27.04.2019
Ülkemiz ekonomisinde yeni yatırımlar ve istihdamlar için enflasyonun düşmesi, yüksek faizin aşağı çekilmesi, OSB’lerin ülke genelinde ve Karadeniz Bölgesi’nde hızla kamulaştırılarak hayata geçmesi şarttır. Sanayicinin beklediği yeni yaklaşımları karar vericilerin mutlaka göstermesi gerekiyor. İş dünyası aylardır finansmana erişimde yaşadığı zorlukları her platformda dile getiriyor.
Borç yükü altında ezilen ve birçoğu üretim yapamaz hale gelen firmalar için geçmişte uygulanan İstanbul ve Anadolu yaklaşımı modeli tekrar gündemde.
Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak bu sayımızda, iş dünyasının ağır toplarının ekonomiye ilişkin görüşlerini manşete aldık. Sanayicinin ve iş dünyasının üretmesi için yatırım ikliminin oluşturulması gerektiği ortadadır. 2,5 milyonluk istihdam hedefine ulaşmanın yolları da bellidir. Bu da faizlerin düşmesi, OSB’lerin kamulaştırılması ve yatırım koşullarının oluşmasıyla hayata geçer. Ülkemizde ve bölgemizde tarım ile hayvancılığın canlanması ve kırsala dönüş için üreten insanların yüzünün gülmesi için para kazanması gerekiyor. Bu kesimde girdi maliyetleri bunca yüksek olduğu sürece üretim ekonomisine geçemeyiz. Bu girdilerin üreticiye yansımaması gerekiyor. Sanayicinin enerji maliyetlerindeki yükseklik işadamının finansmana erişim konusundaki yetersizliği üretim ekonomisine geçilmesindeki engeller olup daha güçlü bir ülke için bu engelleri bir an önce ortadan kaldırmalıyız. Belki de bu olumsuzlukları giderme anlamında Sanayi ve Teknoloji Balanı sayın Mustafa Varank’ın, gazetemize de yansıyan “önümüzdeki 4,5 yıl boyunca önceliğimiz, katma değeri esas alan özel sektör odaklı büyüme olacak” sözlerini verilen en doğru mesaj olarak algılamak gerekiyor.