2.01.2021
12 Aralık, Paris İklim Anlaşması‘nın imzalanmasının 5. yıldönümüydü....
12 Aralık, Paris İklim Anlaşması‘nın imzalanmasının 5. yıldönümüydü....
Nobel İktisat Ödülü sahibi Paul Krugman, ‘’Tüm dünya sorunları bir yana, iklim dengesizliği bir yana ‘’ diyor son kitabında.Danimarka bu sözlerin yerindeliğini doğrularcasına örnek bir karar alıyor. Buna göre, bu ülke Kuzey Denizi‘ndeki tüm petrol ve doğal gaz aramalarını durduruyor.Kısacası, altın yumurtlayan tavuğunu kesmeye karar veriyor. Bununla kalmıyor, aynı hafta yeni bir İklim Yasası benimsiyor. ‘’2050 ‘de İklim İklim ‘’ hedefiyle bu alanda ‘’örnek ‘’ bir dünya lideri olmayı amaçlıyor.
Bütün bu örnek kararlar kuşkusuz mikro küçük dünyayı ve birey davranışlarını da etkiliyor : Aynı ülkede, Taastrup‘da 7.000 m2 lik ve 14 katlı dikey tarlalar üstüne kurulu ülkenin en büyük dikey tarım girişimi için ‘’start‘’ düğmesine basılıyor. Girişimin özelliği şu : Pestisit ve haşere ilacı kullanılmayacak ve % 95 su tasarrufu sağlayacak.
Bu küçücük örnek bile küresel ısınmaya karşı önlem alınabileceğini gösteriyor.
ABD ‘nin yeni başkanı Biden‘in ‘’ Yeşil Yeni Düzen ‘’ ( Green New Deal ) programı bu anlamda çok umut verici. Yaklaşık 1.5 Trilyon $ lık bir harcamayla yenilebilir enerji için teşvik programı benimseniyor.Etkisi, sanayinin yeşil endüstriye yönelmesi halinde ritmini bozmadan yaşamayı anlaması olacak.Evet, kapitalizm küresel ısınmaya ‘’ dur ‘’ diyecek yenilebilir enerjinin öncelikle ‘’ rüştünü ispatlaması ‘’ nı istiyor / bekliyor.Bunu Yeşil Yeni Düzen ile anlaması söz konusu.
Bunlar işin umut veren gelişmeleri....
Ama geçtiğimiz hafta 11.000 bilim insanının imzasını yaşıyan yeni bildirgesi yokoluşumuzun hızlandığı sinyalini veren ‘’olumsuz ‘’ bir çığlıktı.
Birleşmiş Milletler (BM ) raporuna göre, küresel ısınma sürüyor ve bunu azaltmak için en zengin % 1 ‘in karbon salınımını azaltması şart. Çünkü onlar sadece dünyanın % 1 olarak en yoksul % 50 ‘nin yol açtığı karbon emisyonunun 2 katını harcıyor.
BM ‘nin genel sekreteri A. Guterres’in tüm dünya ülkelerine ‘’ iklim olağanüstü hali ilan etme ‘’ çağrısı yapması çok anlamlı.
Bakınız: Son 6 yılın rekor düzeydeki kış sıcakları, 2020 ‘de yine ‘’egale ‘’ edilecek.
Dünya Meteoroloji Örgütü ‘nün 2021 ajandasında yer alan 13 fotoğrafın 6 ‘sının doğa ve iklim tahtibatını görüntülemesi zaten her şeyi anlatmıyor mu ?
Paris İklim Anlaşması’nı parlamentosunda onaylamayan 7 dünya ülkesinden birinin Türkiye olması, insanın içini acıtıyor, söylenecek söz bırakmıyor....