Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

16.06.2019

Kadın girişimciler sahnede

ARYA Kadın Yatırım Platformu'nun düzenlediği ARPC finalindeki girişimci kadınları anlatmak sözüm vardı. İşte size bu 10 örnek için aldığım notlar:

Dermoda Deri: Girişimcisi hem bir tekstil hem de deri mühendisi olan Sevda Köksal. Kurduğu işletmesi Çanakkale Teknopark'ında. Ekolojik deri üretiyor. Daha doğrusu ekolojiye duyarlı bir deri. Patent başvurusu var. Girişimci desteği almış. Ama pazara daha seri ulaşmak için 500 Bin TL arıyor. Ürün yeni. Bu nedenle kolaylıkla pazarın % 5 'ini hedefliyor.

Budizz: Girişimcisi Polonya asıllı Sylvia R. Güney. Kabına sığmayan bir girişimci. Doğurup ana olunca, annenin gereksinimlerini iyi saptamış. Anneyi evladından uyaran bir ''uyarı aleti'' geliştirmiş. Patent alımı, ihracat da bekliyor. 2019'da başlayıp aynı yıl % 330 büyüme hedeflemesi iddialı duruşunu anlatıyor. Aradığı destek pazarlama için.

Pacer: Girişimcisi Mecal Topantaş girişimini 2017'de kurmuş. Hedefi ''öğrenen organizasyonlar'' oluşturmak. Bu bir kavram. O bu eğitim hedefli girişimiyle öğrenimi bir sosyal deneyime dönüştürmek istiyor. Bu işinde Arkas gibi ciddi müşteriler edinmiş. Ayda 42.000 TL ciro yapıyor. Tüm aradığı 200 Bin TL'lik bir destek.

MUM-O: Kurucusu Işınsu Kaya, bir mühendis. Mutfağımızdaki tek kullanımlık ürünlere doğa dostu bir çözüm aramış ve geliştirmiş. Gıdaları örten doğal korumalıklar geliştirmiş. Hepsi balmumundan yapılma. 2021 yılı için hedefi 2,5 milyon TL ciro. Böylesi bir girişim için iyi bir hedef. Bunun için yaptığı iyi bir yol haritası var. Aradığı 500.000 TL'lik bir destek.

Toyi: Kurucusu Elif Atmaca tesisini 2018'de kurmuş. Ürünleri ''çocukta hayal gücü yaratan çözümler''. İki ortaklı bu girişimin 3 senede 20 ülkeye ulaşma hedefi var. Şimdiden Hollanda'da bir okul sistemiyle anlaşması var. Bir malzeme kullanmaması onu Danimarkalı Lego'ya göre avantajlı kılıyor. 250.000 TL'lik bir yatırımcı desteği arıyor.

Hippist: Kurucusu Deniz Kahraman akla hiç gelmedik bir iş yapıyor. İngiltere'ye yerleşik ve Türkiye'den bağımsız tasarımcıları buradan dünyaya açıyor. 300 noktaya hizmet verecek konuma gelmiş. Akla gelmedik bir iş yapsa da ''Şu ürünüme bir bakın...'' diyen o kadar çok tasarımcı çıkmış ki. Aradığı 100 bin $'lık bir destek.

Rezervis: Kurucu ortaklarından biri (3 ortaklı) bir endüstri mühendisi olan İrem Eribol. Herkese uygun toplu taşıma seçeneği geliştirmiş. Bunun için yaptığı ''bir bakış açısı değişimi''. Bulduğu çözüm ''koltuk havuzu'' oluşturmak. İyi bir pazar analizi yapmış. 200 Bin TL destek arıyor.

Mixoper: Kurucusu Alev Gedik bir ''akıllı destek sistemi'' kurmuş. İşin içinde bir ''gelir modeli'' var. Aradığı destek 200 Bin TL.

Bluedot: Kurucu ortağı Selinay Filiz Parlak. Elektrikli otomobil kullanıcılarını şarj ünitesi ile buluşturan bir mobil uygulaması var.

Appliject: Kurucusu Nehir Gülşen, dijital çağın getirdiği aşınan meslek olayına karşılık çözüm geliştirmiş. Mart 2019'da yola çıkmış, çok yeni. Temelde yaptığı eleman bulmada aracılık ve eşleştirme. Bunun için bir algoritma geliştirmiş. Bu program aday ile eleman arayıcısı arasında çöpçatanlık yapıyor. Nehir Hanım altını çiziyor: Cinsiyet / ırk ve renk bu seçimde dikkate alınmıyor, hepsi yetkinlik esas.

Nebyan Doğal: İki kardeşin 2018'de kurduğu bir hayvancılık üretici birliği modeli. Nazlı Uyanık Yıldız, ülkenin en zor alanı hayvancılık sektörüne girmiş. Üretici ile tüketiciyi dolaysız olarak buluşturuyor. Olayın bir ayağı Karadeniz Yaylaları diğer ayağı metropoller. Alım garantisi vererek üreticiyi elinde tutuyor. 6 milyon ciro ve 10.000 müşteri bu modelin içinde yer alıyor bile.

Örnekler işte bunlar...

İçinden hangisini birinci seçerdiniz?

Yoksa hepsini mi?

Ben öyle yaptım!

PÜF NOKTASI: ''Kalitenin önceden ödenmiş bedeli vardır. Kalitesizliğin bedeli ise daha sonra ödenir'' diyen Kapalıçarşı'da Eğin Tekstil'in duvarında asılı olan özdeyişi KOBİ Dünyası için bir püf noktası olarak kabul ediyor, duyuru panosuna asıyorum.