Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

3.11.2019

Yeni vergilerimiz

Yeni vergiler ufukta gözüküyor.  Boşalan hazineyi doldurmak ve yeni gelir kaynakları yaratmak için, Hükümetin Türkiye Büyük Millet meclisine sunmak üzere Yeni vergi taslağı hazırladığını, sosyal medyalarda ve ulusal basından takip ediyoruz.

Çok geniş bir mükellef grubunu İlgilendiren ve Taslağı hazırlanan yeni ihdas edilecek Vergileri Şöyle özetleyebiliriz.

 1 – Dijital hizmet Vergisi: Bu Türk vergi sistemine yeni ihdas edilen bir vergi türü.  Türkiye’de sunulan bazı sayısal hizmetlere getirilmek istenen vergi türleridir.  Dijital verginin oranı %7.5 olarak belirleniyor. Bu Vergilerin mükellefi, ‘dijital hizmet sağlayıcısı’ olacak. Dijital hizmetlerde Türkiye’de sağlanan hizmetlerin Toplamı 20 Milyon TL. aşarsa veya Dünya genelinde elde edilen hasılat 750 milyon Euro (veya eşdeğer diğer para) aşarsa bu vergilendirmeye tabii olacak.

 2 – Değerli Konut Vergisi : Değeri 5 Milyon TL. nin üzerinde Konutlar için yeni bir vergi türüdür. Bu yeni verginin oranı %1 dir. Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli taşınmazlar Değerli konut vergisine tabiidir. Binanın değeri Belediyelerdeki emlak değerindeki kayıtlı değeri değil, Tapu Kadasro müdürlüğünce belirlenecek değer Olacaktır. Bu konut, gayrimenkul alım ve satımında da esas olacaktır.

3 – Gelir vergisi vergilendirme oranları değişiyor. Bu değişikliklerle vergi dilimleri yüzde 15 – 20 -27- 35 – 40 olmak üzere 5 grup olacak. ( yüzde 40 grubu yeni eklendi)

4 – Elde edildiği ücret yıllık geliri 500 bin TL.  aşanlar yıllık Gelir vergisi beyannamesi verecek, bu beyannamelerinde bazı şahsi harcamalarını indirim konusu yapabilecektir.

5 – Kambiyo işlemlerinde (Borsa ve bazı bankacılık işlemlerinde) BSMV’Sİ Binde 1 den, binde 2 ye yükseltilecek.

6 – Birinci ligde oynayan (Profesyonel ligi) sporcuların Gelir vergisi oranı yüzde 15’ten yüzde 20’ye yükseltilecek.

7 – Yıllık geliri 500 Bin TL.’yi aşan sanatçılar (Ressam, heykeltıraş, Besteci sahne sanatcısı vs. ) Gelir vergisine tabii olacak.

8 – Bazı şirketlerin kurumlar vergisi 2 puan indirilecek. Kurumlar vergisi Finansal kuruluşlar (Bankacılık, faktöring sigortacılık, finansal kiralama gibi) dışındakilerin vergi oranı %22 de önce %20 ye daha sonrada %18’e indirilecek.

9 – Otel, tatil köyü, kamping gibi tesislerdeki hizmetlerden ‘Konaklama Vergisi’ alınacak. (Buda Türkiye içim yeni bir vergi türü)  Mükellefi hizmeti veren kuruluşlar olacak, ödeyen ise hizmeti alan, konaklama yapan olacak.

10 – Emlak vergilerinde yeni düzenlemeler var. Emlak değerinin alt sınırını Tapu ve Kadasro müdürlüğü marifeti ile belirlenecek. Diğer ayrıntılar net olarak yasa çıkınca belirlenecektir.

11 – Şirketlerde kullanılan ve aktiflerine kayıt edilen binek otolara (ötv. KDV. Gibi) Giderlerini kayıt etme yönünde sınırlamalar geliyor. Ayrıca Binek otoların tüm giderlerinin tamamı gider yazılamayacak, mazot, benzin gibi giderlerin %70’i gider olarak indirim konusu yapılabilecek.

 12 – Kamu idaresi ile, mükellef arasındaki vergi uyuşmazlıklarının çözümünde, yeni düzenlemeler geliyor. Yeni düzenlemelerde, vergi mahkemesinde istinaf yolu açık ve bölge idare mahkemesince verilen ve temmiz yolu açık mükellef tarafından kazanılan davalarda ‘Davadan vaz geçme’ aracını kullanarak temmizden vaz geçerse ihtilaf konusu tutar üzerinden indirimler yapılabilecek.

 Sonuç olarak bu yeni getirilmek istenen vergiler tamamen gelir amaçlı olduğu ortada, bu ekonomik krizi çözer mi çok belli değil. Halbuki vergi Anayasanın 73. Md. Yazıldığı gibi gelir üzerinden alınması ‘Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınması’ esası daha doğru olacağı kanaatindeyim. Bu getirilmek istenen vergi daha çok servet üzerinden alınması esası var. Servet üzerinden vergi alınması ve açıkların bu yolla giderilmeye çalışılması sermayenin kaçmasına neden olur ki bunun deneyimini daha önce yaşadık. Sonucu, ekonomik krizin derinleşmesine neden olur.  Yeni vergi koymakla veya oranları artırmakla ülke kalkınmaz. Ülke üretimle, sanayi yatırımları ile Tarım yatırımları ile kalkınır düşüncesindeyim.  

Mali Müşavir ERTUĞRUL YÜKSEL

ETİKETLER; vergi