Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

27.04.2019

TMO ve fındıkta yol haritası

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarım ürünleri arasında ülkemize en fazla döviz girdisi sağlayan fındıkta geleceğin yol haritasını tüm paydaşlarıyla iki gün boyunca konuşmak için Türkiye’de en fazla fındığın yetiştiği Ordu ilinden başlattığı Ulusal Fındık Çalıştay’ını artık her yıl Nisan ayında fındığın yetiştiği bir ilde yapma kararı aldı. Toplantının sonuç bildirgesini incelediğimizde alınan kararlardan çok bu kararların sağlıklı bir şekilde uygulanması yani eylem bizim için çok büyük önem arz etmektedir. Çünkü, Cumhuriyet tarihinden bugüne fındıkta hep günü ve seneyi kurtarma politikaları izleyerek geldiğimiz için geçmişi hatırlayarak geleceği inşa etmemiz mümkün olacaktır. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Gürdal, Ordu'da 11-12 Nisan'daki Ulusal Fındık Çalıştayı’nda yaptığımız özel röportajda ürünün üretiminden ticaretine, ihracatından depolanmasına kadar birçok konuda yol haritasının ortaya konulduğunu ülke olarak fındıkta izleyeceğimiz politikalarla Türkiye’nin Dünya’da fındığın patronun olduğunu unutturmayacaklarını söyledi. TMO’nun depolarındaki fındığı bu önemli Çalıştay öncesinde satışa çıkarması ve depolardaki fındığa çok büyük ilgi olması sonrasında TMO’nun depolardaki fındığın tamamını satacağı yönündeki söylemleri doğru çıkaracak gibi duruyor.

TMO Genel Müdürü Gürdal’ın “bu toplantıda çağrılmayanlar olmuştur, eksiklerimiz de olabilir. Her toplantıda eksiklerimizi tamamlayarak fındıkta her yıl yeni bir yol haritasını hasat öncesi ortaya koyacağız” demesi çok büyük önem arz etmektedir. “Fındığın sadece hasat döneminde fiyatla gündeme geldiğini ve bu ürünü sadece o dönem konuşulan bir konu olmaktan çıkaracaklarını” vurgulayan Gürdal, ayrıca çözülmesi gereken pek çok konu olduğunu söyledi ve "bu Çalıştay’da ürünün üretiminden ticaretine, ihracatından depolanmasına kadar birçok konuda yol haritası ortaya konulacak. Fındık konusunda çözülmesi gereken birçok mesele var. Karadeniz Bölgesi'nin 16 kentini ilgilendiren fındığın daha kaliteli, daha yüksek verimde üretilmesi, ülke ve bölge ekonomisine, üreticilere daha çok katkı sağlayacak şeklide bu üretiminin planlanması lazım. Geçen her gün zaman kaybıdır." diye konuştu.

Çalıştay’da fındık ticaretinin daha karlı olacak şekilde yeniden planlanması, ihracatının daha sağlıklı yapılması için dört ayrı çalışma grubu oluşturuldu. Bu çalışma grupları Çalıştay’da iki gün süreyle mesai yaptı. Toplantıya Ziraat Odası, Ulusal Fındık Konseyi, Fındık İhracatçı Birlikleri, Fiskobirlik ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili birimleri olmak üzere, üniversite temsilcileri,  ziraat mühendisleri örgütleri, çiftçiler, sanayici ve ihracatçı örgütleri ile ticaret borsalarının katkı sağlaması Çalıştay’ın amacına ulaşması için önem arz ediyor. Bu anlamda biz de Ulusal Fındık Çalıştayı’nın üründe yaşanan altyapı eksikliklerini, kazanımlarımızı koruyarak ülke genelinde fındığın yetiştiği her yerde lisanlı depoları hayata geçirmesini istiyor ve fındıkta izlenecek yol haritasının sezon öncesi ortaya konulması bekliyoruz.

 

ETİKETLER; tmo fındık döviz