılından devredecek olan 70 bin tonluk stokla rekoltenin 690 bin olacağı söylendi. Geçen yıl yapılan toplantıda rekolte 45 bin tonluk stokla birlikte 835 bin ton olarak öngörülmüştü. İtalya’nın fındık rekoltesinin bir önceki yıldan devredecek 5 bin tonluk fındıkla 140 bin ton, Azerbaycan’ın 2 bin tonluk stokla 52 bin ton, Amerika’nın fındık rekoltesinin 3 bin 800 tonluk devirle 55 bin 80 ton, Şili’nin bin tonluk devirle 40 bin ton, Gürcistan’ın yine tonluk devirle 51 bin ton, İran’ın fındık rekoltesinin 200 tonluk devirle 20 bin 200 ton, İspanya’nın bin tonluk devirle 19 bin ton, Çin’in 300 tonluk devirle 15 bin 300 ton, Fransa’nın 500 tonluk devirle 9 bin 500 ton üretim gerçekleştireceği öngörüldü. Fındık üretimi yapılan diğer ülkelerde ise 30 bin tonu bulan fındık rekoltesi olacağı konuşuldu. Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılında Türkiye’de 600 bin ton civarında fındık olacağını açıklamıştı. Anlaşılan o ki; bu yıl için fındık üretimi geçen yıla göre düşük olacak. TÜİK ve INC Kongresi’nden yapılan açıklamalar bunu gösteriyor.Bundan sonra ne olacak Temmuz sonu son rekolte beklenecek,her kesim kendi pozisyonuna göre rekolteyi maalesef yorumlayacak en önemlisi TMO yeni sezon öncesi 2020 yılı fındık taban fiyatını nekadar açıklayacak, son 3 yıldır ,TMO’nun altında fiyat açıklayan yabancı büyük alıcı son 3 yıldan hangi dersi çıkarmış olup nasıl bir fiyatı özel sektör için açıklayacak  hep beraber bu süreci yaşayarak göreceğiz. O zaman ne diyoruz, yine yeşerdi, fındık dalları.

Ve yeni yol hikâyeleri

Haftanın son günlerine doğru yine sahada bulduk kendimizi. Dış Haberler Sorumlumuz Reşat Güngör ile sabahın erken saatlerde Fatsa Hünkâr Restoran’da başlayan mesaimizde işletme sahibi Aydın Doğruca’yı her zaman olduğu gibi işinin başında bulduk. Yeni normalleşme günlerinde mekânlara getirilen rahatlamalardan memnun olduğu gibi, işletmenin kendi kategorisinde “Türkiye’nin en favori yol üstü lezzet durağı” seçilmesinin keyfi sözlerine de yansıyordu başarılı iş adamının.

İkinci durağımız Amasya’nın Suluova ilçesinde kurulu Ekur Et Entegre Tesisi oldu. Burger King’in en büyük et tedarikçisi olan yanı sıra Amasya Et markasıyla bölge marketlerinde şarküteri ürünleri satışına da hız veren işletmede fabrika müdürü Ergün Coşkun ile hayvancılık sektörü üzerine konuştuk. Uzunca bir süredir hayvancılığın azaldığı ülkemizde ithal hayvan başına alınan 300 liranın maliyetlere yansıdığına dikkat çeken Coşkun ile yaptığımız sohbeti önümüzdeki günlere saklayıp Amasya merkeze doğru yol aldık. Hemen hemen tüm illerimizde olduğu gibi Amasya’da da yeni normalleşmeye alışma çabalarını gözlemledik. Mesela Amasya’nın en az elması kadar ünlü olan kirazını bile unutmuş yöre insanı. Kentin ve bölgenin hatırı sayılır un üreticilerinden sanayici Kadir Gür’ü sektör sorunlarından kaynaklı olarak dertli gördük. Sonrasında Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı’nın öncülük ettiği maske üretiminde gece gündüz demeden çalışan Elçin Tekstil’de çarkların dönmeye başlamasından mutlu olan fabrika müdürü Emre Korkmaz’dan yakın geleceğe ilişkin hedeflerini dinledik. Dönüş yolculuğunda bir başka lezzet durağına konuk olduk. Çorum-Samsun yolunun 10.km.’sinde 42 yıllık bir mekân olan Hasan Zahir Restoran’ın işletmecisi Ömer Karslıoğlu da bizi adeta başka bir lezzet yolculuğuna taşıdı ki bu yolculuğa önümüzdeki hafta sayfalarımızda yer vereceğiz. İyi bir hafta dileğiyle…

 

 

Yazarın Diğer Yazıları