Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Kıvanç, ‘’Faizden kredi ihtiyacı olan etkilenir’’

Adana Sanayi Odası Başkanı Kıvanç, ’Biz dövizde istikrarın sağlanmasını istedik. Faizden kredi ihtiyacı olan etkilenir. Faizden çok döviz istikrarına ihtiyaç olduğunu düşündük. En azından faiz artışını yapıp bir istikrar sağlamak lazım.’’

info@karadenizekonomi.com / 2.01.2021

Kıvanç, ‘’Faizden kredi ihtiyacı olan etkilenir’’

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), Anadolu'daki sanayi ve ticaret odası başkanları ile Covid-19 sürecine ilişkin toplantının ikincisini Adana Sanayi Odası Başkanı, TOBB ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi de olan Zeki Kıvanç, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş'ın katılımı ile yapıldı.

‘’Dünyada batan kredi oranı yüzde 3-4’’

Online olarak yapılan görüşmede faizlere ilişkin soruları cevaplayan Zeki Kıvanç, ‘’Biz dövizde istikrarın sağlanmasını istedik. Faizden kredi ihtiyacı olan etkilenir. Faizden çok döviz istikrarına ihtiyaç olduğunu düşündük. En azından faiz artışını yapıp bir istikrar sağlamak lazımdı. Faizi ihtiyacı olan kullanıyor ama dövizin artması ülke ekonomisine zarar veriyordu.  Çalışan ne kadar kazanırsa o kadar verimli olur. Asgari ücret konusunda tutar üzerinden yorum yapmayı doğru bulmuyorum fakat ücretler üzerindeki yüklerin hafifletilmesi gerek. Sicil affı konusunda bir düzenleme bekliyoruz. KGF parayı alacağı insana limit tanıyor. Bunun sebebi yüzde 7'sinin garanti edilmesi. 100 lira kredi verildi ise bu batarsa 7'sini öderim, 93'ünü sen ödersin diyor. Dünyada batan kredi oranı yüzde 3-4. KGF en son sorduğumda batık yüzde 2 kadardı, çok değil. Esas krediye ihtiyacı olan zaten sicilinde leke olan bir kez temerrüde düşmüş, çeki aksamış, bir kaza olmuş sıkıntıya düşmüş, sicilde leke var. Sınıflayarak ayırın ve ona göre garantileme yapın. Yedi yerine 10-12 ile KFG sigorta etsin ki bu insanları yaşatalım. Yüzde 12 garanti ile yüzde 30'unu vereceksin dersen sicilinde leke olan da faydalanır. Bu konuyu ilgili bakana da yazdım’’ diye konuştu.

‘’ Yapılandırma yapmak yerine sorunu başka yerde aramak lazım’’

Ötelenen vergi ve primlerin ödemelerinin ocak ayında başlayacağını belirten Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, ‘’Ödemeler gelecek ama ödeyecek parayı kazanamadık. TOBB Yönetimine talebimizi ileteceğiz. Ertelenmesi lazım. Son beş yılda dört kez vergi ve borç yapılandırmasına gidildi. Sistemde bir şey yanlış gidiyor demektir. Yapılandırma yapmak yerine sorunu başka yerde aramak lazım’’ dedi.