Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

8.09.2019

Ordu neler yapmalı?

Ordu neler yapmalı ve neler de yapmamalıdır. Konumuz projeler. Bu güne kadar yapılan projelerden ders de alarak doğru projeler üretmeliyiz. Artık yanlış projeler peşinde koşarak ülkemizin kaynaklarını boşa harcamamalıyız.Her şeyden önce kentimize hangi projeler uygundur ona karar vermeliyiz. Geçen hafta  Ragıp Göker arkadaşımız kendi köşesinde Samsun ile ilgili bir yazı yazmıştı. Ben de Ordu ile ilgili bir analiz yapmaya çalışacağım.

Proje proje adamlarının işidir. Proje adamı sadece proje üretir. Günümüzde başarılı kurumlar Proje Etüt Merkezleri ve Ar-Ge ile bu sorunu çözmüşlerdir. Ar-Ge biriminin elemanları tamamen bağımsız çalışan ve maddi kaygıları olmayan kişiler olması gerekir. Hem görev hem de sorumluluk vereceğiniz kişiler ancak size doğru ve marka  projeler hazırlayabilirler. Devlet memuru zihniyeti ile bu kurumdan verim elde edemezsiniz. Bir de bizim gibi büyükşehir olmuş kentler hem yerel hem de merkezi bazda ortak projeler üreten proje merkezlerinde çalışma yapmalıdırlar. Görev ve sorumluluk alanları kısıtlanarak önleri kesilmemeli, hazırlanan projeler dikkate alınmalı ve emeğe de saygı gösterilmelidir. Ar-Ge biriminde çalışan elemanlar projeleri dikkate alınırsa daha büyük projelere imza atmak için heyecan duymaya başlarlar. Hedeflerini yüksek tutarlar ve hedef projeler üretilmeye başlanır. Ordu’muzun geleceği için ancak marka projeler farkındalık yaratır. Rekabetle doğru ve güzel projeler üretilirse diğer kentlere de örnek oluruz.Karadeniz kentlerinin kaderleri de ortaktır. Projeler konusunda aynı kulvarlarda yarışıyoruz. Bu yarış bizde var onlar da olmasın yarışı değil de, bizde de neden olmasın yarışıdır. Karadeniz kentleri olarak ortak kaderimiz nedir derseniz aynı iklim şartlarına sahibiz. Turizm kenti olacaksak artıları ve eksileri ile kendimize bir hedef seçmeliyiz. Tarım kenti olacaksak aynı analizi yapmalıyız. Sağlık kenti olacaksak hedefimizi biraz daha büyütmeliyiz. Spor kenti olmak istiyorsak daha büyük bir rekabetin içinde olduğumuzu kabul etmeliyiz. Üniversite kenti olmak istiyorsak daha çok çalışmalıyız. Çünkü Karadeniz illeri arasında Ordu ve Giresun, Trabzon’la Samsun’un çok gerisindedir. Üniversite konusunu başka bir yazımda daha geniş olarak ele almak istiyorum. Kısa bir ipucu vermem gerekirse Ordu olarak bizim ikinci bir Üniversiteyi Ordu’ya kazandırmamız şarttır. Bu da Ordu Teknik Üniversitesi(OTÜ) olarak bütün mühendislik fakültelerini kapsayacak şekilde hayata geçirilmelidir.

Amerika’yı yeniden keşfetmeye ihtiyacımız yok. Ordu’nun geleceği turizm ve üniversitedir. Turizmde sınırlı bir imkana sahip olduğumuz için yayla turizmi olarak hedeflerimizi büyütmeliyiz. Turizmin en önemli altyapısı olan havaalanına kavuştuk. Ordu için en doğru proje havaalanı projesidir. Bu proje ile bilhassa Ortadoğu turistlerini ilimizde misafir etmeye başladık. Daha sık ve sürekli uçak seferlerini devreye sokarak bu projeyi güçlendirmemiz gerekiyor.Çevre Yolu ve Dere Yolu Projeleri doğru projelerdir. Çambaşı Kayak Merkezi doğru projedir. Ama Çambaşı yolunun bu kadar gecikmesi büyük bir talihsizliktir. Yol olmadan turist gelmez. Bu yolun bir an önce bitirilmesi gerekmektedir.Yanlış Projelere gelirsek stadyum yanlış projedir. Yer olarak yanlış bir yer seçilmiştir. Şehir Hastanesi Projesi proje olarak çok önemli bir projedir. Fakat bu alanın önce Kent Park olarak ihale edilmesi ve buraya yapılan yatırımın iptal edilerek buraya hastane düşünülmesi kafaları karıştırmıştır. Büyük bir maddi kaynak da boşa gitmiştir. Fakat şehrimizin de büyük bir hastaneye ihtiyacı olduğu bir gerçektir. Kamuoyu bu konuda ikiye ayrılmış ve bir kısmı üniversite hastanesini istemektedir. Olsunda hangisi olursa olsun ama mutlaka acilen olsun diyenlerdenim.

Yazımı noktalamadan önce madem doğru ve yanlış projeleri konuşuyoruz, sakın stadyum ve Cumhuriyet Meydanı Projesini aceleye getirmeyelim. Buraya Ordu’nun gözbebeği olacak marka bir proje hazırlatalım. Onun için büyükşehir belediyesi ve merkezi hükümet, Ar-Ge olarak geniş kapsamlı ve ortak bir proje çalışması yapmalılar. Ordu buraya doğru bir proje bekliyor. Artık bir daha yanlış projelere bizi mahkum etmeyin.İşin özü Ordu’nun kalkınması turizme ve üniversiteye bağlıdır. Bizim turizm ve üniversite derken tarım gelirimiz olan fındıktan, kividen veya arıcılıktan vazgeçecek halimiz yok. Onlar kendi mecralarında devam ediyor zaten. Özel hastanelerimiz sağlık turizminden katkı alabilmek için olumlu hamleler yapıyorlar. Onlara destek olalım. Spor turizmi de önemli. Ulusal ve uluslararası maçları kentimize taşıyarak Ordu’muzun tanıtımına katkı sunmaya devam edelim. Güzel olan her şeye devam ederken yeni, doğru ve büyükşehire yakışan marka projeler bekliyoruz.

 

ETİKETLER; ordu proje analiz