Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

26.09.2020

Anadolu İş Dünyası Yeni Yapılandırma Bekliyor

Covid-19 devam ediyor. Tüm sektörler bu süreçte mağdur oldular ve olmaya da devam ediyorlar.

Covid-19 devam ediyor. Tüm sektörler bu süreçte mağdur oldular ve olmaya da devam ediyorlar. Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak Anadolu iş dünyasını gezerken, iş insanlarından, esnaflardan ortak talep; yeni ekonomik paket ve yeni yapılandırma beklentisi. Bunu iş insanlarının, Sanayi Odası başkanlarının, esnafların ortak görüşü olarak verdik, çözülene kadar vermeye de devam edeceğiz. Hafta içinde yapılan çalışmaların iş dünyasının borç erteleme talebinin, TBMM gündemine taşınacağını biliyoruz. Bu konuda önemli çalışmalar yapıldığını TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na da bu yönde oda başkanlarından yoğun bir talep oluğunu, Covid-19’un başlangıç döneminde ertelemeler ve desteklemeler derken 350 milyar lirayı aştı. Aradan geçen sürede bu miktar 500 milyara çıktı. Önünü görmek isteyen iş insanları ve esnafların borç ertelemesi ve taksitlendirilmesi çok büyük önem arz eden bir gündem olarak masada duruyor.

İSO 500 VE SANAYİ ODASI ÖDÜLLERİ

Türkiye’nin en büyük ilk 500 ve ikinci 500 sanayisinde yer alan firmalara, Sanayi Odaları teşekkür plaketleri vermeye devam ediyor. Bu ödül alınırken sanayicilerin ortak görüşü olarak sanayici yalnız bırakılmamalı, önünden engeller kaldırılmalı, yatırım ve istihdam sağlayan sanayici yalnız bırakılmamalı. Bunun içinde illerin dinamikleri hep sanayicinin, yatırımcının yanında olması gerektiğinin altı çizildi.

FINDIKTA BÖYLE EYLÜL AYI GÖRÜLMEDİ

Fındık sanayicileriyle, ticaret grubuyla yaptığımız sohbetlerde 2020 fındık sezonu ihracat rakamlarının geçen yılın ihracat rakamlarının neredeyse geçen yıla göre 10 bin ton iç fındık olarak daha düşük seyretmesi, Eylül ayında piyasaya görülmemiş şekilde fındığın az inmesi, büyük alıcıların bekle gör politikasına girmesi, serbest piyasada fındık fiyatlarının çok kısa bir zamanda TMO fiyatlarının üstüne çıkmasını sağlasa da piyasaya fındık inmesi geçmiş Eylül aylarına göre çok yavaşladı. Sanayiciler, ‘40 yıldır biz böyle Eylül ayı görmedik’ diyorlar.

Gelelim büyük alıcı Ferrero'ya. Onun da fiyatları TMO’nun fiyatlarının üstünde. Kullanmadığı fındıkları Türk sanayicileri dururken Avrupa'ya satmakla eleştirilen Ferrero, bu eleştirilere olumlu yanıt verdi. Artık çıkıntı malları Türk sanayicisine veriyor ancak daha eksik ne kaldı sorumuza sanayiciler bir başka yanıt veriyor ki o da şu. Ferrero standart dışında kaldığı için kullanmak istemediği fındıkları  yurt içine ihale ile satarsa bu ürünler hem ekonomik ömrünü kayıp etmez hem de haksız rekanetin önüne geçilir.Avrupa'da Ferrero haricinde fındık alan Mondelez, Nestle, Ünilever ve Kraft gibi firmalar tender  ihale ile fındık alıyor. Böylelikle haksız rekabet ortadan kalkıyor. Evet 2020 yılı iç fındık ihracatı 280 bin ton iç fındık olur denilirken bu beklenti önemli bir gelişme olmaz ise 250 bin ton iç fındık olarak revize edilmiş gibi gözüküyor. Dolayısıyla, geçen yılki 343 bin ton rekor ihracattan sonra bu rakamlar kimseyi mutlu etmeyecektir. Hep  beraber bekleyerek sonucu göreceğiz.

ALBAYRAK’TAN ALAPLI’YA YENİ FABRİKA

Yatırımcı, sanayici, girişimci Mehmet Albayrak… Firması Karimex Gıda, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Batı Karadeniz de ki fındık işleme tesisinin açılışını Zonguldak / Alaplı ilçesinin 52 köyünün üretici delegeleri ve ALAPLI ZİRAAT ODASI’nın katılımıyla gerçekleştirdi.

Tesis yıllık 10 bin ton konvensiyonel veya organik kabuklu fındık işleyecek.

Görüşlerini aldığımız yatırımcı sanayici Mehmet Albayrak, dünyanın ve ülkemizin salgın nedeniyle ekonomik olarak zarar gördüğü bir dönemde personel çıkarmak yerine ülkemize ve ekonomimize minimum 50 ilave personel istihdamı edileceği yeni bir tesisi kazandırdı. Bu tesiste daha çok organik fındık ve organik fındık mamulleri üretilecek. Fabrika ALAPLI bölgesinde 8000 hektar arazide 600 üreticiyle organik fındık üretimi yapacak. Üretilen tüm organik fındıklar natürel ve işlenmiş olarak ihraç edilecek. Sürdürülebilir ve ekolojik tarım uygulamalarını sahadaki mühendis ekibiyle sürekli takip edecek ve geliştirecek. Ayrıca UTZ-Rain Forest sertifikalı fındık üretimi de yapılacak. Burada yıllık kapasite 2000 ton kabuklu civarında. Evet bizde böylesi bir dönemde risk alarak Zonguldak’ta yatırım yapan, fabrika kuran  iş insanı Mehmet Albayrak ve firmanın CEO’SU  Emrah Albayrak’ı kutluyoruz.

GÜNÜN SÖZÜ

Değişim bir tehdit değil bir fırsattır.

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Yazarın Diğer Yazıları