Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Lisanslı depoyla fındık çek gibi kullanılabilecek

OSB'YE 180 TALEP GELDİ

info@karadenizekonomi.com / 27.10.2015

Lisanslı depoyla fındık çek gibi kullanılabilecek

2016 yılı sonuna kadar kurulacak lisanlı depolara hasat zamanında ürününü veren çiftçi, karşılığında aldığı lisans belgesiyle ürününü istediği zaman değerinde satma imkânına kavuşacak.

Ürünü değerinin altında satmamak için aylarca evinde saklamak zorunda kalan Karadenizli fındık üreticilerine ‘lisans’ çözümü getiriliyor. Giresun’da temeli atılan ve 2016 sonuna kadar tamalanacak olan lisanslı depolarda çiftçinin ürünü aylarca hatta yıllarca saklanabilecek. Bölgede kurulacak 2. El fındık borsasında üretici istediği an fındık lisansını göstererek ürününü satabilecek. Uygulamayla evde fındık saklama dönemi son bulurken, üretici ürününü değerinde satma imkanına kavuşacak.

TEMİNAT GÖSTEREBİLECEK

Lisanslı soğuk hava depolarıyla üreticinin fındığının küflenme, kurtlanma, çalınma riskini ortadan kaldıracaklarını belirten AK Parti Giresun 1. Sıra Milletvekili Adayı ve eski gümrük ve ticaret bakanı Nurettin Canikli, “Fındık üreticileri hasat sezonunda ucuza ürününü satmak istemediği için evde aylarca saklıyor. Çoğu kez evde uygunsuz koşullarda saklanan bu fındıklar çürüyor, kurtlanıyor ve ya çalınıyor. Şimdi temelini attığımız lisanslı depolarla üretici hasat sezonunda fındığını bize getirip yerine lisans belgesi alacak. Bu belgeyle yıl içerisinde istediği dönemde ürünü satma imkanı bulacak. Bu belgeyi bankaya teminat olarak bile gösterebilecek” diye konuştu.

OSB'YE 180 TALEP GELDİ

Nurettin Canikli, Karadeniz Bölgesi’nin ekonomisi ve istihdamında fındık üretiminin büyük rol oynadığını söyledi. Son dönemlerde fındığa dayalı çikolata fabrikalarının da bölgede kurulduğunu dile getiren Canikli, “Sadece fındık ve çikolataya dayalı bir sanayi Giresun ekonomisini ayağa kaldırmaya yetmiyor. Bu nedenle 57 tesis kapasiteli ikinci OSB’de teknolojiye dayalı, yüksek katma değere sahip sanayi yatırımlarını da çekmeyi planlıyoruz.Şuana kadar 180 firmadan talep geldi” dedi.

Reklam SMS'leri düştü

Tüketiciyi canından bezdiren reklam içerikli SMS’lerle yapılan etkin mücadele sonrasında ciddi başarı elde ettiklerini anlatan Nurettin Canikli, şu anda yurtdışı kaynaklı mesajlar hariç tüketicilere ciddi oranda reklam mesajı gönderiminin olmadığını söyledi. Canikli, "İstenmeyen mesajlarda önce tüketicinin şikayetine bakılıyor. Kayseri’de ilk cezayı kestik. Firmaların daha dikkatli davranacağına
inanıyoruz."

Ankara patlamasında HDP'nin parmağı var

terör saldırılarına da değinen Canikli, Ankara’daki saldırıda HDP’nin parmağının olabileceğinden şüphelendiğini söyledi. Diyarbakır mitingindeki patlamanın ardından HDP’nin 7 Haziran seçimlerindeki oy oranının yüzde 2 arttığına dikkat çeken Canikli, "Ankara patlaması planlıdır. Bunlar sadece IŞİD tarafndan yapılacak işler değil" dedi. HDP Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Ankara patlamasının ardından Erdoğan ve hükümet aleyhinde bir algı operasyonu yürütmeye başladığına işaret eden Canikli, şunları söyledi: "HDP geçici hükümete bakan vermek için çok hevesliydi. 2 bakan verdi. Daha sonra bu iki bakan ortada sebep yokken istifa etti. Demirtaş Ankara patlamasından direkt hükümeti sorumlu tutunca sebebi anlaşıldı. Kendi bakanları hükümette olsa suçlayamacalardı."

Kaçak sigara oranı yüzde 11.5'e indi

Canikli, Türkiye’ye yıllık 6.5 milyar TL’ye malolan sigara kaçakçılığıyla etkin mücadele ettiklerini söyledi. Canikli, "Önce Mersin limanına giriş yapan bu TIR'ların antrepoya girişini yasakladık. Araç takip sistemi taktık. Kaçak oranı yüzde 16.5’a indi. Baktık devam ediyor. Suriye’ye transit geçişi tamamen yasakladık. Bu önlemlerle yüzde 11.5’e düştü" diye konuştu.