Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Ömer Aydın uygulamayı eleştirdi

''Tahtaların kapanması sektöre bir darbedir''

info@karadenizekonomi.com / 10.10.2017

Ömer Aydın uygulamayı eleştirdi

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nın (OTSO) Eski Başkanlarından fındık ihracatçısı Ömer Aydın, “Borsaların fındık fiyatı yazmaması paydaşların tamamına zarar vermeye devam ediyor” dedi.

OTSO’nun eski yönetim kurulu başkanlarından fındık ihracatçısı Ömer Aydın, 2017 sezonu başlangıcında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Ticaret Borsalarını şikayeti ve tarım bakanının tepki vermesi ile devam eden süreçte borsaların da tahta kapatıp fiyat ilan etmemesinin sektöre zarar verdiğini söyledi.

Eski Başkan Aydın, “Sektör bir darbe de bu süreçte yemiştir. Zaten sancılı olan fındık sektöründe iyice karmaşaya neden olmuştur” diyerek, Karadeniz Ekonomi’ye özel şu açıklamaları yaptı:

“Öncelikle TMO’ya borsaları şikayet etmesi yakışmamıştır. Süreç TMO şikayetiyle başladı, Tarım bakanının müdahalesiyle fındık fiyatı ilan eden borsalar tahtalarını kapatıp, fiyat yazmamaya başladılar. Bu uygulama ile borsalarımıza yazık edilmiştir. Zaten henüz sağlıklı bir yapıya kavuşmamış olan ticaret borsaları bu müdahale ile büyük zarar görmüşler. Fındığın paydaşları başta üretici olmak üzere fiyat yazılmamasından zarar görmüşlerdir. Ticaret Borsalarından bir şikayet varsa tüm borsa başkanları ile toplanarak çözüm aranabilirdi. Fındık fiyatı baskı ile yükseltilemez. Fiyat arz-talebe göre oluşur. TMO da borsaların kayıtlı üyeleridir. Aldığı fındıkları borsalarımıza tescil ettirmektedirler. Borsaların daha sağlıklı yapıya bürünmesini bizler de istiyoruz. Ancak bunun yolu şikâyet ve baskılar olmamalı. Borsaların tahtaya eskisi gibi yazması tüm paydaşların menfaatine olacaktır. Öncelikle şunu ortaya koymak gerekiyor; ticaret borsalarının tahtaya yazdığı fiyatın hem alıcısı hem de satıcısı olmak zorundadır. TMO’nun fiyatı 10 TL diye borsalar tahtaya 10 TL yazmaz. Borsalar en büyük alıcının fiyatı kaç lira diye bakar. Piyasadaki alım satımı resmi olarak görür o fiyatın ortalamasını da tahtaya yazar.” MURAT GÜRSOY/KARADENİZ EKONOMİ