Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

KDV indirimi raflara yansımalı!

​​​​​​​Yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülen Temel gıda maddelerinde uygulanan KDV indirimini iş dünyası ve esnaf örgütleri olumlu bulurken bu indirimin raflara yansıması gerektiğini açıkladılar.

info@karadenizekonomi.com / 21.02.2022

KDV indirimi raflara yansımalı!

Son zamanlarda aşırı artan enflasyona karşı devletin KDV gelirinin bir kısmından vazgeçmesi vatandaş ve esnafı rahatlatırken vatandaşın raf etiketlerini denetlemesi istendi.

5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; Temel gıda maddelerinde uygulanmakta olan yüzde 8 KDV oranı, 14 Şubat 2022 tarihinden itibaren yüzde 1’e düşürüldü. Bu kapsamda; bakliyatlar, pirinç, bulgur, makarna, et, tavuk, balık, peynir, reçel, bal, yumurta, şeker, bisküvi, çikolata, meyve ve sebze, pasta, kuruyemiş vb.nin KDV oranında 7 puanlık indirim yapıldı.

Yüzde 1 KDV oranı, temel gıda maddelerinin ithali için de geçerli. Ayrıca temel gıda maddesi teslimlerinde toptan – perakende ayrımı kaldırıldı, her aşamada yüzde 1 KDV uygulanacak.

ÖTV’ye tabi gıda maddeleri (meyve suları, sade-meyveli gazozlar, kola, havyar vb) ile lokanta, kebapçı, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, pastane, çay ocağı, çay bahçesi, kafeterya gibi yerlerde verilen hizmetlerin KDV’si değiştirilmedi, yüzde 8 olarak kaldı.

Tüketiciler ise, eskiye göre gıda ürünlerini yüzde 7 daha düşük fiyatla tedarik edebilecekler. Ancak, vatandaşın tüm bu indirimden faydalanabilmesi için, temel gıda maddelerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesinin raf etiketlerine tam olarak yansıması gerekiyor.

 

Hangi ürünlere KDV indirimi uygulanacak?

KDV indirimi uygulanacak gıda ürünleri şöyle: Pirinç, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, zeytin, peynir, süt, yoğurt, kırmızı et, balık ve beyaz et, sıvı ve katı yağ, tuz, şeker, çay, yumurta, makarna, şehriye, tahıl gevreği vb. ürünler, meyve, patates, soğan, biber, domates, salatalık gibi sebze ürünleri, konserve, turşu, salça, reçel, bal, pekmez, baklava, pasta, kek, yufka, tahin helvası, fındık ezmesi, çikolata, lokum, bisküvi, kraker, gofret, pasta gibi tatlılar, kuruyemiş ürünleri, baharatlar ve bebek mamaları.

Hisarcıklıoğlu, gıda üretimi ve ticareti yapan üyelerini destek vermeye davet etti

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, temel gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesini memnuniyetle karşıladıklarını bildirerek gıda üretimi ve ticareti yapanları destek vermeye davet etti.

Hisarcıklıoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "KDV Sistemini Sadeleştirme Programı'mız kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV'yi yüzde 1'e indiriyoruz." açıklamasını değerlendirdi.

KDV indirimini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, "Gıda üretimi ve ticareti yapan üyelerimizi, imkanları ölçüsünde Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı enflasyonla mücadele kampanyasına destek vermeye davet ediyorum." ifadesini kullandı.

 

Palandöken, “Temel gıdada KDV indirimi esnafı ve vatandaşı rahatlatacak”

Esnafın uzun bir süredir temel gıdada KDV indirimini beklediğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “KDV indirimini çok olumlu buluyoruz. Yüzde 7 oranındaki indirimin fiyatlara yansımasını bekliyoruz” dedi.

KDV indiriminin fiyatlara yansımasının çok önemli olduğunu ifade Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Pazartesi gününden itibaren uygulamaya giren KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığı çok iyi denetlenmeli. Temel gıdada yüzde 7 oranındaki indirimin esnafı da vatandaşı da kısmen rahatlatacaktır. Maliyetler artmaya devam etmezse bu KDV indirimi, fiyat artışlarında zirveden dönüşün başlangıcı olabilir” şeklinde konuştu.

 

“İndirim hazineye gelir kaybı olmayacak”

KDV indirimiyle Hazinede bir gelir kaybının olmasını beklemediklerini de vurgulayan Palandöken, “Perakende satışlardaki yüzde 7 oranındaki KDV indiriminin, Hazineye gelir kaybına neden olmayacağını, tersine vergi gelirlerinde artış olacağını tahmin ediyoruz. Toptan ve perakende satışlardaki KDV oranının eşitlenmesi ile esnafın üzerindeki vergi yükü azalacağı için kayıt dışılık da azalacaktır. Kayıt dışı ekonominin azalmasıyla Hazinenin gelirleri daha da artacaktır. Ancak, sadece temel gıdada değil tüm gıda ürünlerinde KDV oranının aynı olması gerekir. Tüm gıda ürünlerinin KDV oranı aynı olursa hem KDV uygulaması kolaylaşır hem de kayıt dışılık büyük ölçüde ortadan kalkar. Zorunlu tüketim ürünlerinde vatandaşların en çok talep ettiği temizlik ve deterjan ve gazlı içecek ürünlerinde de aynı şekilde KDV yüzde 1’e düşürülürse enflasyon daha erken düşer ” sözlerine yer verdi.

 

Şahin, “Temel Gıdada KDV indirimi sevindirici”

Fiyatlara yansıyacak olan KDV indiriminin sevindirici olduğunu belirten Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin,  “Uygulamaya başlanan gıdadaki KDV indirimi vatandaş ve esnaf için çok olumlu bir gelişme.  Temel gıda ürünlerinde gerçekleşen yüzde 7 oranındaki indirimin vatandaşları rahatlatırken enflasyona da kısmi olarak faydası olacaktır. Bu şekilde indirimle aşağı gelen fiyatların daha da düşmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

 

Hacısalihoğlu, "KDV indiriminin diğer sektörlere de yaygınlaşmasını bekliyoruz"

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, tüm gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Bu indirimin piyasalara yansımasını ve diğer sektörlere de yaygınlaşmasını bekliyoruz" dedi.

"Gıda ürünlerindeki KDV indirimini memnuniyetle karşılıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üretim, toptan ticaret ve perakende ticaret aşamalarının hepsini kapsayan gıda ürünlerindeki KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini hakkındaki açıklamasının ardından, uygulamanın 14 Şubat itibarıyla başladığını belirten TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, "Tüm gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Gıda üretimi ve ticareti yapan üyelerimizi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı enflasyonla mücadele kampanyasına destek vermeye davet ediyoruz. KDV indiriminin piyasalara yansımasını ve diğer sektörlere de yaygınlaştırılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

 

Çakırmelikoğlu, “KDV düzenlemesi tüketiciye olumlu yansıyacak”

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklama sonrası gıda ürünlerinin yüzde 1’den yüzde 8’e düşürülme kararını değerlendirdi.

Temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesinin piyasalara olumlu yansıyacağını açıklayan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, “Hafta başından itibaren uygulanmaya başlayan KDV düzenlemesinin tüketiciye yansıyacağına ve bu doğrultuda marketlerimizin temel gıda ürünleri fiyatlarına hassasiyet göstereceklerine inanıyoruz.”

 

Murzioğlu, “İndirim ve destek paketleri ekonomiye olumlu yansıyacak”

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, ihracat ve işletmeler için açıklanan yeni destek paketlerinin, ekonomiye olumlu yansımalarının olacağını söyledi.

Temel tüketim maddelerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi ve açıklanan yeni destek paketleri ile ilgili açıklama yapan Murzioğlu, KOBİ ve KOBİ dışı, orta, yüksek ve yüksek teknoloji üreten sektör firmalarına sağlanacak yeni kefalet limiti ile temel tüketim maddelerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesini olumlu karşıladıklarını kaydetti.

İndirimin hayat pahalılığının azaltılmasına olumlu katkı sağlayacağını kaydeden Murzioğlu, “Açıklanan yeni destek paketleri ekonomimize olumlu yansıyacak. Özellikle enflasyonun düşürülmesi, hayat pahalılığının azaltılması için temel tüketim maddelerinde KDV’nin yüzde 1’e çekilmesini olumlu karşılıyoruz. Üretim noktasında sanayicilerimizin elektrik ve doğalgaza uygulanan zamlarla ilgili ciddi sıkıntıları var. Bu anlamda sanayicilerimizin de rahatlatılmasına yönelik düzenlemelerin yapılmasını da bekliyoruz” dedi.

 

Karamehmetoğlu: “KDV’nin % 1’e indirilmesini memnuniyetle karşılıyoruz”

Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, gıda ürünlerinde KDV’nin % 8’den % 1’e indirilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.​

Üretim, toptan ticaret ve perakende ticaret aşamalarının hepsini kapsayan gıda ürünlerindeki KDV’nin % 1’e indirilmesinin olumlu olduğunu belirten Karamehmetoğlu , “Tüm gıda ürünlerinde KDV’nin % 8’den % 1’e indirilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Gıda üretimi ve ticareti yapan üyelerimizi de imkanları ölçüsünde Cumhurbaşkanımız’ın açıkladığı enflasyonla mücadele kampanyasına destek vermeye davet ediyoruz” dedi.

 

SONER ÖZDEMİR

KARADENİZ EKONOMİ