Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

9.02.2016

FERRERO VE FINDIK..

Fındığın Türkiye için önemi ne kadar büyükse ,Ferrero firmasının da Türk fındığı açısından önemi bir o kadar büyük.Buyurun anlatayım;

Türkiye dünyada fındığı en fazla üreten bir ülke konumundadır.Fındık ülkemize tarım ürünleri arasında en fazla döviz girdisini sağlayan bir ihraç ürünüdür.Ülkemize ve bölgemize fındıktan çok önemli ekonomik girdi sağlanmaktadır.Bu nedenle üreticimizi hep güçlü görmek istiyoruz.Çok şükür Cumhuriyet tarihinin en yüksek ödemeleri istikrarlı bir şekilde yapılarak bu sağlanmaktadır.Son yıllarda üreticimizin özellikle 2009 yılından itibaren destekleme ödemeleri ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek ödemeleri üreticimize düzenli olarak yapılıyor.Üretici hem piyasadan hemde devletten aldığı destekle eskiye göre çok daha güçlü ve mutludur.Bunu rakamlara bakarak çok rahat bir şekilde görmekteyiz.

Gelelim Türk fındığının dünyada en büyük alıcısı Ferrero firmasına..Dünya’nın en büyük 3 çikolata firması arasında yer alan ve Dünya’nın en büyük fındık üretimi yapan Türkiye’den, en fazla fındığı alan ve Türk fındığını dünyaya tanıtan Ferrero,Türkiyede Manisa’ya yatırım yapan, Rusya’da, Amerika’da, Çin’de, Gürcistan’da yeni fındık dikim sahaları dikerek devamlı atılım içinde önemli bir firma konumundadır.Bu gerçekler böyle dururken ;arz ve talebe göre fındık fiyatlarının yükselmesini başka yerlere , düştüğünde ise Ferrero firmasına bağlamak bu firmaya yapılan büyük haksızlık olmaktadır.Fındıkta öncelikle dünden bugüne nereye geldin...Rakamlara göre son durum nedir. Bunu açıkca değerlendirdiğimizde gerçekler bize neyin doğru yada yanlış olduğunu gösteriyor.

Tablo böyleyken bu son zamanlarda yaşananlar oldukça enteresan.. Üretici fındığını satalı 5 ay olmuşken bu gürültü neden..?Öncelikle geçtiğimiz bu sezonu bir değerlendirelim; 2015 fındık sezonu Cumhuriyet tarihinin en yüksek sezon açılışını yaparak 12 TL’den açıldı. Devamında bu fiyat serbest piyasada 13-14 TL’yi buldu.Serbest piyasada fiyatı bulduğunda satacaksın bunun özelliği budur.Herkes aynı fiyattan satamaz.Çok şükür ki üretici 13-14 TL’den fındığını sattı ve devletten aldığı destekleme primi ile fındıkları 16 TL’ye kadar çıkarmış oldu. Şimdi üreticiyi bahane ederek bağıran çağıranlar üretici kesimlerini kullanmaya kalkanlar hiç kusura bakmasınlar stok yapmayı tercih etmiş ticaret erbablarıdır.Bunun iki şekli vardır; zararda edersin karda ..!Çok kar yaptığında millete kimse kar payı dağıtmıyor.Fındığı çok bekletmenin tatlı ve acı yönünü bu işin ticaretini yapan stokcu kesiminin kendi yaşamıştır üstelik kendi tercihiyle!

Bu nedenle devlete üretici mağdur tablosu yaratmak adaletli ve gerçekci bir durum değildir.Çünkü sadece fındıkla geçimini sağlayan üretici, elinde bu saate kadar fındık bekletemiyor.

Söylemlerin kimin ağzından çıktığı da önemli bir gerçek! Bakın size yıllarca Giresun Ziraat Odası başkanlığı yapmış bugün ise Keşap Üreticiler Birliği Başkan vekili Özer Akbaşlının ağzından şu gerçeği hatırlatmak isterim;

‘’Dünya fındık ticaretinin %85 ini yapıyoruz.Ancak mevcut üreticilerimizin %85’i tarım arazilerinde yaşamamakta olup tek geçim kaynaklarıda fındık değildir.En fazla desteklenmesi gereken üretici kesimi 1 ton ile 2 ton arası fındık yapan küçük üreticinin desteklenmesi çok daha önemlidir! Üreticinin destek primlerinin artması ve sezon öncesi güçlü tutulması üstünde durduğumuz konulardan biridir. Tüm bunların dışında fındık üzerinden gündem yaratarak, devamlı suçlu aramak ,ötekileştirmek sanayiciyi ve ihracatcıyı hedef göstermek kendi değerlerimizi yok etmeden başka bir işe yaramaz.Bakın yakın geçmişe Ordu’dan,Trabzon,Samsun,Giresun’a kadar 400’ün üzerinde ihracatcı firma varken şimdi bir elin parmakları kadar firma kaldı.Bunlarıda kayıp edersek, zarar eden ülke ve bölge ekonomisi olur. Ayrıca fındık üzerinden siyaset yapan yapılara şunu sormak gerekiyor. Sizin döneminizde fındık kaç dolara geliyordu..?Bugün Hükümetin ödediği destekleme primleri ve serbest piyasadan alınan para ile üreticimizin fındığı 5 dolara gelmiştir.Ayrıca fındığı çok iyi bilenler şunuda kamuoyuna sunmalılar.Fındığın maliyeti nedir..?%30 refah payı ile en az kaç lira olmalıdır...?Unutmayalım ‘ki 2014 Mart ayı başında fındık piyasada 5.750 TL idi.Bu nedenle rakamlara bakarak herşeyi çok iyi görebiliriz.’’

Dileriz bu gerçek en kısa sürede her kesim tarafından anlaşılır. Karadeniz’de yaşanan bu gergin enerji, destekleme primleriminin artırılmasına,altyapısı sağlam bir lisanslı depoculuğa, fındıkta verimlilik projelerine harcansaydı şuanda gündemimiz bunlar olmayacaktı!