Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

''Başkalaştırma,ötekileştirme gibi dilleri kullanmak yerine uzlaşma dillerini kullanalım''

USLU''KALİTE VE VERİMLİLİK ÇALIŞMALARINA TÜM KESİMLER DESTEK OLMALIDIR.''

info@karadenizekonomi.com / 25.11.2015

''Başkalaştırma,ötekileştirme gibi dilleri kullanmak yerine uzlaşma dillerini kullanalım''

Ünye Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu Türk fındık sanayicisi ve Türk fındık ihracatcısı olarak üreticimizin daha fazla kazanmasını ve  güçlü olmasını son derece önemsiyoruz.Türk fındık sektörü üreticiyle,ihracatcısıyla,fabrikacısıyla,Ziraat Odalarıyla büyük bir ailedir.Başkalaştırma,ötekileştirme gibi dilleri kullanmak yerine uzlaşma dilini kullanalım diyerek şu açıklamalarda bulundu.

''Borsalar 6 TL'yide gördü 22 TL'yide''

Üreticimiz  artık 2009 yılından  eski yıllara göre artık çok daha güçlü ve bilinçlidir.Biz bundan son derece memmunuz.Fındık fiyatlarında her dönem anlamsız gündem oluşturulmakta oysaki fiyatları çıkarmaya veya düşürmeye kimsenin gücü yetmez.Fındık fiyatlarınız ancak fındığın gerçek sahibi fındık 

üreticisi yükseltebilir.Üretici fındığını piyasada oluşan fiyatları beğenirse satar,beğenmezse bekletir.Bunada herkesin saygı duyması gerekir.Şunu artık tüm kesimler aradan geçen 5 yıl zaman zarfında çok net bir şekilde görmüş olması gerekiyor,fındık fiyatları serbest piyasada arz ve talebe göre oluşuyor.Serbest piyasa ekonomisinde fındık 18-22 TL’yi gördü.Bu fiyatları bu borsalar yazdı. Bu sürecin doğurduğu ekonomik bir durumdur. 

''Sanayicimize ,İhracatçımıza haksız eleştiriler yapılıyor''

2009 yılından itibaren Hükümet yeni fındık kararnamesini açıklayarak artık fındıkta fiyat açıklama müdahale dönemine son verdi.Üreticimizede düzenli olarak 2009 yılından bugüne Cumhuriyet tarihinin en yüksek ödemeleri düzenli olarak yapılmaktadır.Açıkca 2009 yılından bugüne rakamlara batığımızda Türk fındık üreticisinin serbest piyasa ekonomisinde daha fazla kazandığı artı dönüm başına destekleme primleriyle de güçlü tutulduğunu görmekten son derece muyluyuz.Ayrıca tüm rekorların ülkemiz fındık piyasası serbest piyasa ekonomisine geçtikten sonra kırıldığını ,ülkemize rekor seviyede döviz girdisi sağlandığını ,rekor ihracat yapıldığı rakamlara bakarak çok net görüyoruz.Bu tablo çok açık üreticimiz hem piyasadan ve artı Hükümetin destekleme primleriyle güçlü tutulmaktadır.Bu tablo böylesine açıkken  yeni fındık kararnamesini görmezden gelerek ülkemize 3 milyar dolar döviz girdisi sağlayan,istihdam yaratan, Ülkemizin en büyük ilk 500 ve ikinci 500 sanayi kuruluşu arasına giren değerli sanayicilerimizi ,ihracatcılarımızı haksız yere eleştirmeyelim.Sanayicilerimiz dünyanın 100’den fazla ülkesine binbir zorluklarla ihracat yapıyor.Bu çabaları görmezden gelerek sanayicimize haksızlık yapmayalım.

''Bu yıl fındıkta kalite ve çürük sorunları yaşanıyor''

Ülkemiz fındık dikim sahalarında verimin ve kalitenin artması adına Türk fındık sanayicisi çok önemli çalışmalar yapmaktadır.Kaliteyi ve verimi artırma çalışmalarına tüm kesimlerin destek olması gerekiyor.Bu yıl fındıkta özellikle sahil kesimlerinde kalite ve çürük sorunları yaşanıyor.Aflatoksin nedeniyle sanayicinin ,ihracatcının tırları geri geliyor.Bu ülke ekonomine ve sanayicisine büyük zarar vermektedir.Hep beraber kalite çalışmalarına verimlilik çalışmalarına destek olmalıyız.Tarım il müdürlüklerimiz kalite ve verimilik adına fındıkla ilgili her konuda güzel çalışmalar yapıyor,ziraat odalarımızda bu konuda önemli çaba sarf ediyorlar,bu çalışmalar ülkemiz fındık dikim sahalarında verimi ve kaliteyi artıracaktır.Türk fındık ihracatcısının hedefi 2023 yılında ülkemiz fındık dikim sahalarında 1 milyon kilo kabuklu üretmek ve ülkemize yakın gelecekte 5-6 milyar dolar döviz girdisi sağlamayı hedefliyor.Bu nedenle hep beraber ülkemiz dikim sahalarında kaliteyi ve verimi artırma çalışmalarına destek olmalıyız.

“FERRERO, FINDIĞIN KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN MÜCADELE EDİYOR”

Borsa Başkanı Mustafa Uslu, Ferrero Türk fındığı için büyük bir şanstır.Ferrero aksine Türk fındığına her yıl daha fazla yatırım yapıyor.Ülkemizde fındık dikim sahalarında verimi ve kaliteyi artırmak adına çok önemli çalışmaları uygulamaya koydu.Verimlilik ve kalite çalışmaları aralıksız devam ediyor.Ferrero Türk fındığına çok büyük önem veriyor.Mesela bu sene fındıkta çok kalitesizlik var ve bundan rahatsızlar. Esasında bu fiyatlara alışkın değiller anlık yakalandılar. Şimdi fındık tarihine bakın yıllarca 200-300 dolar bandında fındık almışlar ama geçen sene 1600-1700 dolara fındık yediler. 1500 dolara ve bu sene de 1000 dolara fındık yiyorlar. Şimdi bundan kurtulmak isterler gibi. Bu arazileri tabi ki dikiyorlar. Neticede onlarda ürünün en büyük hammaddesi fındık. Ferreronun başka ülkelerde fındık dikmesi Türk fındığından vazgeçmesi anlamına gelmiyor.Türk fındığının tüketimi arttı.Daha fazla hammadeye ihtiyaç var.Şimdi fındık tamamen %90 çikolata sanayisinde kullanılıyor ve fındığı en çok kullanan firmada bu. Tabi ki alternatif arayacak, daha öncede yapıyordu yeni bir iş değil. Kalitesini artırmayla olur yani fındık ihtiyacını çözme şimdi Oltan Gıda bir aracıdır ama bugün Oltan Gıda’nın müşterileri o ortamdan sekebilir de. Ama Ferrero şunu yapıyor: Pazara farklı bir şey getirdi. Fındık kalitesini artırma adına sosyal projeler yapıyor. Yani fındığın kalitesini artırmak için mücadele ediyor. Belki bu sitemi biraz bu seneki kaliteyle, fiyatla alakalı olur diye düşünüyorum. Neticede alışkın olmadıkları bir fiyat 2 senedir karşılarına çıkıyor.” dedi.

“FİYATLARDA DÜŞME DEĞİL, ARTMA OLDU”

Ferrero’nun geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamanın fiyatlara hiçbir şekilde yansımadığını söyleyen Uslu, “Ferrero’nun bu çıkışı ve söylemleri fiyatlara hiçbir şekilde yansımadı. Düşme olmadı artma oldu. Fındığı artık bunlarla düşüremiyorsun. Fındık artık öyle bir hale geldi ki önceden çok düşük fiyatlardaydı. İnsanlar küçük işlerini halletmek için ton bazında fındık satmak zorundaydılar. Şimdi insanlar yüksek fiyatları gördüler. Artık 100 kilo fındıkla aynı işi görüyorlar. İnsanlar artık bilinçlendiler. Fındıklarını emanete bıraktılar ama hemen satmıyorlar. İnsanlarımız fiyat noktasında bilinçleniyor ama bu defa da fındık seçmede yani rençberlik babında bence eski bilincini kaybediyorlar. Ferrero’nun fiyat rahatsızlığı, kalite rahatsızlığı olur, ama fındık dikme olayı yeni olay değil. Bugün baktığınız zaman Gürcistan’da Azerbaycan’da, Şili’de Ferrero fındık dikiyor.” Dedi.

“İHRACAT REKORU KIRDIK VE 600 BİN TON İHRACAT YAPTIK”

Ferrero’nun söylemlerinin uzun vadede fiyatları şekillendirmede bir etkisi olursa bu etkinin bizi rahatsız edebileceğine de dikkat çeken Uslu, “Uzun vadede bizi rahatsız edebilir ama ne kadar bir ürüne ihtiyacı var ne yapacak, yani bugün Ferrero ihtiyacı olan ürünün tamamını veya belli bir kısmını karşılaması çok zor. Aynı politikayı bugün İtalya’da yapar, İspanya’da yapar. Fındık çok pahalı. Oradaki çiftçilerde fındığı pahalı satmak isterler. Ama buna bir de genişletilmiş saha lazım. Önce bu sahayı bulacaksın. Ferrero’da böyle bir arayış içerisinde. Şimdi Gürcistan’a dikti. Oradan Azerbaycan’a gitti. Yani alternatif arıyor. Bu sırada zaten fındığın tüketimi de artıyor. Bugün bizim fındık ihracatçımızda sadece buna bağlı kalmayacak. Fındığın geriye dönük ihracat rakamlarına bakarsanız çok değişti. Biz fındık ihracatının yüzde 40’ını işlenmiş yapıyoruz. Yani Türkiye şuan öyle bir hal aldı. O ihracatçılar harıl harıl çalışıyor ve 100’ün üzerinde ülkeye ihracat var. Bunu daha da artıracaklar. İhracat rekoru kırdık ve 600 bin ton ihracat yaptık. 700 bin tona çıkartırız. O ülke öyle bir hamle yaparken bizde böyle bir hamle yapıyoruz ama fındık olmazsa olmaz. Bu sektörde fındık olacak.” Diye konuştu.Uslu Türk fındığının gerçek sahibi Türk fındık köylüsüdür.Fiyatların çıkmasıda düşmeside üreticiye bağlıdır.Bu nedenle birlik ve beraberliğe zarar verecek açıklamalardan herkesin kaçınarak birleştirici uzlaştırıcı bir dili kullanması gerekiyor.