Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Olan yine esnafa oldu

Pandeminin en çok zarar görenleri sıralamasında başı çeken esnaf ve sanatkâr, salgının “parlayan yıldızı” olarak adlandırılan e-ticaret yoğunluğu ile baş etmeye çalışırken tam kapanma kararı ile eski normallere dönme ihtimalini de yok etti.

info@karadenizekonomi.com / 3.05.2021

Olan yine esnafa oldu

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “İçişleri Bakanlığı genelgesi ile pazar günleri zincir marketler kapalı olduğu halde e-ticaret yapan kargo ve lojistik firmaları aracılığıyla zincir marketler satışa devam ediyor.  İnşaat ve imalat dışındaki sektörler kapalı olduğu halde tüm sektörlerde internet üzerinden satışlar yapılabiliyor. Yani olan yine işyerini kapatan esnafa oluyor” dedi. Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, “bir buçuk yıldır tüm mal varlığı elinden giden esnaf üstüne bir o kadar da borçlandı. Pandemi tamamen bitip hayat normale dönse bile esnafın normale dönme ihtimali kalmadı” diye konuştu.

Faturayı kim kesiyor?

TESK Başkanı, “İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile birçok sektörde tam kapanma ve yasaklamalar geldi. Bu sektörler kapalıyken internet üzerinden de olsa satışlar nasıl yapılabiliyor? Faturayı veya fişi, kim nasıl kesiyor? Kargoya malları kim, nasıl teslim ediyor? Bu işleri yapanlar evlerinden nasıl çıkıp işyerlerine gidebiliyor? Ayakkabıdan beyaz eşyaya, bisikletten piknik malzemesine kadar aklınıza gelen her şey internet üzerinden alınabiliyor ve öyle birkaç gün içinde de değil, birkaç saat içinde adrese teslim ediliyor. Bu durumda da bir tek esnaf evinde tam kapalıyken, diğerleri oturdukları yerden satışa devam ediyor. Madem bu sektörlerde tam kapanma var, bunların yaptıkları satışlar hem Hazine ve Maliye hem de İçişleri Bakanlığı’nca incelenmeli ve yasak kapsamında olan bu sektörlerde ve yasak günlerinde satışların nasıl yapılabildiğinin hesabı sorulmalı” şeklinde konuştu.