Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

31.05.2020

Gelecek

“Geleceğin en iyi yanı her günün gün be gün teker teker gelmesidir.” - Abraham Lincoln

İstanbul Ticaret Odası’nın 11 Ekim 2017 tarihinde Zorlu PSM’de tertiplediği Futuristanbul’a Futuristanbul web sitesinden “Neden burada olmalısınız?” ve “Neden siz olmazsanız futuristanbul olmaz?” sorularına en iyi cevabı veren 100 kişiye özel davetiyeden birisini almaya online verdiğim cevaplar ile hak kazanarak davetli olarak katıldım.


Ana konuşmacılardan olan DaVinci Institute kurucusu futurist konuşmacı Thomas Frey ile ilk kez bu programda tanıştım ve o günden bu yana da Future Trends Report e-posta iletilerini alır ve ilgiyle okurum. Aynı zamanda Capital dergisinde de yazan Thomas Frey’in Capital’in Aralık 2019 tarihli sayısında ve öncesinde ise futuristspeaker adlı kendi web sitesinde yayımlanan 17 Ekim 2019 tarihli yazısı insanlığın geleceği açısından hayli düşündürücüdür.

Frey, yazısında dünyanın geleceğinin büyük ölçüde düşük kaliteli eğitim sistemlerine sahip ülkelere bağlı olacağından ve nedeni olarak ise gezegenimizin geleceğinin dikkat edilmesi gereken ve bunu Pew Research’a dayandırdığı araştırma sonucuna göre Afrika kıtasından Nijerya, Kongo, Tanzanya, Etiyopya, Angola ve Asya’dan ise Pakistan gibi nüfus düşüşü yaşanmayan aksine artan bu altı ülkenin içinde şekillenecek diyor ve her ne kadar küresel doğurganlık oranları serbest düşüşte olsa da dünyanın gelecekteki nüfusunun yaklaşık yarısı bu sayılan ülkelerde doğuyor olacak diye de ekliyor. 2060 yılında ise Afrika’nın doğumlarda Asya’yı sollaması bekleniyor diye belirtiyor. Asya’da ise 2027 yılına gelindiğinde ise Hindistan’ın şuan dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’i geçmesi bekleniyor.


Birleşmiş Milletler’in son araştırmasına göre, 2100’e kadar dünyada en çok insanın bulunduğu ülkeler ise;

Hindistan - 1.450.000

Çin - 1.065.000

Nijerya - 733.000

ABD - 434.000

Pakistan - 403.000

Kongo - 362.000

Endonezya - 321.000

Etiyopya - 294.000

Tanzanya - 286.000

Mısır - 225.000


BM raporunda, 2100 yılına gelindiğinde, dünya nüfusunun yaklaşık% 10,9 milyara ulaşacağı ve yıllık büyümenin% 0,1'den daha az olacağı tahmin edilmektedir - mevcut orandan ciddi bir düşüş. Ancak şimdi birçok kişi küresel nüfusun 9 milyarı aşıp aşmayacağından şüphe ediyor. BM’ye göre, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından belirlenen evrensel ilk ve orta öğretim standartlarına ulaşmak için kabaca 69 milyon yeni öğretmen işe alınmalı ve eğitilmelidir. Daha spesifik olarak, belirledikleri standartlara ulaşmak için 24,4 milyon ilkokul öğretmeni ve 44,4 milyon ortaokul öğretmeni istihdam etmeleri gerekecektir. Frey yazısında ayrıca, Elon Musk’ın 12 Ağustos 2019 tarihinde Şangay’da gerçekleştirilen Dünya Yapay Zeka Konferansı’nda söz alarak üzerine basa basa “Bence önümüzdeki 20 yıl içinde dünyanın karşı karşıya kalacağı en önemli mesele nüfus patlaması değil nüfus çöküşü olacak” dediğini aktarıyor okuyucularına. Artış değil azalış!

( https://futuristspeaker.com/predictions/the-future-of-the-world-is-heavily-dependent-upon-countries-with-the-poorest-education-systems-heres-why/ )


Tüm bunlara bir kaç ilave yapmam gerekirse; dünyada farklı kıta ve ülkelerde yaşanan ve yaşanacak olan tüm bu demografik değişiklikler, nüfus artış ve azalışları ile bağlantılı hayati meselelerin başında ise küresel ısınma ve kentleşme ile birlikte bunların doğuracağı sonuçlar olarak temiz su kaynakları meselesi, içme suyu meseleleri, beslenme, barınma, çevre ve hava kirliliği, küresel salgınlar ve hastalıklar, orman yangınları, doğal afetler ile sağlık, istihdam, güvenlik, enerji, enerji arz meselesi, kaynakların paylaşımı, mülteci ve göç meseleleri gibi yüzlerce sorunlar zincirini sayabilirim.


5 Ocak 2017 tarihinde ziyaret ettiğim Arzum Elektrikli Ev Aletleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, şirket genel merkezinde ağırladıktan sonra yolcu etmeden önce alt katta bulunan toplantı salonunun duvarda asılı bir harita gösterdi. İngiliz yazar, futurist ve What’s Next'in kurucusu Richard Watson tarafından derlenen 2050 öngörülü beş ayrı zaman dilimine ayrılan Trends & Technology Timeline 2010+ adlı akım haritası. Türkiye’nin önemli bir ülke olarak konumunu yükseltecek olduğunu bir yabancı uzmanın bahsedip haritada konumlandırması ayrı bir önem ve anlam taşımakta.

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi