Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Sönmez: “Yeni KDV düzenlemesi avantaj sağlayacak”

KDV iadelerinde yaşanan sorunlara değinen Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Genel Sekreteri Ender Sönmez, yeni KDV düzenlemesinin artıları ve eksilerini anlatarak düzenlemenin avantaj sağlayacağını belirtti.

info@karadenizekonomi.com / 18.04.2022

Sönmez: “Yeni KDV düzenlemesi avantaj sağlayacak”

KDV iadeleri yapılırken bazı usul ve esaslara uyulması gerektiğini söyleyen Ender Sönmez, “Vergi dairesine müracaatlar yapılırken, vergi mükelleflerinin bilgileri girilmekte ve buradan bazı taramalar yapılmaktadır. Vergi mükellefi bugün mal ve hizmeti almakta, 2-3 ay sonra bunun iadesini talep ettiğinde özel esaslara alınmış firmalar, yani sahte belge kullanan, düzenleyen bir firma pozisyonu söz konusu ise iade yapılamıyor. İadede diğer sorunlardan biri de zaman. Malum finans yükleri artık işletmelerde çok yüksek seviyelere geldi ve nakit dönüşümünün çok hızlı şekilde yapılması gerekiyor. KDV iadesini süresinde tahsil edemediklerinde de yüklendikleri KDV’nin finans yükünü başka alanlardan düzeltmeye çalışıyorlar” açıklamasında bulundu.

Maliye’nin e-dönüşüm sayesinde işlemleri hızlandırdığını belirten Sönmez, “E-dönüşümün de hızla yayılmasıyla beraber gelir dairesi de buna bir uyum sağladı. Bununla ilgili birçok sistem geliştirildi. YMM iade raporuyla KDV’nin talebi, yüzde yüz teminat uygulaması, indirimli teminat, hızlı iade sitemi gibi yeni sistemler geliştirildi ve bu sistemlerle de KDV iadelerini vergi mükelleflerine ödemesini sağlamakta ancak bunlar da yetmiyor” dedi.

Yeni KDV düzenlemesinin artıları ve eksilerini de değerlendiren Sönmez, “4 Nisan’da 41 seri nolu tebliğ taslağı yayımlandı. Sektör ayrımı yapılmaksızın imal ettikleri doğrudan ihraç eden imalatçılar için yepyeni bir yöntem geliyor. Bu yöntem onları çok rahatlatacak. Yeni düzenlemeye göre İmalatçılar ihracat bedelinin yüzde 10’una kadar KDV iadesi talep edebilecek. Yeni düzenlemenin eksisinden çok daha fazla artısı var. İmalatçı yüklendiği KDV’yi çok kısa bir sürede yeni yöntemle beraber tasnif olacaktır. Uygulama başladığında zaten yine aynı veri girişleri yapılacak sistemlere. Sürenin kısa olması avantaj sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.

Yeni KDV iade düzenlemesinin şartlarını da açıklayan Sönmez, “En kısa tanımıyla imalatçı belgesinin olması gerekiyor. İmalatçı belgesi ve sektörlerle ilgili çeşitli belgeler söz konusu. Sanayi sicil belgesi, çiftçi kayıt belgesi, gıda işletme kayıt belgesi ve işletme onay belgelerinden herhangi birine sahip olması öncelikli şart. İlgili meslek odasına kayıtlı bulunması, üretim yapıldığı dönemde sanayi sicil belgelerinde öngörülen kadar işçi çalıştırması, gerekli araç ve makine parkına sahip olması gerekmektedir. Zaten imalatçıların hepsinde yasal zorunluluk gereği bu belgelerin çoğu mevcut” dedi.

Yeni düzenlemeden sadece imalatçıların yararlanacağını da sözlerine ekleyen Sönmez, “İmalatçıların imal edip, ihraç ettikleri malların tamamı bu kapsama girmektedir. Sadece burada sınırlama direkt satın alıp sattığı mallar söz konusu olursa bu kapsamda olmayacak. Onu normal genel esaslara göre, daha önceki yüklenimlere göre değerlendirilmesi gerekecek” dedi.

 

YAREN KAYA

KARADENİZ EKONOMİ