Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

3.12.2018

Önce altyapı,sonra Eximbank!

Geçen hafta Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nın (OTSO) Kasım ayı meclis toplantısına katıldım. Gündeme dair birçok şey konuşuldu, bunların arasında Eximbank şubesinin Ordu’da açılması yönünde de bir talep dile getirildi.

Karadeniz’de sadece Trabzon’da şubesi olan Eximbank’ın diğer iller de de açılması için gerekli bazı koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Önce ilin ihracatının artırılması, ihracatçı sayısının çoğalması, ihraç edilen malların çeşitlendirilmesi gerekir. Gerekli tüm bu şartlar oluştuktan sonra elbette açılabilir, açılması da ayrıca önemlidir.

Çünkü Türk Eximbank, dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler doğrultusunda, ihracat sektörünün finansman gereksinimlerini karşılamaktadır. Bunu gerçekleştirirken, imalatçılar ve yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitlerden turizmcilere, uluslararası nakliyecilerden, yazılım, projelendirme, danışmanlık gibi döviz kazandırıcı hizmetleri sağlayanlara kadar uzanan geniş bir yelpazeye hizmet sunmaktadır.

Türk Eximbank ihracat sektörüne uygun maliyetlerle finansman imkânı sağlayan “İhracat Kredisi” programlarının yanı sıra, Türkiye ile muhatap ülkeler arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla yürürlüğe konulan “Uluslararası Kredi ve Garanti” programları ve ihracat sektörüne politik ve ticari risklere karşı güvence sağlayan “Kredi Sigortası” programını uygulamaktadır.

Türk Eximbank, kurulduğundan bugüne ihracat sektörünün talep ve ihtiyaçlarını dikkate alarak sürekli yeni programlar uygulamaya koymakta, mevcut programlarında değişiklikler yaparak sektörün finansman gereksinimlerini karşılamaya çalışmaktadır.

***

Hafta sonu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye’nin ekonomik yol haritasına ilişkin yaptığı açıklamada ülkemiz ve bölgemizin yaşanan ekonomik krizden üreterek çıkabileceğine dikkat çekti. Kaan şunları söyledi:

“Dünyada en fazla itibar gören ve en çok sözü geçen ülkeler, üreterek zenginleşmiş ülkelerdir. Çünkü bir ülkenin iktisadi sorunlarının çözümü, üretimde gizlidir. O halde ekonominin içinde bulunduğu sorunların çözümü, yalnızca üretimle çözülebilir. Zira üretim olmadan;

Ne büyüme olur,

Ne zenginlik olur,

Ne istihdam olur,

Ne işsizlikle baş edilebilir,

Ne enflasyonla baş edilebilir,

Ne ihracat yapılabilir,

Ne ithalat azaltılabilir,

Ne kalkınma olur,

Ne de zenginleşme olur.”

***

Evet, ülke ve bölge olarak üretmeliyiz. Üretim, tek sektörlü yapıdan ziyade çok sektörlü olmak zorundadır. Üretimde, hiçbir sektör ihmal edilmemelidir. Yani tarım ve hayvancılık alanında üretim, sanayi üretimi ve hizmetler sektöründeki üretim, senkronize bir şekilde olmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları