1.04.2019
Yabancıların start-up konusuna ilgisinde "sıçrama" yok. Türkiye'deki start up'lara yatırım yapan yabancı melek yatırımcı / yatırım bankası sayısı son 3 yılda değişmeden 21 olarak kaldı. Kuşkusuz 2010'da 4 olan yatırım sayısına göre büyük bir artış var ama ülkedeki start -up zenginliğine göre sayının az olduğunu kabul etmek gerek. Bu arada 2010-2018 döneminde 119 olan start-up'lara yatırım sayısı son 8 yıldaki yıl ortalamasının 15 olduğunu gösteriyor.
Güzel ama ibrenin daha üstlere çıkması gerek. Hele hele İTO'nun geçen hafta BTM aracılığıyla 1000 start-up merkezine destek verme kararını okuyunca yabancı yatırımcı sayısının "çok az" olduğunu bir kez daha anladım.
Bu arada start-up yatırımcılarının projektörlerini BTM- İstanbul Kalkınma Ajansı destek projelerine çevirmelerini önereceğim, güzel ve anlamlı destek zeminleri var.
+ Otomotiv sanayisi 2019'da üretiminin % 80'ni ihraç edecek. Daha doğrusu "etmek zorunda", zira başka bir çıkış yolu yok. Zira iç pazarda büyük olanaklar ufukta gözükmüyor. Bu sanayinin şemsiye kurumu OSB yaptığı açıklamada "İş modelimiz değişiyor, yeni bir eko-sistem var" sözlerini bu sanayine çok iş yapan otomotiv yan sanayisi için önemli bir uyarı olarak kabul ediyorum.
KOBİ Dünyası bu gelişmeyi sadece otomotiv için değil, tüm sektörler için geçerli olacak bir olay olarak anlasın / okusun.
+ Suriye ile Hatay / Kumlu'da çalışır durumda olan Zeytindalı Gümrük Kapısı, Afrin Bölgesi ile Türkiye arasında yeni bir ticaret alanı doğduğunu gösteriyor. Üstelik para birimi Türk Lirası. Bu alanda 16.000 ton zeytinyağı geçişi sonrası başkaca ürünlerle bu ilişkinin beslenmesini bekliyorum. KOBİ Dünyası'nın bu bölgedeki olanakları araştırmasını öneriyorum. Üstelik TL ile yapılan bu alımların ithalat olarak sayılmaması, ticaretin yapılmasını daha da kolaylaştırıyor.