Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
19.09.2024

10.08.2021

Tüm içecekler için Alüminyum kutu kullanılsın

Çünkü alüminyum yüzde yüz geri dönüşüyor ve bu döngü sonsuz! Değerli bir metal olduğu içinde geri dönüşüm toplanmasında tercih ediliyor.

Bir belgeselde izlemiştim Brezilya'nın 7 milyon nüfusa sahip en büyük ikinci şehri olan Rio da Jenerio'da, raftaki bir alüminyum içecek kutusu 15 gün içinde tekrar yeni ürün olarak rafa dönüyordu. Yani defalarca geri dönüştürülen alüminyum tekrar tekrar yeni ürün ambalajı olarak kullanılabiliyor. Bugünün tüketim dünyasında hala içecek ambalajında yoğun olarak kullanılan cam ve pet şişeler neredeyse yüzde yüz depositosuz ve çok az bir oranı geri dönüşümle geri kazanılabiliyor. Üstelik hem cam hem plastik ikinci geri dönüşümünde tekrar aynı ürün olarak kullanılamıyor. Yani bir içecek şişesi geri dönüştüğünde tekrar içecek şişesi olarak kullanılamıyor. Aynı şey pet şişe ve pet ambalajlar içinde geçerli. Tetra pak gibi genellikle süt ve meyve suyu ambalajları (kağıt, alüminyum ve plastik katmanlardan oluşuyor) olarak kullanılan ambalajlar ise neredeyse hiç dönüşmüyor ve tamamı çöpe gidiyor.

O yüzden su dahil, tüm gazlı/gazsız meşrubat, soğuk çay ve alkollü içeceklerin 500 ml'ye kadar satışında alüminyum kutu kullanılması zorunlu hale getirilmelidir. Bu çevre için en etkili çare olabilir. Bu yüzden tüm dünyanın buna yönlenmesi/yönlendirilmesi geleceğimizin de kurtuluşu olabilir. Maliyetinin de bir cam şişeden çok fazla olacağını düşünmüyorum. Unutulmamalı ki; bir cam şişe doğada çözülmüyor ve 10 bin ya da milyon sene bütünlüğünü koruyabiliyor. Ancak mekanik olarak hareket edip kırılırsa yine cam kumu/çakılına dönüşüyor. Pet/plastik ambalajlar 300-400 sene çözülmüyorlar. Ve doğada, denizde canlıların vücut bütünlüklerine zarar verebiliyor. İşte son günlerde yaşadığımız orman yangını felaketinin en büyük sebeplerinden biri de doğaya, çevreye bilinçsizce atılan cam şişeler, içindeki sıvılar tam boşaltılmadan atılan pet şişelerden başka bir şey değildir. 40-45 derece ve sıfır nemde mercek etkisi yapan bu atıklar birçok yangının birinci sebeplerindendir.

Alüminyum içecek kutularının dediğim manada kullanımının yaygınlaşması geri dönüşüm hareketini artıracağından bu anlamda ciddi bir ekonomi de kendiliğinden oluşacak ve birçok insan geçimini bundan sağlayabilecektir. Alüminyum geri dönüşümünün getireceği bu hareketlilik geri dönüşümde diğer ürünlerinde toplanmasını ve geri dönüşümde değerlenmesine katkı sağlayacaktır.

Türkiye bu konuda dünya ya örnek ve öncü bir çalışma başlatabilir..

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi