Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

19.05.2020

Bisiklet kullanın sağlıklı kalın!!!

Korona salgını nedeniyle tüm özgürlüklerimiz kısıtlanırken, adeta hareket edemez bir hale geldik. Korona sonrası da bu kısıtlamalar yeni hayatlarımızın bir parçası haline gelecek gibi.

Özellikle ulaşımda kurtuluş olarak görülen toplu taşıma araçları Korona gibi bulaşıcı hastalıkların en kolay yayılım gösterebileceği alanlar olarak görülüyor ve alternatifleri üzerinde şimdiden çareler aranıyor.

Çare Bisiklet!

Son yıllarda; gelişen teknoloji ve kalitesi ile kullanım özellikleri, beraberinde kullanımı da artan bisiklet geleceğin ulaşım aracı olmaya en güçlü adaydır. Kalabalıklaşan şehirlerin en büyük sorunu haline gelen yoğun trafiğin de tek alternatifi olan bisiklet, aynı zamanda Korona gibi küresel tehditlerden korunabilmemiz, sağlıklı bireyler haline gelebilmemizin de en güzel aracıdır. Bunun yanında her geçen gün hareketsizleşen, hareketsizliğin getirdiği sağlık sorunlarıyla boğuşan ve obezitenin katmanları arasında kaybolan insanoğlunun da tek kurtuluş aracıdır.
Bu zamana kadar daha çok eğlence ve spor amaçlı kullanılan ve görülen, çocukların ve gençlerin rağbet ettiği bisiklet, yukarıda saydığımız sebeplerle artık daha çok bir ulaşım aracı olarak da görülmeli ve her yaştan insan tarafından yaygın olarak kullanılmaya başlanmalıdır. Bisiklet kullanımının yaygınlaşması ve günlük hayatta bir ulaşım aracı olarak da tercih edilmesi hem kişisel hem de toplumsal birçok sorunun çözülmesinde etkili olacaktır. Öncelikle toplu taşıma araçlarındaki yoğunluğu azaltacak ve Korona gibi salgın hastalıkların önlenmesinde etkili bir araç olacak bisiklet sayesinde sağlıklı bireylerin sayısı artacak ve şehirlerdeki yoğunluk, görüntü kirliliği ve streste azalacaktır. Bisiklet şehir içinde; işe gitmek, alışveriş yapmak, gezinti yapmak gibi günlük ulaşım ihtiyaçlarında 10 km mesafeye kadar rahatlıkla kullanılabilecek/tercih edilebilecek, aynı zamanda en ekonomik araçtır.

Düşünün; bir şehirde bir caddenin her iki tarafı araba parklarıyla işgal edilmiş ve akan trafik yoğunluktan dolayı adım atamıyor. Görüntü son derece rahatsız edici değil mi? Birde bu yoğunluğun sıkışıklığın beraberinde getirdiği stres ve gerginlik var tabii. Bunu yaşayan insanların sağlıklı, huzurlu ve iş hayatında verimli olmasını bekleyebilir misiniz?
Ya da herkes evine, işine bisikletleriyle gidiyor. Yol ve cadde kenarlarında arabalar yok. İnsanlar bisikletleriyle seyahat ederken birbirlerine selam veriyor, gülümsüyor. Ne stres, ne gerginlik ne de bir yerlere geç kalma kaygısı var. Sizce hangi tablo daha mutludur?

Şu ana kadar ütopik bir düşünce ve yaklaşım olarak görülen bu örnekleme corona sebebiyle artık tercih değil, mecburi bir çıkış olmuştur. Yapılması gereken, bundan sonra yapılacak şehir planlamalarında bisiklete ve bisikletin hareket özgürlüğüne imkan sağlayacak alt yapı düzenlemelerine daha fazla yer vermek ve insanları kısa mesafeli şehir içi ulaşımlarında bisiklet kullanmaya teşvik etmektir. Bisiklet yolları ve bisiklet park yerlerine şehrin tüm cadde ve sokaklarında yer açmaktır.

Tabi işin birde ekonomik boyutu var!

Tüm dünyada, özellikle Korona sonrası, bisiklete önemli bir yöneliş ve tercih olacak gibi görünüyor. Ülkemizde de alınan gerek yerel gerekse ulusal kararlar ve yaklaşımlarla bisiklet kullanımı yaygınlaşacak gibi görünüyor. Bisiklete karşı oluşacak talep, üretimini, satışını ve bakım alanlarını da artıracaktır. Ülkemiz, bisiklet teknolojisi ve üretimi konusunda hatırı sayılır bir konumda. Durum iyi değerlendirilir ve doğru teşviklerle sektör desteklenirse Avrupa başta olmak üzere, coğrafi bölge avantajıyla da bu işten en karlı çıkan ülke olabiliriz…

O yüzden şimdiden bisiklete binmeye ve onu sevip, alışmaya başlamalıyız. İnanın bisiklete her binişte, çevirdiğimiz her pedalda daha sağlıklı, daha mutlu ve birbirimize daha az temas ederek daha yakın hale geleceğiz.

O yüzden bisiklete binin, hareket edin, sağlıklı, mutlu ve huzurlu yaşayın…

Zafer ÇAMALTI