1.07.2015
İnanın, "Ne bitmez çilem varmış" diye düşünüp, "Nereden şu fındık sektörüne bulaştım" dediğim zamanlar artık hiç de az değil!..
Hele hele, ben diyeyim; "Rakamları gözlerinin içine soksan da", siz söyleyin; "Sen ne dersen de", birileri desin; "Bunlar günde iki kez de olsun doğruyu gösteren bozuk saatten beter, adeta kırık plak, ya da papağan gibi."
Öyle veya böyle, isminin başına bir unvan geçirmiş bazı kendini "fındık uleması" sananların adeta sırf medya da yer almak için yaptıkları açıklamaları okuyunca, "Bir daha bunları yazmayacağım" diye verdiğim sözleri bile tutamıyorum!
Hele hele, bir de bunlar gazete sayfalarında değil, fındık bahçelerinde görülmesi gereken Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin çatısı altında toplanmışlar olunca; meslektaşimız, ağabeyimiz rahmetli Orhan Kaynar'ın köşesine koyduğu başlık misalı; "Gel de Yazma" bakayım..
*
Aha, bu "ayinesi iş değil, lâf olanlar" yüzünden, onca yoğunluğun arasında bir kere daha yazıyorum.
Yazmayı da "Gözümün gördüğünün yarısına inanır, kulağım duyduğunun hiç birine inanmam" ilkesiyle yaptığımız için önce tam adrese bakıyorum.
Bakınca da; TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan'ın, "Bu yıl rekoltenin, geçen yılın tahmini rekoltesi olan 371 bin tonun üzerinde olmasını bekliyoruz" ifadesine "tövbe tövbe" diye takılıp kalıyorum.
*
Hemen aklıma "Yahu 371 bin nire, 700 bin nire" demek geliyor. Ama, önce şu 2014 için TZOB'nin bu işin uzmanı Ordu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz'in koordinasyonun da tahmin ettiği 371 bin tonluk rekoltenin gerçeğin ne kadar gerisinde kaldığına bir bakalım mı? Mayıs 2015 ayı sonu itibariyle borsalara tescil ettirilen 2014 ürünü kabuklu fındık miktarı 472 bin tona ulaşmış, zat-ı muhteremler halâ "371 bin tondan" dem vuruyorlar.
*
Hem de bir önce yıl yani 2013 ürününü de 484 bin ton olarak tahmin edip, rekoltenin 670 bin ton olarak gerçekleştiğini görmelerine rağmen..
Buna "Alışmış kudurmuştan beterdir" diyerek, "yanılmak bunlar için ders alınacak değil, övünülecek bir durum galiba" diye söylemek gerekiyor ..
*
Hadi bir defa daha "hem de" diyerek, Prof. Dr. Karadeniz'in geçen yıl da kısmen yaşanan don olayından sonra "250 rakımın üzerindeki hiç bir bahçede fındık olmayacak, ya da az olacak" şeklindeki beyanı ortada iken, ve de bu öngörüye rağmen dalların fındık dolu olduğunu paylaşalım mı?
Bakalım TZOB'nin direktörlüğü ile rekolte tahmini için 250 metrelik yokuşlara çıkacak olanlar "bu kesimde şu kadar fındık var" nasıl diyecekler. Fındıkla bilimsel olarak yatıp-kalkanlar bu denli yanılgıyı kime ciro edecekler?
*
Dönelim tekrar Sayın Soydan'ın bu yılın rekoltesi için geçen yıl yaptıkları çok doğru (!) 371 bin tonluk tahmin ve bunun üzerinde olacağını ifade ettiği 2015 ürünü fındığa..
Ortada neredeyse geçen yılki tahminlerini ikiye katlayacak bir rekolte gerçeğinden söz ediliyor, ama Sayın Soydan, Türkiye'nin artık rahatlıkla satabildiği 700-800 bin tonluk rakamları telaffuz etmekten çekiniyor. Neden? Çünkü, Ziraat Odaları fındıkta ana işleri ile değil, fiyat hareketleri ile meşgul olan bir finans kuruluşu gibi kendini görüyor da ondan!
*
Galiba bizde ironi yapmayı, meramımızı satır aralarına sıkıştırarak anlatmayı biraz abarttık. Zaten böyle yaptığım için "Yahu şunu doğru dürüst yazsana. Lafın tamamını anlatsana" serzenişlerini çokça almıyor da değilim ya!..Ona söylenecek iki satırımız da vardır ama , bu seferlik kalsın..
*
O zaman gelin gerçekleri bir kere, satır arasına sokmadan, yuvarlak olmayan tek gerçek olan rakamlar üzerinden paylaşalım.
2013 rekoltesini TZOB 484 bin, Tarım Bakanlığı 542 bin ton olarak tespit etmişti. Rekolte 670 bin ton olarak gerçekleşti. Aynı şekil daha önceki yıllarda da vardı.
*
Gelelim 2014 rekoltesine. TZOB 371 bin, Tarım Bakanlığı 411 bin ton olarak ilan etti. Mayıs ayı sonu itibari ile borsalarda tescil edilen kabuklu fındık miktarı 472 bin tona ulaştı. Bu demektir ki Haziran ve Temmuz ile birlikte 500 bin tonu bulması muhtemeldir.
*
Şimdi, atlayalım 2015 ürünü fındık rekoltesine.. Başta TZOB olmak üzere "kendi kafasına göre tespit heyetleri" bahçelerde tur atıyorlar.
Hiç uzatmaya evelemeye gevelemeye gerek yok.
Herkesimden herkesle, geçen yılın ürününü 20 liraya kadar bile satan ve bu yıl da arz talep işini hesaba katmadan aynı fiyatları bekleyen üretici ile..
Stok yaparak kısa yoldan köşe dönme hesabı yapan manavla, fabrikacıyla, hatta bir kısım ihracatçı,sanayici ile de konuştum, konuşuyorum..
2015 rekoltesi için 650 bin tondan aşağı inen yok, 700 binli rakamları telaffuz edenler ise çok..
*
Gelelim sadete!.. 700 bin ton olsa bile fındığın fiyatı "baş aşağı gümbürder" diye kimse sanmasın. Çünkü, çoğunu dışarıya,azını içeriye şekliyle bu fındık alıcı bulur, tüketilir..
Biraz aşağı iner. Ama ne kadar inebileceğini, ya da inmesini üreticinin tercihi, tavrı tayin edecektir. Tabii biraz da fındıkta spekülasyona meraklı olanların tercihleri..