4.04.2021
Lafı hiç eğip bükmeden doğrudan konuya girelim. COVID-19 sürecinde hem çalışanların hem de işverenlerin en önemli nefes alma mekanizmasının Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) olduğunu görmezden gelemeyiz.
Lafı hiç eğip bükmeden doğrudan konuya girelim. COVID-19 sürecinde hem çalışanların hem de işverenlerin en önemli nefes alma mekanizmasının Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) olduğunu görmezden gelemeyiz. Ülkemizde ilk vakanın görülmesiyle hızlı bir aksiyon alınmış ve ekonomik tedbirler kapsamında da işletmeler için kısa çalışma ödeneği uygulaması başlatılmıştı. Ancak bu ödemelerin 31 Mart itibariyle sonlandırılma kararı iş dünyasında haklı olarak hayal kırıklığı yarattı. Böylesine önemli bir uygulamayı –hele ki- virüs devam ederken kaldırmak istihdama en büyük darbe olacaktır. Virüsten kaynaklı mağduriyetler devam ediyor. Yani toplum olarak normalleşmenin kıyısında köşesinde bile değiliz. Bu haldeyken sonlandırma kararı alınıyor. İş dünyası seslerinin duyulmasını ve bu yanlıştan dönülmesini bekliyor. Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak biz de bu bağlamda manşetimize iş dünyasının sesi olan bölge Ticaret ve Sanayi Odası başkanlarının görüşlerini yansıttık.
Başkanlarının ortak görüşü pandemi döneminde istihdamı korumak adına atılan en önemli adımlardan biri olan kısa çalışma ödeneğinin normal çalışma düzenine geçinceye kadar sürdürülmesi gerektiğini yönünde. İş dünyasının bu haklı talebin hükümet tarafından duyulmasını ısrarla dile getiriyor.
Oda başkanları, “Neredeyse son bir yılı pandemi koşulları çerçevesinde yönetmek durumunda kaldıklarını ifade ederken zor günler maalesef devam ediyor demekten de kendilerini alamıyor. Zaten getirilen kısıtlamalar ticari ortamı olumsuz ölçüde etkiliyor. Üyelerimizin büyük bir çoğunluğu günlerce işletmelerini kapatmak zorunda kaldı, bir kısmı faaliyetlerine kısıtladı. Hayatımıza ilişkin duyduğumuz haklı kaygı ve endişe çerçevesinde pek çok şeyden vazgeçmek durumundayız. Coronavirüsün mutant varyantlarının bilinmezliği endişelerimizi daha da artırıyor” diyerek karar vericilerin bu sese kulak vermesini istiyor.
SAGRA OYAK GRUBU’NA SATILDI.
Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak Şubat ayında Oyak Grubu’nun Sagra’yı almak için masada olduğunu sağlam kaynaklar aracılığıyla duyurmuştuk. Bu haberi yazdıktan bir buçuk ay sonra bu satış resmi olarak doğrulandı.25 yılı aşkın ekonomi gazeteciliği yapıyorum. Bu süreçte böylesine önemli tarihi gelişmeyi “ilk duyuran” olmaktan da ayrıca mutluluk duyuyorum.
Geçmişte Ferrero’nun Oltan Gıda’yı satın aldığını, Progıda’nın Ufuk Özongun tarafından Singapurlulara satıldığını ve yine fındığın özel sektörde uzun yıllar lider firması olmuş Başkan Gıda ile ilgili olarak Ahmet Başkan ve Cevat Başkan’ın ağzından önemli haberleri duyurmuş olduğum gibi… Veya daha yakın bir tarihte Ferrero Ceo’su Orhan Oltan ile yaptığım özel röportajla fındığın bilinmeyenlerini aktararak bir başka ilke imza attığım gibi.
Bugün de bir buçuk ay öncesinden Oyak Grubu’nun Sagra’yı almak için Sanset ile masada olduğu haberimiz doğrulanmış oldu. Şimdi gözler Rekabet Kurulu’nun bu satışı onaylamasına çevrildi. Zaten Rekabet Kurulu geçmişte Ferreron’un, fındık sektöründe son 10 yılın ihracat şampiyonu Oltan Gıda’yı satın almasını onayladıktan sonra bu satışı da çok rahat bir şekilde onaylayacaktır. Çocukluğumuzun çikolatası Sagra, Sarelle ve Tadelle ve tabi ki Gol’ün Sanset tarafından uzun süren görüşmelerden sonra ülkemizin çok önemli bir grubu olan Oyak’a satılması çikolata ve fındık sektörüne olağanüstü bir canlılık, yeni yatırımlar ve istihdamlar getireceği önemli bir gerçektir. Bizleri mutlu eden Oyak Grubu’nun Ordu tarihinde ve ekonomisinde çok önemli bir yeri olan Sagra’nın ait olduğu yerde kalarak yatırımlarını ve istihdamlarını artıracak olmasıdır.
Çünkü bugün Sagra, Sarelle ve Tadelle denince akla ilk gelen yaşadığımız şehir oluyor. Valimiz Tuncay Sonel, satış sonrası sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada bu satışın gerçekleşmesine verdiği destekten ötürü Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederken, Sagra’nın Ordu’da kalacağı gerçeğini ve sevincini kamuoyu ile paylaştı. Ayrıca bir teşekkür de Hilmi beye. Geçmişte olduğu gibi Sağra’nın Sanset tarafından alınmasına öncülük eden Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. M. Hilmi Güler’in bugün de yaşanan sorunların çözümünde oynadığı aktif rolle tıpkı geçmişte olduğu gibi konuyu Cumhurbaşkanına taşıyarak Ordu ekonomisinin kazanmasını sağladığı için teşekkür ederiz. İl dinamiklerinin, yaşanan sorunların çözümünde aktif rol oynaması o ilin güçlü kalması sağlamakta önemli rol oynamaktadır. Şimdi Oyak Grubu’ndan beklentimiz bir dünya markası olan Sagra’yı daha da büyütmesi, geliştirmesi ve yeni yatırımlarla daha fazla istihdam oluşturmasıdır.
Haftanın Sözü
Kazananlar Hiç Hata Yapmayanlar Değil Asla Vazgeçmeyenlerdir.