Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

17.08.2016

Türkiye Ekonomisi

15 Temmuzdan sonra birlik ve beraberliğini artıran ve tüm dünya’ya demokrasi dersi veren Türk insanı ekonomi piyasalarına da müdahale ederek 10 milyar doları Türk lirasına çevirmiş ekonomiyi güçlü tutmuştu. Cumhurbaşkanı bankalara faiz indirimi çağrısı karşılığını gördü. Ziraat Bankası’ndan sonra özel bankalarda faiz indirimine gitti.

Ekonomistlere göre döviz piyasalarında da gelişmeler güzel gidiyor. Hepimize düşen iş dünyası olarak daha fazla üretmek ve çalışmak olacaktır. Çalışalım, güzel düşünelim güzel olsun. İlk 6 ayda cari açık küçülürken döviz girişi arttı. Temmuzdaki darbe girişimi ekonomimizi sarsmadı. Öncü göstergelere göre döviz Bu yılın ilk 6 ayında ekonominin döviz açığı (cari açık) 19 milyar dolar oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre açıkta 3 milyar dolara yakın azalma var.

Ekonomistlere göre Türkiye ekonomisi ve döviz piyasalarında son durum ne bunun özetini ortaya koyalım.

Açık küçülürken döviz girişi de arttı. Yılın ilk 6 ayında ülkeye sermaye hareketi ile 26 milyar dolara yakın döviz girişi oldu. Geçen yıl aynı dönemde sermaye hareketi ile ülkeye giren döviz 8 milyar dolardı.

Nereden geldiği belli olmayan dövize rağmen geçen yılın ilk 6 ayında ülkeye giren döviz, döviz açığını, cari açığı finanse edemediğinden, döviz rezervlerimizden 4.5 milyar dolar kullanmıştık.

Bu yılın ilk 6 ayında sermaye hareketi ile gelen döviz ve nereden geldiği belli olmayan döviz toplamı, döviz açığından 8.5 milyar dolar daha fazla. Bu 8.5 milyar dolar, döviz rezervlerine eklendi.

Özetle 2016 yılının ilk yarısında döviz açığından fazla döviz girişi olduğu için döviz bolluğu yaşadık. Döviz fiyatlarındaki artış sınırlı oldu.
6 ayda 27.5 milyar $

Ülkeye sermaye hareketiyle döviz 3 kanaldan giriyor.
1) Doğrudan yatırım için ülkeye giren net döviz, geçen yıl 6 ayda 5.1 milyar dolarken, bu yıl 2.2 milyar dolara geriledi.
2) Borsaya ve bonoya gelen ve portföy yatırımı diye adlandırılan döviz girişi, bu yıl ilk 6 ayda 8.2 milyar dolar. Geçen yıl aynı dönemde 3.8 milyar dolar çıkış olmuştu.
3) Kredi ve mevduat olarak ise geçen yılın 7.3 milyar dolarlık girişine karşı bu yıl 15.3 milyar dolar döviz girişi var.
Haziran da iyi geçti
İlk yarının son ayı olan haziran ayında da aylık açığın biraz büyümesine rağmen, haziran ayı içindeki toplam döviz girişi, haziran ayındaki açığın hemen iki katına yakın oldu. Açıktan 3.6 milyar dolar daha fazla döviz girdi. Ve de bu döviz rezerve eklendi. Temmuz ayına olumlu bir ödemeler bilançosu ile girdik.
Temmuz ayındaki kötü gelişmelerden ekonominin çok sarsılmamasının arkasında, yılın ilk 6 ayındaki olumlu gelişme var.
Temmuz ayında ihracatımız küçüldü. Uzun bayram tatili ve ardından 15 Temmuz başarısız darbe girişimi piyasaları olumsuz etkiledi. Ama kaybın ne olduğunu bir ay sonra Merkez Bankası ödemeler bilançosu rakamlarını açıkladığında öğreneceğiz.

Fakat öncü göstergeler döviz çıkışının olmadığını, döviz girişinin azalarak da olsa devam ettiğini gösteriyor.