Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

2.01.2021

Hoş geldin 2021

Covid-19 nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok zor bir yıl olarak anılacak 2020’yi geride bıraktık. Aşının bulunması ve kullanımının yaygınlaşmasıyla yeni yıl artık umudun yılı olacaktır.

Covid-19 nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok zor bir yıl olarak anılacak 2020’yi geride bıraktık. Aşının bulunması ve kullanımının yaygınlaşmasıyla yeni yıl artık umudun yılı olacaktır. Ve bir şeyi daha biliyoruz ki artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Kendisini yenilemeyen ya da değişime ayak uyduramayan oyuncular sistemin dışında kalacak. Yeni yılın son günlerinde Anadolu’nun çok yakından tanıdığı bir ismi ekonomi yazarı Rüştü Bozkurt hocamızı Karadeniz Ekonomi’ye konuk aldık. Çok önemli ve değerli açıklamalarını gazetemizde geniş bir şekilde işleyeceğiz. Rüştü hocamız gelecek on yıla damgasını vuracak olan temel konuların altını çizdi. Başta iklim değişikliği ve gıda güvenliği olmak üzere on ayrı konu artık ülkemizin gündeminde sıkça yer tutacak. Rüştü Bozkurt’un önceliğine göre halkımızı iklim değişikliği ve gıda güvenliği konusunda sürekli bilgilendirmeli ve geleceğe hazırlamalıyız. Ayrıca ülkemizin önünde iş dünyasının beklediği reformlar var. Bu reformlar hayata geçerse güzel şeyler konuşabiliriz. Aksi olursa yani bu beklentiler sadece söylemde kalırsa ülke olarak ‘kaybedenler kulübü’nde yer alacağız.

Rüştü hocaya göre, firmalar özellikle analitik yetkinliğe yatırım yapmalılar ki elde edeceği kazanımlarla söz sahibi olsunlar. Bu noktada analitik yetkinliği dokuz maddede hatırlamakta fayda var.

1. İşlerimizle ilgili sağlıklı verilere erişilebilirlik düzeyinin yükseltilmesi,

2. Durumsal farkındalık düzeyini yükselten yaratıcı yüzleşmelerin yapılması,

3. Küresel ölçekte eğilimlerin fırsat ve tehlikelerinin tanımlanması,

4. Elimizin menzilindeki olanak ve kısıtların belirlenmesi

5. Gerçekliklerimizi belirleyen zihni model varsayımlarının sorgulanması

6. Birikim ve deneyimlerimizi dönüştürecek bakış açılarımızın netleştirilmesi

7. Bilinç düzeyini yükselterek erişilebilir beklentilerin oluşturulması

8. Sürdürülebilir buluş yaratarak rekabet gücünün korunması ve geliştirilmesi

9. Geribildirim döngülerini oluşturarak ödünsüz gözetim ve denetimle verimliliklerin artırılması.

İşte bu 9 madde bizi kazananlar kulübüne taşıyacaktır.

Yazımıza başlarken de belirttik… 2021 yılı ümidin ve umudun yılı olacak. Çok çalışarak her şeyi aşarız Türkiye’m. Yeter ki birliğimizi, beraberliğimizi ve maneviyatımızı kaybetmeyelim. Birkaç cümle de bölge ekonomisine ayıralım. Yıllardır söyleyegeldiğimiz gibi Karadeniz Bölgesi potansiyelini kullanamayan bir ekonomiye sahip. Hareket kabiliyetinin yıllar içinde daha genişlemesi gerekirken kabuğundan çıkamayan ve biraz da kırılgan bir yapı. Oysa coğrafya tarımdan sanayiye ve turizme kadar oldukça geniş bir yelpazede nimetlerini esirgememiş. Peki; eksik olan ne? Üretim ekonomisine geçerek her güçlüğü aşarız. O halde 2021 yılı üretim yılı olsun. Herkese mutlu yıllar…

Haftanın Sözü

Gerçek başarı başarısız olma korkusunu yenmektir.

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Yazarın Diğer Yazıları