Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
14.11.2024

17.01.2021

Fındık ekonomisi büyümeye devam ediyor

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği kayıtlarına göre 2020’de en fazla fındık ihracatı yapan 20 firma belli oldu. Listeye Giresun’dan 6 firma birden girdi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği kayıtlarına göre 2020’de en fazla fındık ihracatı yapan 20 firma belli oldu. Listeye Giresun’dan 6 firma birden girdi. Listede; Yavuz Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. 3. sırada, Yavuzkan Hazel Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. 5. sırada yer alarak yine çok büyük bir başarıya imza attı. Noor Fındık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 12., Mehmet ve Şahap Bozbağ Fındık Sanayi Limited Şirketi 16., Ahmet Ak Gıda ve Tüketim Mad. San. ve Paz. Ltd. Şti. 17., Karadere Tarım Ürünleri Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. 19. sıradan listeye girerek ilimiz ve bölgemiz adına çok büyük bir başarıya imza attılar.

Yukarıdaki veriler, Giresun’da Fındık Sanayi üretim ve ihracatının olumlu gidişatını gözler önüne seriyor. Geçmiş yıllarda sanayi üretimi ve ihracatın yok seviyelerden buralara geldiği göz önüne alınırsa ve ivme bu yönde devam ederse Giresun ekonomisi için umut verici bir gelecekten söz etmek mümkün. Giresun ekonomisinin lokomotifi olan en önemli unsuru kuşkusuz fındıktır. Daha eski yıllarda yoğun fındık sanayisi de bulunan Giresun, son yirmi yıla baktığımızda bu sanayisini büyük ölçüde kaybetmiş, sadece üretimle kalmıştı. Fındıkla ilgili yanlış politikalar ve uygulamalar da fındıktan gelen ekonomiyi bayağı bir sakamete uğratmıştı. Ancak son birkaç yıldır hükümetin fındık politikası değişmiş, destekleme ödemelerinin yanında taban fiyat açıklaması, destekleme alımları, gerek devlet gerekse özel sektör destekli iyi tarım uygulamalarıyla fındık yeniden ekonomiye dönüş ve katkı yapmaya başlamıştır. Özellikle Bulancak’ta tesis edilen 2. Organize Sanayi Bölgesi içinde fındık sanayisine yönelik yatırımlar, Giresun’u yeniden fındık ekonomisinde söz sahibi bir konuma getirmeye başlamıştır. Bu katkı gelecek yıllarda da katlanarak artacaktır. Bu da Giresun’un önümüzdeki süreçte ekonomik olarak da güçlü bir yapıya kavuşmasına, iş imkanı ve istihdam anlamında rahatlamasına vesile olacaktır.

 

DEMİRYOLU YİNE GÜNDEMDE!

 

Fındık ekonomisinin Giresun’da ve Doğu Karadeniz’deki bu yeniden yükselişi sevindirici bir gelişmedir. Bunun yanında bölgenin ulaşım alternatiflerinin çeşitlenmesi de ekonomik hayatın gelişimiyle doğrudan ilişkilidir. Karadeniz sahil yolunun hayata geçmesi ve özellikle Doğu Karadeniz bölgesinin güney bağlantılarının bir bir iyileştirilmesi ekonomik taşımacılığın rahatlaması ve artmasına destek sağlamakta, bölgede üretilen ürünlerin dışarı gönderilmesinde büyük avantajlar sağlamaktadır. Yine Ordu-Giresun havaalanı ve yapımı devam etmekte olan Rize-Artvin havaalanı da tamamlandığında büyük katkı sağlayacaktır. Kısmen de olsa deniz taşımacılığı Samsun ve Trabzon üzerinden sağlanmakta, son yıllarda Giresun Limanının da faal hale gelmesiyle ekonomik katkısını artırmaktadır. Bölgenin son ulaşım alternatifi olan ve yıllardır bir çözüme kavuşmayan Demiryolu/Tren yolu meselesi de gündemde sıcak gelişmelerle yer almaya başladı. Defalarca buradan yazarak demiryolu konusunu sıcak tutmaya gayret ediyoruz. Bölgeye gelecek demiryolu’nun mutlaka Samsun-Sarp hattında sahilden gelmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Son olarak Giresun GESOB Başkanı Ali Kara ve bazı çevrelerin bu yönde gündemi hareketlendiren açıklalamaları da bu yönde. Sahil hattından gelecek demiryolu, Samsun’dan Sarp’a tüm il ve ilçelerin fayda sağlayacağı ve büyük ekonomik katkı alacağı bir hattır. İç bölgeden sadece bir ile gelecek hattın katkısı ise sınırlı olacaktır. Üstelik sahil hattı uluslararası hatlarla da birleşeceğinden faydası kat be kat artacaktır. Her zaman söylediğim gibi, Karadeniz’e gelecek demiryolu hattında aklın ve mantığın kabul edebileceği tek güzergah Samsun-Sarp hattıdır…

 

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi