Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

19.12.2016

Faizsiz krediye hücum eden KOBİ’ler KOSGEB duvarına çarptı!

Ekonomi yönetimi KOBİ'leri rahatlatmak için 50 bin liralık faizsiz kredi açıklaması yaptı. Kararı bir müjde gibi algılayan KOBİ'ler KOSGEB'e koştu. Ancak araya bir dizi engeller girmesi iş dünyasının yatırımcının mağdur olmasına yol açtı.

KOBİ’ler KOSGEB tarafından verilecek 50 bin liraya kadar faizsiz krediye büyük ilgi gösterdi. Hükümet bir süre önce piyasaya rahatlatmak için binlerce KOBİ’ye "İşletme Sermayesi Kredi Faiz Desteği" verileceği açıklanmıştı. Ancak krediye hücum eden KOBİ’ler hayal kırıklığına uğradı. Yetkililerin durumu izlemesi yaşanan hayal kırıklıklarını daha da artırdı.
Çünkü bir yandan bürokratik engeller, diğer taraftan da teknolojik yetersizlik KOBİ’leri canından bezdirdi. Faizsiz krediye koşan KOBİ’ler adeta KOSGEB duvarına çarpmış oldu.
Bu üzücü tabloyla ilgili Ordu Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Başın söylediklerini kısaca hatırlayalım.

Bu destekten yararlanmanın ilk şartının KOSGEB veri tabanına kayıtlı beyannamelerin güncelliği olduğu, başvuru yapıldıktan sonra bankalar üzerinden kredi kullandırılacağı, bu kredinin faizinin tamamının KOSGEB tarafından karşılanacağı, kredi vadesinin ise ilk 12 ayı ödemesiz, kalanının üçer aylık taksitler halinde geri ödemeli toplam 36 ay şeklinde faizsiz olacağı duyurulmuştur
Duyuru kurumun gerek internet sitesi gerekse diğer sosyal medya sayfalarında ilan edilmiştir. KOSGEB tarafından "İşletme Sermayesi Kredi Faiz Desteği" genel hatları ile birlikte açıklanmış olmakla beraber, ortada kapsamlı bir bilgi bulunmamaktadır.

Kredi başvurusunun tüm bankalar kanalıyla yapılabileceği kararlaştırıldığından, her banka destekten yararlanmak isteyen işletme sahiplerinden farklı belgeler istemektedir. Bankalar, bu belgelerin hazırlanmasını ve gerekli veri girişini işletmeye hizmet veren meslek mensuplarının doğal görevi görüp konuyu muhasebecilere, mali müşavirlere havale etmekte onların bu işi yapması gerektiğini müracaat yapanlara ifade etmektedirler.

Muhasebeci Mali Müşavirler hiçbir kurumun yardımcı memuru değildir. 3568 sayılı meslek yasası mali müşavirlerin görevlerini saymıştır. Bu yasanın saydığı görevler arasında bilgi güncellemesi veri girişi yoktur. Veri girişi, bilgi güncelleme olsa olsa krediyi veren banka veya ilgili kurumların görevi olmalıdır.

Buna rağmen katkı yapmak isteyen Muhasebeci, Mali Müşavirler, istenilen belgeleri hazırlamak ve KOSGEB veri tabanına gerekli bilgileri girmek istediklerinde, sistemin çalışmaması ya da sorunlu çalışması veya gece yarısı çalışması problemi ile karşılaşmaktadırlar.

İşletmelerin verilerini çalışmayan ya da sorunlu çalışan veri tabanına girmek, KOSGEB İnternet sitesine yüklemek veya KOSGEB sitesinde güncelleme yapmak için Muhasebeci, Mali Müşavirler büyük bir zaman kaybetmektedirler.

İlgili Müdürlükler ve Bankalar başvurunun Muhasebeci, Mali Müşavirler tarafından yapılacağını gelen esnafa, işadamına beyan etmekteler. Bu durum muhasebeciler ile müşterilerini karşı karşıya getirmekte meslektaşlar arasında haksız rekabet yaratmaktadır.
Aralık ayının muhasebeciler için özel bir ay olduğu düşünüldüğünde gece yarılarına kadar çalışmak veya veri yüklemeye çalışmak Muhasebeci, Mali Müşavirleri adeta çıldırma noktasına getirdi.
"İşletme Sermayesi Kredi Faiz Desteği" başvuru kriterlerinin neler olduğu, desteğe en geç hangi tarihe kadar başvurulabileceği konularının acilen kamuoyuna duyurulması ve internet sistemlerinin, veri tabanına bilgi giriş sisteminin bir an önce iyileştirilmesi, bu mümkün olmaz ise başvuru süresinin uzatılması kamuoyu tarafından beklenmektedir.
Bu arada muhasebecilerin üst örgütü TÜRMOB da KOSGEB’e resmi bir yazı yazarak konuya ilişkin ayrıntılı bilgi istedi. TÜRMOB yazısında sıkıntılar da dile getirildi.Evet yatırımcı ve iş dünyasının mağduriyeti süre uzatılarak ve sistemi çalıştırarak iş dünyasına istediği kredi verilerek giderilmelidir. Yetkilileri iş yapıyormuş gibi gözükmeyi bırakıp gerçek manada sorunları çözmeye iş dünyasını rahatlatmaya bu üzücü tabloyu mağduriyetleri gidermeye davet ediyoruz. İş dünyasına bunu laik görenler ülke ve bölge ekonomisine zarar verdiklerini acilen görmeli sistemi verimli hale getirmelidirler.