Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

1.03.2016

Tarım Sektörü Riskli..

Tarım sektörünün riskli bir sektör olduğunu bütün fındık üreticilerinin sigortalarını yaptırmaları gerektiğini her sezon öncesi düzenli olarak yazıyorum. TARSİM’in sigorta yapan üreticilerin her geçen yıl arttığını söylemesi fındık üreticimizin daha fazla bilinçli olduğunu göstermektedir.

Şimdi hafta içi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, tarım sektörünün uzun vadeli olması sebebiyle riskli bir sektör olduğunu açıklamasını kısaca hatırlayalım.

Fındık üreticilerinin ürünlerini zirai don, dolu, fırtına, yangın, heyelan, deprem, sel, su baskını ve yangınlardan korumak için yaptıkları tarım sigortası başvuruları 5 Mart'ta sona eriyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Ordu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, tarım sigortasının önemine vurgu yaptı. Olası doğal afetlere karşı zararın en aza indirilmesi için tarım sigortasının önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, fındıkta ve tüm tarım ürünlerinde en önemli korunmanın tarım sigortası yaptırmak olduğunu belirtti. Tarım sigortasında fındık ürünü için son tarihin 5 Mart olduğu hatırlatan Yılmaz, üreticilerin ürünü koruma altına alabilmesi için sigorta tarihlerini kaçırmamaları uyarısında bulundu.

Tarım sektörünün uzun vadeli olması sebebiyle riskli bir sektör olduğunu aktaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Tarım, makroekonomik açıdan stratejik önemi olan, desteklenmesi ve uzun vadeli politikalarla yönlendirilmesi gereken bir sektör. Uzun vadeli ve büyük bir sektör olan tarımda riskler de bir o kadar fazla. Bu nedenle çiftçilerimiz bazı yıllarda büyük felaketlere maruz kaldı. Bütün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de ancak tarım sigortaları uygulamasıyla bu felaketlerin neden olduğu zararlar en aza indirilebiliyor."

2016 yılında tarım sigortası kapsamında belirlenen doğal afet risklerine değinen Yılmaz, "Her yıl Bakanlar Kurulu Kararı ile Tarım Sigortaları kapsamına alınan afetler açıklanıyor ve açıklanan bu afetlerin oluşması durumunda ürünlerde meydana gelen zararlar için üreticilerimize 2090 Sayılı 'Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun' gereği herhangi bir yardım yapılmıyor. Bu nedenle üreticilerimizin olabilecek afetler sonucunda yaşanması muhtemel zararları karşılaması ancak tarım sigortası yaptırmakla mümkün olacaktır. Bitkisel ürünler için 2016 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile don, dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını afet kapsamına alınan riskler olarak belirlendi" diye konuştu.

Bu uyarıları üreticimizin dikkate alması yaşanacak bir don veya kuraklıkta mahsulün zarar görmesinden etkilenmesini engelleyecektir. Tarım sektörünün üreticiler için risk olmaktan çıkarmak için herkesi sigorta yapmaya davet ediyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları