Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

15.03.2020

3. OSB

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, GTSO tarafından planlanan ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen 3.Organize Sanayi Bölgesi fizibilite çalışmaları için yer ve sektör tespiti etüdünün başlatıldığını bildirdi.

Fizibilite çalışmalarının bir yıl sürmesi ve akabinde, ilgili merciler ve kamuoyu ile paylaşılması planlanan 3. OSB’nin doğu ilçelerinde yapılması hedefleniyor. Giresun’un kalkınması ve ekonomik gelişimi açısından önemli bir düşünce ve hareket olan 3. OSB adımı ne kadar gereklidir ya da önceliklidir onu da sorgulamak gerekir! Çevre iller 3. ve 4. Hatta 5. OSB’lerini kurarken ve hayata geçirirken Giresun’da da bu hamlenin yapılması ve girişimde bulunulması doğru bir adımdır. Ancak, Giresun’da mevcut bulunan 2 ayrı OSB’nin durumlarını da analiz etmek yerinde olur.

Birinci OSB kuruluşunun üzerinden yıllar geçmesine rağmen coğrafi konumundan dolayı hala tercih edilmeyen, alt yapı yatırım maliyetleri çok yüksek olan ve büyük oranda boş ve atıl kalmış bir yatırım alanı olarak beklemektedir. Öyle ki; bu olumsuzlukları düzeltmek için yapılacak her girişimde daha fazla zarar vermektedir. İşte GTSO Başkanı Sayın Çakırmelikoğlu’nun 3. OSB için dile getirdiği fizibilite çalışmaları burası içinde önemlidir. Doğru yatırım planlamalarıyla olumsuzluklar burada avantaja çevrilmelidir. Doğru sektörler tespit edilerek burayı yeniden değerlendirmek daha doğru bir yaklaşım olabilir. Doğru sektörler bulunur ve yeni teşviklerle buraya yönlendirilebilirse ancak kurtarılabilir. Çok doğru bilmeyebilirim ama örneğin madencilik konusunda ihtisaslaştırılabilir. Bölgemiz zengin madencilik kaynaklarına sahip bir bölge. Ama yeterli alt yapı, teşvikler ve üretimi olmadığı için yeterince değerlendirilemiyor. Doğru teşvik ve desteklerle bölge madenlerinden gelen cevherler burada işlenebilir ve daha fazla katma değerle ekonomiye katkısı artırılabilir. Sürdürülebilir enerji üretimi yapılabilir mesela. Doğalgaz ya da kömürden elektrik üretimi gibi…

Bulancak’ta bulunan ikinci OSB ise Giresun’da aslında en başından planlanan ama adındaki gibi ikinci sıraya bırakılan geç ama en doğru karar olmuştur. Bunu bugün aldığı yatırımlardan ve ard arda açılan fabrikalardan görebiliyoruz. Burada eksik olan ise başta 1100 dönüm olarak planlanan alanın 450 dönüme düşmüş olması. Bu kadar değerli ve tercih edilen bir alanın bu kadar daraltılması büyük handikaptır. Asıl yapılması gereken çok geç olmadan buradaki çevreyi değerlendirmek ve alanı başta hedeflenen kadar olmasa da genişletmek olmalıdır.

Üçüncü OSB’ye karşıyım gibi de anlaşılmasın! Üçüncü OSB şimdilik bir hedef ve gelecek planlamasıdır ve olmalıdır da. Ama öncelik mevcutların en iyi şekilde değerlendirilmesi ve eksikliklerinin giderilerek daha fazla katma değer kazanmalarını sağlamak olmalıdır…

 

 

ETİKETLER; osb giresun proje fizibilite