Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Geleceğin ekonomisi Afrika’da şekillenecek

Asya ve Avrupa nüfusunun giderek yaşlanmasının yanı sıra doğal kaynak ve maden zenginliği ile Afrika kıtasının önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın en büyük ekonomisi olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu projeksiyonda yer almak isteyen Türkiye, kara kıtayla olan tarihsel bağlarını daha da geliştirmek amacıyla Ortaklık Zirvesi’nin üçüncüsünü bu hafta ortasında düzenleyecek.

info@karadenizekonomi.com / 15.10.2021

Geleceğin ekonomisi Afrika’da şekillenecek

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın himayesinde düzenlenecek olan Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’ne Afrika’dan pek çok ülke hem cumhurbaşkanı hem de ekonomi ve ticaretten sorumlu bakan düzeyinde katılım sağlayacak. 21-22 Ekim 2021 tarihlerinde İstanbul’da yapılacak zirve öncesinde Karadeniz Ekonomi Dijital Platfomları’na açıklamalarda bulunan Türkiye-Afrika İş Konseyleri Başkan Yardımcısı ve DEİK Türkiye-Madagaskar İş Konseyi Başkanı Yalçın Kıroğlu, “bu yıl üçüncüsü düzenlenen zirve ile ülkemizin kıta ile olan ticaret hacmini daha da genişletmeyi amaçlıyoruz” dedi. Önümüzdeki 10 yıl içinde dünya ekonomilerinin Asya ve Avrupa’dan Afrika’ya doğru kayacağına işaret eden Kıroğlu, daha önceki zirvelerde ilk gün oturumlarında siyasi işbirliği temelinde yapılan çalışmaların ikinci günde ekonomik ve ticari ilişkiler bağlamında şekillendiğini ve zirvelerde kazan-kazan kavramının sonuçlara yansıdığına işaret etti.

Bakan düzeyinde 40’ı aşkın katılım bekleniyor.

Cumhurbaşkanlarının yanı sıra 40’ı aşkın ülkenin bakan düzeyinde katılımının beklendiği Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nde sadece politikacıların yer almayacağını ifade eden Kıroğlu, büyük ölçekte ticaret yapan Afrikalı iş insanlarının da zirvede katılımcı olacağını ve Türk iş insanları ile bir araya geleceğini söyledi. 

Ciddi iş birliği fırsatları ve siparişler alınıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın girişimleri ile özellikle son 10 yılda Afrika’ya bakış vizyonunun çok değiştiğini ve nerdeyse büyükelçiliğimiz olmayan ülkenin kalmadığını belirten Kıroğlu, “elimizde THY gibi stratejik öneme sahip markamızı kıtaya yönlendirdik en fazla uçuş THY tarafından yapılmaya başlandı. Türk işadamları artık Mali ve Sudan’a direk uçmaya başladı. Afrikalı için de bu böyle oldu. Erdoğan’ı Afrika açılımının sonrasında DEİK aracılığıyla 43 ülkeyle sürekli iş konseyi toplantıları yapılıyor. Ne satabiliriz veya ne alabiliriz? Böylece 11 milyar doların üzerindeki ticari hacmimiz giderek artıyor. Makine, petro-kimya, makarna gibi gıda ürünleri, deterjan ve tarım aletlerinde pazar payımız bir hayli yüksek. Mauritius veya Namibia’nın Avrupa’daki herhangi bir ülkeden farkı yok. Altyapı-üstyapı, inşaat ve gıda öncelikli sektörler demir çelik ve çimentoda da önemli fırsatlar doğuruyor. En büyük demiryolu yatırımını Etiyopya’ya biz yaptık. Bunun kredisi Eximbank üzerinden verildi ve Türkiye bu uygulamayla Afrika’ya en büyük kredi veren ülke oldu. Dolayısıyla bundan 10 yıl önce 5 milyar dolar seviyesinde başlayan ticari hacmimiz bugün karşılıklı olarak 20 milyar dolara ulaştı. 100 milyar doları görmemek işten bile değil” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda DEİK Türkiye-Madagaskar İş Konseyi Başkanı olan Kıroğlu’na göre; Afrika her geçen yıl daha da demokratikleşiyor, yönetenler artık seçimle iş başına geliyor. Doğal zenginlikler ve madenler ülkesi olan kıtada sömürgeci ülkelerin yaptıkları sözleşmelerin süreleri sona ermesiyle milyonlarca metrekare bakir ve tarıma uygun topraklar Türkiye için ciddi fırsatlar anlamına geliyor.

REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ GAZETESİ