Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Ordu’da yükseliş jet gibi!

Kiralarda ‘adres’ patlaması

info@karadenizekonomi.com / 15.11.2017

Ordu’da yükseliş jet gibi!

Ordu’da havalimanının açılması ile yükselişe geçen emlak kiraları öğrencilerin adrese göre yerleştirileceği sistemin ilan edilmesi ile yeniden tetiklendi. Ordu’da Anadolu Lisesi ve Fen Lisesinin bulunduğu Akyazı’da kiralar 1.500 TL’ye dayandı.

Liselere geçiş TEOG'un yerine gelen yeni sistemin açıklanması ile özellikle ‘nitelikli okul’ diye tanımlanan okullara yakın semtlerde fiyatlar fırladı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi' 

olarak tanımlanan yeni sistemde, öğrenci adresine en yakın okula yerleştirilecek" açıklamasında bulunmuştu.

Altınordu’da Akyazı semtinde daha önce zaten 900-1.000 TL olan ev kiraları ise bakanın liselere yeni geçiş sistemini ilan etmesinden sonra bir hafta içinde 1200-1500 TL’ye kadar fırladı.

Ordu’daki emlak sektöründe faaliyet gösteren Merkez Emlak Hizmetleri sahibi Olgun Can, “Ordu’da kiralar son zamanlarda zaten hızlı bir yükseliş içindeydi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın liselere girişlerde TEOG yerine getirmiş olduğu yeni sistemle bazı semtlere yönelik doğal bir akın başlayacak. Velilerin ikametgâh değiştirmek için tercih edeceği ‘Nitelikli’ diye adlandırılan okulların olduğu semtlerde şimdiden fiyatlar 200-400 lira gibi artış gösterdi. Akyazı’da Ordu Fen Lisesi ve Anadolu liseleri var. O semtte kiralar zaten 1000 TL civarında idi. Şimdi ise 1200-1500 gibi fiyatlar konuşulmaya başlandı” diye konuştu.

Orta halli evler 700’den başlıyor

Ordu’da genel olarak kiraların zaten yükselme trendinde olduğunu ifade eden Merkez Emlak Hizmetleri sahibi Can, fiyatları başta döviz, altın ve faiz ve enflasyon artışlarının tetiklediğini ifade ederek, “Şimdi buna bir de ‘nitelikli en yakın okul’ tercihleri etki edecek. Asansörsüz, doğalgazı olmayan 90 metrekarelik dairelerden bile 700 TL isteniyor. Telefon açıp fiyat soran vatandaşlar isyan ediyor, ‘700 liraya, 1000 liraya daire mi olur’ diye” şeklide konuştu.

KEMAL ÇEKÜÇ/KARADENİZ EKONOMİ