Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

8.03.2020

Geri Kazanım Katılım Payı Uygulamasında Sıkıntılar

2872  Sayılı Cevre Kanun’un  ek-1 sayılı Listesinde yer alan Plastik poşetler, Geri kazanım katılım payı  (GEKAP)  Beyanname vererek ödemesine 2019 yılında başlanmıştı. 31.12.2019 tarihinde yayınlanan yönetmelikle  bir anlamda kapsam genişletilmiş (Lastikler, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağlar, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç plastik ambalaj v.s) Geri Kazanım Katılım payı alınması 01.01.2020 Tarihi  itibarı ile başlanılmıştır. Fakat bunların mükellefi olan işyerlerinin bunlardan haberi dahi olmadığı anlaşılmaktadır. Beyanname verme süresi de 31.03.2020 tarihine kadar uzatılmış.

2019 Tarihinde uygulaması başlayan plastik poşetlerden GEKAP (Geri kazanım katılım payı) bazı sıkıntılar yaşanmasına rağmen,  Kamuoyu tarafından benimsenmiş, çevre kirliliğinin önlenmesi anlamında  başarı kazanmıştı. Lastik, akümülatör, pil, madeni ve bitkisel yağlar, elektrikli veya elektronik eşyalar, plastik ambalaj, cam ambalaj gibi ürünlerden Geri Kazanım Katılım Payı alınması konusunda ciddi tereddütler vardır. Konu önemli  birçok kesimi ilgilendirmekte ve konu karmaşık haldedir. Uygulama örneği yok. Uygulama kapsamı, onlarca yeni ürün ve milyonlarca işletmeyi kapsıyor. Bu konuda iş dünyasında yeterli bilgi olmadığı anlaşılıyor. Eczaneler, Kafeteryalar, Kantin işletmeleri, vs. hep bu kanun kapsamına girmektedir.

GEKAP (Geri kazanım katılım payı) hakkında bu firmalar ne kadar farkında. 2872 sayılı GEKAP  Ağır idari ve adli yaptırımlar öngörmekte. GEKAP (Geri kazanım Katılım payı) ödenmediği tespiti halinde, ödenmesi gereken katılım payının  %20 fazlası idari para cezası almakla birlikte kanunun 12. Maddesi  Bilgi ve Bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere  22.109.- TL.  idari para cezası kesilmesi gerekmektedir. Ayrıca yanlış ve yanıltıcı bilgi verenlere  6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası öngörmekte dir.  Bu anlamda GEKAP Uygulaması  tüm açılardan ilgili paydaşlara, cezai işlemler gündeme gelmeden  detaylı olarak  anlatılması gerekmektedir.  TÜSİAP, TOBB, TESK  Gibi Sivil toplum kuruluşlarına  çok iş düşmektedir. Kamu oyuna bu konu  acilen anlatılmalı bilgilendirilmelidir.